2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialTraian Basescu tace, iar PDL se face de ras

Traian Basescu tace, iar PDL se face de ras

Incapatanarea ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, de a nu demisiona ii pune pe liderii PDL intr-o incurcatura fara precedent. Dar multi dintre ei nici nu-si dau seama in ce consta dezastrul si de aceea scenele si declaratiile ridicole se succed cu repeziciune.
Infirmand vehement un presupus lant al slabiciunilor in care premierul Boc ii cere ministrului Ridzi sa demisioneze, ministrul isi suna suparat colega de la Turism, Elena Udrea, aceasta o suna pe EBA, care  suna la Cotroceni, de unde presedintele ii telefoneaza premierului ca sa-i spuna ca Monica Iacob Ridzi  nu va demisiona, multi lideri PDL, in frunte cu prim-ministrul, au insistat ca demisia sau demiterea nu este necesara decat in cazul in care procurorii vor cere inceperea urmaririi penale. Nimic mai fals.

Nu numai justitia are de spus un cuvant in aceasta problema, ci si opinia publica. si oricat de mult i-ar displacea lui Traian Basescu, opinia publica este reprezentata in egala masura si de presa, si de opozitia politica, si de organizatiile nonguvernamentale. si oricat de mult ne-am indoi de interesele celor care fac parte din aceste institutii (in sens larg), nu se poate trece cu nici un chip peste constatarea ca Monica Iacob Ridzi nu a dat raspunsuri rezonabile la nici una dintre intrebarile simple care i s-au pus in legatura cu evenimentele de pe 2 Mai. Nu am aflat nici de ce era nevoie de "anvergura" data de jumatate de milion de euro intr-un an de criza, nici de ce nu a facut licitatie, nici de ce a ales cele doua firme de apartament ca sa le incredinteze cei 630.000 de euro, si nu altele.

 

Mai grav, dupa ce comisia parlamentara, a carei existenta e din ce in ce mai contestata de PDL, a aflat ca evenimentele de la Costinesti au fost platite de Media Pro Pictures, si nu de firma care a primit de la stat circa 300.000 de euro pentru ele, Monica Iacob Ridzi nu poate sa raspunda la intrebarea la fel de simpla "Unde s-au dus banii?".
In acest context,  doamnele Elena Udrea si Sulfina Barbu nu fac decat sa se faca de ras atunci cand pretind ca scandalul Ridzi face parte dintr-un atac concertat impotriva ministrilor PDL. Cele mai pertinente semne de intrebare privind prezenta Monicai Iacob Ridzi in Guvern nu au nici o legatura cu razboiul politic pentru prezidentiale, ci cu inexistentele raspunsuri la intrebarile de mai sus.

Interesul PDL, indiferent daca Monica Iacob Ridzi este vinovata sau nu de acuzatiile inscrise in denuntul PNL, era sa  incheie cat mai  repede discutia si sa se afirme ca un adevarat partid anticoruptie, cum pretinde neincetat ca este. Iar acest lucru s-ar fi putut face simplu prin demisia ministrului MTS. Partidul si-ar fi confirmat sloganul, iar Monica Iacob Ridzi si-ar fi inscris in CV o demisie de onoare. Acum, PDL intra cu arme, bagaje si imagine in lumea tenebroasa de care ii acuza pana acum pe altii, iar Monica Iacob Ridzi isi va inscrie in CV un scandal stanjenitor in care lasitatea este cuvantul-cheie.

Pentru ca a-ti da demisia fie si in al doisprezecelea ceas nu este "un act de lasitate" cum pretinde doamna inca ministru, dar a te ascunde de jurnalisti, adica de intrebarile opiniei publice, da, este un act de lasitate. (Televiziunile de stiri transmit ca "anvergura" ministrului s-a redus ieri la a intra si iesi pe furis de la sedinta PDL de ieri, in conditiile in care Gheorghe Flutur – singurul indrituit sa vorbeasca la conferinta de presa – a declarat ca  Monica Iacob Ridzi n-ar fi  participat la sedinta.)

Or, din tot ce s-a intamplat pana acum reiese limpede ca liderii PDL joaca cum nu se poate mai prost iesirea din acest scandal. Se fac de ras. Unii dintre ei au avut totusi strafulgerari de luciditate, chiar daca exprimate intr-un inconfundabil stil  balcanic. "Ma oboseste aceasta solidaritate tiganeasca a PDL cu Ridzi. E imprumutata de la PSD. Aduceti-va aminte de acea solidaritate cu Gabriel Bivolaru, cand nu mai conteaza daca omul e vinovat sau nu este vinovat, trebuie sa fim solidari", declara vineri vicepresedintele PDL Cezar Preda.   Declaratia sa a provocat speculatii ca in PDL ar exista un razboi in toata regula intre vechii si mai noii lideri ai partidului pe marginea cazului Ridzi. Dar daca un astfel de conflict exista, atunci vai de contestatarii statu-quo-ului. Mult prea disciplinatul domn Gheorghe Flutur a anuntat ieri neabatut ca Cezar Preda e "in concediu". In plus, l-a facut ferfeninta cu multa subtilitate pe ditamai prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, care anuntase ca partidul va discuta luni cu mare atentie cazul Ridzi.

 

"Nu am discutat subiectul decat cinci minute la final", a fost tot ce a putut confirma Gheorghe Flutur, cand oricine este interesat de politica in Romania astepta in loc o decizie categorica a PDL. Ca presedintele Traian Basescu pastreaza tacerea determinand intregul PDL sa stea cu capul in nisip nu incape nici o indoiala. Dincolo de telefoanele cu fir sau fara, imposibil de confirmat de la interlocutorii insisi, toata lumea stie ca presedintele Basescu are o influenta enorma in Guvern.

Nu poti sa te comporti ca un stapan la sedinta de guvern, dand lectii ministrilor, ca adevaratul sef al Executivului, si apoi sa te pretinzi impartial in spatele zidurilor de la Palatul Cotroceni si al acuzatiilor impotriva mogulilor. Ministrul Apararii din 2006, Teodor  Atanasiu, a fost suspendat de presedinte aproape instantaneu la simpla depunere a unor plangeri penale, infirmate ulterior de procurori. Altii, de la PSD si PNL, si-au simtit constant sabia deasupra capului. Iar acum presedintele prefera sa taca. Suntem astfel fortati sa credem ca ministrul Ridzi a avut un moment de sinceritate: miza acestui scandal este mult mai mare decat numele de Ridzi.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Expert Forum: Îngrijorări majore privind transparența, în lipsa finanțării campaniilor electorale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a publicat actualizările săptămânale, privind veniturile și cheltuielile candidaților Organizația Expert Forum (EFOR) a atras atenția asupra lipsei de transparență,...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Expert Forum: Îngrijorări majore privind transparența, în lipsa finanțării campaniilor electorale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a publicat actualizările săptămânale, privind veniturile și cheltuielile candidaților Organizația Expert Forum (EFOR) a atras atenția asupra lipsei de transparență,...
Ultima oră
Pe aceeași temă