1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportPDL isi dribleaza alegatorii cu ajutorul PRM si PNG

PDL isi dribleaza alegatorii cu ajutorul PRM si PNG

» PDL si-a calcat  in picioare haina doctrinara,  batand palma pentru Bucuresti cu doua partide extremiste: PRM si PNG.

PDL si PRM au semnat un protocol de colaborare in Consiliul General al Bucurestiului prin care una dintre cele doua functii de viceprimar ii va reveni lui Victor Iovici, de la PRM. Acesta urmeaza sa fie ales in locul lui Robert Ionescu, pe cale sa devina primul politician PNG care intra in Guvern ca sef al unei agentii din subordinea Ministerului Economiei. PDL a ajuns in aceasta situatie dupa ce unul dintre consilierii PNG, aliat, a dezertat la PSD, distrugand majoritatea fragila din Consiliu. PDL si-a gasit atunci un nou aliat, in PRM, asigurandu-si astfel 30 de voturi din totalul de 55 din Consiliu si reusind sa pastreze postul de viceprimar al lui Mircea Raicu. PRM a avut o oferta si din partea PSD si PNL pentru a forma o noua majoritate in Consiliu, dar a ales varianta cu cel mai puternic partid de la guvernare, PDL. Protocolul prevede realizarea a 16 proiecte comune, precum crearea zonei metropolitane, eficientizarea activitatii RADET si finalizarea in termen a Stadionului "Lia Manoliu".

Liderii PDL evita explicatiile
Alianta cu PRM nu se anunta insa de bun augur pentru PDL. Partidul isi propusese sa castige peste 40% din voturile bucurestenilor la europarlamentare, dar a adunat numai 33,72%, cu tot cu EBA. Aceasta, in conditiile in care secretarul general al PDL, Vasile Blaga, declara in campanie ca, "daca pierdem Bucurestiul, pierdem tara". Pe de alta parte, daca PDL a pierdut nu mai putin de 16% in Bucuresti in ultimii doi ani, PRM a castigat 14%.
Rugati sa raspunda intrebarilor ce decurg din aceasta situatie, liderii PDL adopta cel mai adesea politica strutului: capul in nisip, cu speranta ca problema va disparea de pe agenda publica. Astfel, cel mai cunoscut reprezentant local al PDL, primarul sectorului 3, Liviu Negoita, a declarat sec ca nu comenteaza subiectul. "Nu comentez. La revedere!", a spus el afisand o atitudine de totala opa-citate, in ciuda functiei de purtator de cuvant al PDL pe care o detine. Ceva mai flexibil s-a aratat secretarul general al partidului, Vasile Blaga. El a declarat pe un ton ferm ca "alianta cu PRM este o alianta normala", avand in vedere necesitatea unei majoritati stabile in Consiliul General al Capitalei.

 

"Cu ce ar fi fost mai buna o majoritate a PSD, PNL si PRM? Noi nu intentionam sa blocam proiectele primarului Oprescu, ci am facut aceasta majoritate pentru bucuresteni." Vasile Blaga a accentuat nervos ca, nefiind vorba de o alianta politica, ci de una practica, bucurestenii nu au de ce sa fie suparati. Cu aceeasi justificare a venit si deputatul PDL Costica Canacheu. El considera ca este vorba de o intelegere locala cu aspecte punctuale pentru administratia Capitalei. "Ce poate sa fie mai clar decat atat? Avem un proiect pentru Bucuresti si nu putem abandona majoritatea. Daca realizarile noastre vor insemna chestiuni concrete, nu se va deconta in nici un fel aceasta intelegere", a spus Canacheu. Nici deputatul PDL Victor Boiangiu nu crede ca "imaginea unui partid poate fi sifonata dupa o alianta de genul acesta". Solicitat la randul sau sa comenteze situatia, prim-vicepresedintele PDL, Teodor Stolojan, s-a delimitat cu totul de problema, spunand: "Nu sunt persoana cea mai potrivita sa vorbesc despre asta".

 

O atitudine similara a adoptat si senatorul PDL Ionut Popescu: "Eu sunt consilierul ministrului de Finante. Nu pot sa comentez in ce directie o ia partidul prin aceasta alianta". El a minimalizat totusi importanta acestei manevre. "Daca era o alianta la guvernare, as mai fi zis, dar asa, la nivel local, acolo sunt posibile toate combinatiile. Acolo e altceva", a opinat el.

PDL promoveaza confuzia ideologica
Analistul Cristian Parvulescu considera ca protocolul de colaborare intre consilierii PDL si PRM pentru majoritatea CGMB este o miscare interesanta din punct de vedere tactic. "Sa ne gandim la orientarea vizibila a presedintelui catre teme patriotice si religioase din ultima vreme", a spus Parvulescu. Doctrinar, analistul considera insa ca PDL provoaca o confuzie ideologica periculoasa in conditiile in care Romania este in plina criza, iar tentatiile extremiste sunt foarte puternice. "In Romania, este foarte grav faptul ca un partid care se orienteaza spre valorile democratice se aliaza cu doua partide, unul extremist si altul nationalist si chiar neolegionar", a spus Parvulescu. El avertizeaza ca mesajele prezidentialelor vor fi axate pe teme nationaliste si securitare, in defavoarea temelor anticriza.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă