18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialAsocierea Con-A-Transilvania Constructii starneste scandal politic

Asocierea Con-A-Transilvania Constructii starneste scandal politic

» Parteneriatul dintre firma sibiana Con-A si cea clujeana Transilvania Constructii starneste scandal politic la Cluj. Cele doua firme au participat, drept concurenti, la o licitatie pentru construirea unei parcari, dar dupa licitatie acestea au devenit partenere.

Unul dintre cele mai cunoscute bancuri aparute dupa Revolutie era legat de o licitatie internationala, la care se prezinta un german, un american si un roman. Primul vine cu oferta germanul. El le spune membrilor comisiei de licitatie ca face lucrarea pentru un milion de euro. Al doilea vine americanul si le spune ca va face lucrarea pentru doua milioane de euro, dar le promite si protectie la nivel mondial. Al treilea vine romanul si spune ca el cere cinci milioane de euro. Membrii comisiei izbucnesc in ras si, printre hohote, presedintele comisiei il intreaba pe roman cum a ajuns la un asemenea pret. "Simplu", raspunde romanul. "Doua milioane mie, doua tie si unul la neamt, ca sa faca lucrarea". Mai multi consilieri locali din Cluj-Napoca suspecteaza faptul ca schema a fost aplicata cu succes si la Primaria Clujului.

Liderul grupului de consilieri locali ai PSD, Remus Lapusan, cere lamuriri legate de construirea unei parcari cartierul Manastur. Parcarea cu pricina ar urma sa aiba subsol, parter, sase etaje si terasa. Proiectul a fost scos la licitatie de catre Primarie. Au existat mai multe oferte. Cea mai mica dintre ele a fost depusa de societatea clujeana Transilvania Constructii, care a cerut 12,7 milioane. Transilvania Constructii a fost anuntata drept castigatoarea licitatiei. A urmat insa o contestatie.

 

Dupa ce au fost cerute precizari, contractul a fost atribuit firmei sibiene Con-A, care a cerut 17 milioane de lei. Pe strada Primaverii, acolo unde ar urma sa fie ridicata parcarea, au fost deja instalate primele garduri care vor imprejmui santierul. Pe aceste garduri au aparut placute cu inscriptia: "Antreprenor: Con-A. Antreprenor de specialitate: Transilvania Constructii". "Pe noi ne intereseaza ce anume s-a intamplat cu cei 4,3 milioane de lei, adica un milion de euro, bani publici, care reprezinta diferenta dintre oferta depusa de Transilvania Constructii si oferta depusa de Con-A", a spus Remus Lapusan.

Viceprimarul UDMR Attila Laszlo spune ca "oferta depusa de Transilvania Constructii a fost contestata de catre unul dintre competitori, pe motiv ca nu poate fi realizata la pretul cerut. Noi nu am facut decat sa cerem precizarile necesare. Cei de la Transilvania Constructii ne-au raspuns initial, apoi nu au mai raspuns cererilor noastre. Asa ca au fost descalificati", spune viceprimarul Attila Laszlo.
La randul sau, presedintele grupului Con-A, Mircea Bulboaca, spune ca "nu noi am facut contestatia legata de parcarea din Cluj, ci o alta firma". Mircea Bulboaca a recunoscut ca exista un contract intre compania pe care o conduce si Transilvania Constructii. "Noi suntem o firma foarte mare, cu 800 de angajati. Aceasta este practica noastra, sa incheiem contracte cu diferiti parteneri locali, carora sa le incredintam operatiuni precum organizarea de santier", a spus Mircea Bulboaca.

Cele mai citite

Angajații români caută mai mult decât un salariu. Care sunt preferințele Generației Z

Conform studiului „Most Wanted Employers 2024”, realizat de agenția de cercetare MKOR, sectoarele IT & Tehnologie și Retail se remarcă ca cele mai atractive...

A venit nota de plată! Francezii au publicat cifrele pentru organizarea Jocurilor Olimpice

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a generat atât costuri imense, cât și controverse majore, contribuind la un buget total...

Ianis Hagi spectacol la Rangers B! Gol direct din corner de ziua lui

În ziua în care a împlinit 26 de ani, Ianis Hagi a marcat un gol spectaculos direct din corner, contribuind la victoria echipei sale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă