» Primarul Sofiei, Boiko Borisov, detinator al centurii negre la karate si fost bodyguard al dictatorului comunist bulgar Todor Jivkov si al fostului rege Simeon al II-lea, este vedeta alegerilor legislative de ieri din Bulgaria.
Promisiunea de a lua in serios lupta impotriva coruptiei si de a-i arunca in inchisoare pe oficialii corupti si pe capii crimei organizate i-a adus primarului Sofiei, Boiko Borisov, simpatia si sprijinul alegatorilor bulgari. Partidul de centru-dreapta condus de Borisov, GERB, era creditat cu aproximativ 30% din voturile exprimate ieri in primele alegeri legislative din Bulgaria de dupa aderarea la Uniunea Europeana, in timp ce Partidul Socialist, care conduce actuala coalitie de guvernamant, nu spera la mai mult de 20% din voturi.
Pe fondul dezamagirii si frustrarii provocate de scandalurile de coruptie, la care s-au adaugat efectele dureroase ale crizei, Borisov a avut o ascensiune spectaculoasa, datorita imaginii sale de dur, om forte si la propriu (are centura neagra la karate si a fost bodyguard al unor personalitati bulgare, intre care ex-presedintele Todor Jivkov si fostul rege si premier Simeon al II-lea), si la figurat. El nu s-a limitat la declaratii, ci a trecut si la actiune, conducand personal raiduri impotriva traficantilor de droguri si a criminalilor, in perioada in care a fost secretar-sef al ministrului de Interne, cand a fost inaintat in grad, ajungand general. Dupa alegerea sa ca primar al Sofiei, a concediat numerosi oficiali din agentiile municipalitatii, impotriva carora a inaintat acuzatii de coruptie.
Uniunea Europeana cere insa mai mult decat demonstratii de forta in lupta impotriva coruptiei, subliniaza diplomati si analisti citati de site-ul Novinite.com, care pun la indoiala capacitatea lui Borisov de a reforma si "asana" sistemul judiciar si pe cel politic din Bulgaria, marcate de probleme care tind sa devina, daca nu au devenit deja, endemice.
Neincredere
» "Oaia neagra" a UE
Bulgaria, cotata de Transparency International ca fiind cea mai corupta tara din UE, a pierdut anul trecut fonduri europene in valoare de milioane de euro, inghetate de Bruxelles din cauza fraudelor. Esecul in reforma justitiei si combaterea coruptiei ar putea aduce pierderea altor 11 miliarde euro, amintesc analisti citati de Novinite.com. Mai multe state membre ale UE, intre care Olanda, au inceput sa faca presiuni pentru impunerea de noi sanctiuni. "Reputatia Bulgariei a suferit atat de mult incat este nevoie de masuri radicale pentru a o reabilita", a declarat Tihomir Bezlov de la Centrul pentru Studierea Democratiei din Sofia, citat de Novinte.com. Nu este insa sigur daca Borisov se va ridica la inaltimea asteptarilor, cu atat mai mult cu cat formarea unei coalitii de guvernamant va presupune compromisuri.