7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăGDPREfecte mai putin cunoscute ale obezitatii

Efecte mai putin cunoscute ale obezitatii

Persoanele care au un indice al masei corporale (BMI – Body Mass Index) mai mare decat media obisnuita risca nu doar sa se imbolnaveasca de maladii cardio-vasculare, diabet sau osteoporoza. Acestea sunt predispuse la pierderea memoriei si a abilitatilor cognitive – se arata intr-un nou studiu realizat recent de cercetatorii suedezi si publicat in "Journal of Gerontology".    
 
"Printre cele mai de temut efecte adverse ale obezitatii se numara disfunctiile cerebrale" – a declarat Anna Dahl, de la School of Health Sciences, Jönköping. Potrivit studiului, se pare ca persoanele care sunt supraponderale dupa prima tinerete au risc maxim de a avea tulburari de memorie catre varsta a treia. Este vorba inclusiv de ajungerea la dementa senila, mult mai rapid decat persoanele normo-ponderale.
 
"Declinul in functionarea memoriei si scaderea capacitatilor cognitive au fost observate la indivizii cu surplus de greutate, acumulat dupa varsta de 35 de ani, fapt pe care nu l-am putut corela cu prevalenta bolilor cardio-vasculare la aceasta grupa de bolnavi. Probabil ca exista un alte mecanisme care pot explica aceasta legatura" – a explicat Anna Dahl, sefa echipei de cercetatori care a realizat acest studiu.

Potrivit specialistilor, persoanele supraponderale prezinta un risc mai mare de a suferi de dementa, deoarece tind sa aiba tensiunea arteriala si nivelul colesterolului mai ridicate, acestea putand duce la intreruperea alimentarii cu sange a creierului. De altfel, pierderea memoriei este, de cele mai multe ori, primul semn ingrijorator al bolii Alzheimer.

 

Intr-un studiu realizat anul trecut, oamenii de stiinta au descoperit, intamplator, o modalitate prin care pierderea memoriei ar putea fi insa oprita. Metoda a fost remarcata in timpul unui experiment menit de fapt sa suprime apetitul unei persoane obeze. Pentru a reusi, cercetatorii s-au folosit de tehnica stimularii profunde a creierului – impulsionarea celuelor nervoase cu ajutorul unor electrozi implantati prin care circula curent electric. Electrozii au fost atasati de un cablu introdus pe sub craniu si care coboarau de-a lungul gatului, fiind alimentat de o baterie implantata si ea pe sub pielea de pe piept. In loc sa-si piarda apetitul, pacientul a raportat un intens deja-vu. El si-a amintit chiar in acel moment si in cele mai mici detalii, o scena pe care o traise cu 30 de ani in urma. Alte teste efectuate ulterior au dovedit eficacitatea metodei, pacientul imbunatatindu-si extrem de rapid abilitatea de a invata.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă