1.3 C
București
duminică, 15 decembrie 2024
AcasăSpecialDocumentele clasificate ale politiei, laolalta cu pozele de familie

Documentele clasificate ale politiei, laolalta cu pozele de familie

Ancheta demarata de Directia Generala Anticoruptie in cazul agentilor de politie rutiera din Constanta cercetati pentru coruptie a scos la lumina grave incalcari ale regulamentelor. Surse judiciare au aratat ca la perchezitiile facute la locuintele agentilor au fost gasite veritabile arhive private cu documente de serviciu, iar listele cu informatori erau depozitate printre fotografiile de familie ale politistilor.       

Ancheta demarata de procurori in cazul celor 35 de agenti ai Serviciului Politiei Rutiere Constanta scoate la iveala, pe zi ce trece, tot mai multe nereguli in activitatea institutiei politienesti. Astfel, potrivit unor surse judiciare neoficiale, in urma perchezitiilor efectuate simultan de procurori pe 25 iunie la 50 de adrese de pe raza municipiului Constanta si in mai multe localitati din judet, a fost colectata o cantitate impresionanta de acte cu caracter special care ar fi trebuit in mod normal sa fie pastrate la serviciu, si nu la domiciliile agentilor. Printre cele aproximativ o mie de documente cu caracter special se numara peste o suta de inscrisuri olografe, 200 rapoarte de activitate, 150 procese- verbale de constatare a contraventiilor, 18 agende cu planuri de munca, peste 400 rapoarte de control tehnic in trafic, 50 declaratii de tamponare, peste 300 planuri zilnice de munca, opt carnete de autorizatii de reparatie in cazul tamponarilor si zece carnete de dovezi retinere documente.

 

Mai mult, agentii pastrau pe rafturile bibliotecilor sau in sertarele cu fotografii si documente personale peste 50 de adrese ale politiei catre diferite persoane ori institutii, 69 rezultate alcooltest, 194 de fiole utilizate pentru stabilirea alcoolemiei, fotografii realizate de aparatele radar si, cel mai interesant, 18 plangeri impotriva unor procese-verbale de contraventie formulate de diversi conducatori auto si care nu au fost lasate sa-si urmeze cursul normal. Cei 35 de agenti si patru civili din cadrul Serviciului Politiei Rutiere sunt cercetati pentru fapte de coruptie. 11 agenti si trei civili au fost chiar retinuti pe 26 iunie intr-unul dintre cele mai rasunatoare scandaluri de coruptie de la malul marii, insa ulterior Curtea de Apel Constanta a dispus casarea hotararii de arest preventiv si revocarea mandatelor de arestare. Politistii sunt acuzati de luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

Doua tone de motorina pentru uzul personal
Ofiterii DGA au mai ridicat de la domiciliile agentilor opt centralizatoare clasificate – doua caiete de evidenta cu reteaua de informatori si sase caiete cu informatii ale politiei –, ceea ce confirma ipoteza anchetatorilor privind scurgerile de informatii si favorizarea unor persoane cautate de oamenii legii, care astfel s-au putut sustrage cercetarilor. In inventarul obiectelor ridicate pentru cercetari din locuintele celor 39 de agenti suspectati figureaza si zece pistoale cu glont si munitia aferenta, pe care procurorii si ofiterii DGA le-au gasit agatate in cuier, pe birouri ori alte corpuri de mobilier. Anchetatorii au descoperit 2.000 litri de motorina si o stampila cu insemnele Ministerului Administratiei si Internelor.

"Conform regulamentului, agentii puteau sa faca raport pentru a putea tine armele acasa", a precizat subinspectorul Radu Croitoru, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, care a adaugat ca informatiile privind gasirea celor zece arme de foc la domiciliile agentilor sunt neoficiale si, prin urmare, nu se pot face aprecieri. In mod obisnuit, oamenii legii predau la iesirea din serviciu armamentul din dotare, exceptie facand membrii structurilor de interventii speciale si cei care lucreaza in misiuni sub acoperire.

Precedentul Butoianu
Nu este pentru prima data cand se descopera ca politistii constanteni pleaca cu arhiva operativa acasa si chiar colectioneaza documente cu caracter special. Doi saci cu documente clasificate au fost recuperati pe 20 august 2008 de politistii constanteni de pe malul Lacului Siutghiol. Actele, care au facut parte din arhiva personala a unui fost angajat al unui serviciu de securitate, contineau date despre operatiuni de filaj si colectare de informatii efectuate in perioada 1998-2003 si au fost aruncate de familia ofiterului decedat in urma cu mai mult timp.

Desi intr-o prima faza organele de politie au tratat cu dezinteres incidentul, in cateva ore serviciile speciale au intrat in alerta si au recuperat dosarele. Inspectoratul de Politie Judetean Constanta a recunoscut oficial ca documentele in cauza fac parte din circuitul uzual al institutiei si ca fostul angajat nu avea voie sa le scoata din sediul politiei. Maiorul Gheorghe Butoianu a activat de-a lungul carierei sale la Sectia 2 – Politia Transporturi, celebra unitate "0215" ("Doi s’un sfert"), precum si in structura locala a SRI.

» "No comment"
Oficialii Serviciului Judetean Anticoruptie nu mai sunt, din momentul aparitiei informatiilor despre "arhivele particulare", de gasit. Ori sunt plecati in misiune, ori nu raspund la nici un telefon. Superiorii agentilor cercetati penal nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informatiile despre existenta numarului mare de documente la domiciliile politistilor de la Rutiera. "Nu stiu nimic despre aceste documente", a precizat comisarul-sef Constantin Dancu, comandantul Serviciului Politiei Rutiere Constanta. La randul sau, inspectorul Ciprian Sobaru, seful Politiei Rutiere a Municipiului Constanta, neaga ca ar fi avut cunostinta despre "arhivele personale" ale agentilor: "DGA nu ne-a dat raportul si nici nu avea cum sa faca acest lucru. Noi nu am luat parte la perchezitii".

Cele mai citite

Drone suspecte survolează baze militare americane. Donald Trump cere să fie doborâte

Misterul dronelor din Statele Unite, care survolează bazele militare, se adânceşte. Mai mulţi militari de top din armata americană susţin că aparatele de zbor...

Drone suspecte survolează baze militare americane. Donald Trump cere să fie doborâte

Misterul dronelor din Statele Unite, care survolează bazele militare, se adânceşte. Mai mulţi militari de top din armata americană susţin că aparatele de zbor...

Schimbare majoră în armata ucraineană. Cine va avea comanda pe frontul din Donețk

Armata ucraineană a confirmat sâmbătă înlocuirea comandantului Grupului Operativ Tactic responsabil cu frontul din regiunea estică Doneţk, generalul Oleksandr Luţenko, cu generalul Oleksandr Tarnavski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă