9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVor reactiona rapid bancile la stimulii BNR?

Vor reactiona rapid bancile la stimulii BNR?

A trecut mai mult de o luna de cand Banca Nationala a Romaniei a redus, pentru a doua oara in acest an, rata dobanzii de referinta, de la 10% la 9,5%, dand bancilor comerciale inca un semnal pentru stimularea sistemului de creditare, serios afectat. Insa bancile nu au facut nici un pas in sensul indicat de banca centrala ci, dimpotriva, au spus ca o reintegrare a sistemului de creditare in conditiile actuale se va face abia peste 3 sau 6 luni.
Iata ca BNR a venit marti cu un nou semnal, foarte pozitiv pentru piata financiara, aplicand masuri de politica monetara mult mai puternice prin reducerea ratei dobanzii- cheie la 9% si a ratelor rezervelor minime obligatorii in lei si valuta, eliberand in piete circa 9 mld. lei. Probabil ca majoritatea bancilor nu se vor corela la fel de rapid cu politica BNR si vor astepta conditii mult mai favorabile decat conjunctura actuala.

Multi comentatori financiari cunoscuti spun ca, pentru a fi eficienta, masura BNR trebuie completata cu masuri din partea autoritatilor guvernamentale pentru reducerea marilor deficite aflate in deriva, corelate cu masuri fiscale adecvate.
In calitate de investitori vom folosi aceasta oportunitate, alegand una dintre cele 18 banci, care au depus o oferta totala de 1,4 mld. euro pentru programul "Prima Casa". O banca ce participa cu o suma importanta, cu o capitalizare si lichiditate importante si un free float acceptabil.
Am ales deci Erste Bank (simbol EBS) – actionarul majoritar al BCR, care a avut si oferta cea mai mare, de 450 mil. euro pentru finantarile imobiliare. Vom alege ca orizont de timp 2 ani de zile pentru ca investitia sa fie cu adevarat rentabila.

Analiza actiunii EBS se bazeaza pe un grafic saptamanal si pe un sistem de analiza tehnica complex, cu trei unelte pentru alegerea directiei si mai ales a momentului acumularii pachetelor de actiuni.
Concluziile principale sunt: dupa o depreciere de 82,82%, pretul actiunii a atins minimul la 30,4 lei recuperand apoi 57,63% din pierderea totala; pe o reducere a volatilitatii pretul incearca acum o consolidare in zona noilor paliere, intre un prim prag de rezistenta oferit de linia mediei mobile de 50 saptamani (SMA 50) – R1 si un prag de suport ceva mai solid in zona 72,0 lei, corespunzator liniei mediei mobile de 10 saptamani (SMA 10). Pe fondul unor stiri mai pozitive, pragul de rezistenta se poate muta in zona mai puternica R2-88,3 lei, similar maximului anterior si limitei superioare a Benzii Bolinger.

Pe o agravare a datelor negative din sectorul bancar, pragul de suport S1 se va translata in zona S2 si 63,4 lei corespunzator liniei SMA 20 si in apropierea nivelului de retragere 50% Fibonacci. Acesta poate deveni un potential punct de inflexiune, dar mai ales de intrare in piata. Unii traderi vor astepta, probabil, o depreciere mai accentuata si un punct de intrare mai convenabil, in zona S3-52,0 lei, insa acesta va fi mult mai greu de realizat chiar si intr-un timp mai lung. Eu personal ma voi baza pe S2, iar la S1 voi face o intrare partiala. Tinta pentru 12 luni va fi intre 110 si 120 lei, adica un profit de 60%.

Cele mai citite

ANM: Cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță vreme severă până duminică dimineața, cu precipitații extinse în cea mai mare parte a țării. În Transilvania și...

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă