16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialMina de aur ramane ferecata la Izvorani

Mina de aur ramane ferecata la Izvorani

» Situatia paradoxala intalnita la Complexul Olimpic "Sydney 2000" de la Izvorani, unde cel mai modern bazin olimpic din tara nu a putut fi dat in folosinta dupa inaugurare din lipsa de personal, este, chipurile, pe cale de a fi remediata in parte. Teoretic, ar fi nevoie de minimum 180 de persoane care sa asigure functionarea intregii baze sportive la standardele pentru care a fost conceputa, dar solutia de criza, propusa de conducerea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) si agreata "cu forcepsul" de Ministerul Tineretului si Sportului, este o organigrama cu 40 de angajati.

Reprezentantii celor doua foruri, respectiv Octavian Bellu, secretar de stat al MTS, si Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, s-au intalnit recent si au incheiat o intelegere de principiu. Numai ca, dupa doi ani de discutii si tergiversari, toata lumea, mai putin cei implicati direct, pune sub semnul intrebarii finalizarea pozitiva a demersurilor COSR. De asemenea, este putin probabil ca cei 40 de angajati suplimentar – un numar inadmisibil de mic acceptat cu mare greutate de MTS – sa reuseasca sa asigure functionarea in limite rezonabile a Complexului sportiv de la Izvorani.

Doi ani de tergiversari
Primele cereri de suplimentare de personal au fost inaintate in anul 2007, cand din bazinul de inot exista doar scheletul, stadionul nu avea decat fundatia, iar pentru noul hotel erau batuti doar tarusii de demarcare a perimetrului. Atunci s-au realizat cele dintai estimari fata de numarul de oameni necesari, dar Octavian Bellu, pe atunci presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport, n-a reusit sa convinga Guvernul Tariceanu sa aprobe organigrama cu 180 de angajati. Dupa o revizuire, spre aprobare a plecat o organigrama cu 100 de persoane, respinsa de Guvernul Boc, iar acum, pentru a se iesi din situatia penibila in care se afla Complexul sportiv de la Izvorani, la acelasi Guvern Boc se fac demersuri pentru obtinerea a cel putin 40 de locuri suplimentare.

40 de angajati – mai mult decat insuficienti…
Fara a fi expert, orientandu-te dupa bunul-simt si normativele impuse de lege pentru buna functionare a anumitor obiective, un calcul sumar cu privire la nevoia de personal pentru un complex sportiv, ridicat din piatra seaca cu cheltuieli de peste 60 milioane euro, da cu mult peste 40 de persoane. De pilda, bijuteria de bazin de la Izvorani, pentru a carui constructie s-au cheltuit peste 21 milioane lei, are nevoie, in primul rand, de doi salvamari si doua cadre medicale care sa tina sub observatie in permanenta activitatea din incinta. Pe langa acestia, in subteran trebuie sa lucreze  o serie de experti care sa supravegheze adevarata uzina de acolo, care presupune centrala termica, statie de epurare a apei, statie de filtrare si multe altele. Orice improvizatie sau abatere de la regulile elementare de functionare ar putea fi fatala. Cei cativa oameni care vegheaza acum bazinul olimpic de la Izvorani glumesc cateodata spunand ca, daca s-ar sparge cuva, cei 2.500 metri cubi de apa ar ajunge pana la DN 1, care trece la aproximativ 11 km de baza.

La noul hotel se fac retusurile pentru a fi  inaugurat in vara. Incinta dispune de 92 de locuri de cazare, un restaurant de 150 de persoane, sala de conferinte de 80 de locuri, o bucatarie ultramoderna care poate deservi 300 de oameni etc. si ar fi nevoie de minimum 20 de angajati in serviciul de alimentatie publica, cel putin patru receptionere si noua cameriste. Fara acest minimum de personal, dupa inaugurare, hotelul pentru care s-au cheltuit in jur de 13 milioane lei va avea aceeasi soarta ca si bazinul de inot. Daca adaugam si cel putin cinci fochisti care sa supravegheze cele patru puncte termice din complex, deja am depasit cu mult organigrama de 40 de persoane. si inca n-am pomenit nimic de vreun angajat pentru stadionul de la Izvorani, care a costat 8 milioane lei, sala polivalenta, de 21 milioane lei, sala de gimnastica, de 3,7 milioane lei, care dispune de aparatura de aproximativ un milion de lei, sau de terenurile de tenis acoperite si descoperite, cu nocturna, de aproximativ 5 milioane lei.

… dar indispensabili in situatie de criza
Cum va putea functiona baza in limite normale si legale cu doar 40 de angajati, in plus  fata de cei existenti, a incercat sa ne explice Dan Pojorean, directorul general al Complexului "Sydney 2000", care deocamdata are in subordine 22 de bugetari. "stim ca este mult sub necesar in momentul de fata si cu siguranta anul viitor, dupa ce vom da in folosinta si baza de recuperare si tratament, va fi  imposibil sa ne descurcam. Este vorba insa de a gasi o solutie de criza, si pot da toate asigurarile ca vom functiona fara sa incalcam normele legale in toate privintele.

Vom externaliza ceea ce este rentabil, cum ar fi spalatoria, serviciul de paza, de pompieri, service-ul la aer conditionat, protectia muncii etc., iar cele 40 de posturi care ni se vor da le vom repartiza cat se poate de avantajos. Nu ne putem bate joc de circa 60 milioane euro cat s-a cheltuit pana acum pentru ridicarea acestui complex, de aceea toti cei care lucram aici suntem dispusi sa facem eforturi suplimentare pentru a incepe treaba. Nici pana acum nu ne-a fost usor", a spus Pojorean, facand aluzie la faptul ca nici personalul existent nu-i suficient pentru administrarea bazei.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, s-a declarat, de asemenea, multumit de stadiul in care se afla demersurile pentru deblocarea a cel putin 40 de posturi pentru Izvorani. "Consider ca este un mare pas inainte faptul ca Ministerul Tineretului si Sportului ne va ceda 40 de locuri din rezerva sa. Practic, nu mai este nevoie decat de o hotarare de guvern care sa incheie formalitatile. Este cert ca s-a inteles ca baza de la Izvorani este cel mai mare si mai modern complex sportiv din tara si nu putem lasa neexploatata o astfel de mina de aur.  Cu siguranta, cu urmatoarea ocazie ni se vor suplimenta cele 40 de posturi, mai ales ca plata salariilor o vom face din accizele percepute pentru tigari si alcool. Deocamdata prioritar este sa fie dat in folosinta cat mai curand bazinul olimpic de inot, pentru care am avut deja solicitari din partea federatiilor de polo si natatie si a trebuit sa le amanam", a spus Ioan Dobrescu.

» 140 de angajati la CNSB
La Complexul National Sportiv "Lia Manoliu" din Bucuresti, administrat de MTS, sunt angajati 140 de oameni. Dintre acestia, de buna functionare a Hotelului Sport (125 de locuri) din incinta raspund 16 persoane (patru receptionere, opt cameriste, un instalator, un electrician, un sef de hotel, un responsabil cu cazarmanentul), iar de bazinul de inot si sala de atletism se ocupa in jur de 25 de oameni. Restul au grija de sala de gimnastica, stadionul de atletism, salile de haltere si box.

» 20 de angajati la Bazinul Floreasca Pentru administrarea Bazinului Floreasca, vechi de peste 20 de ani, sunt angajate 20 de persoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă