Bursa de la Bucuresti este in acalmie, in ciuda unor volatilitati relative generate de unele initiative legislative.
Chiar pe acest fond de stagnare a preturilor medii strategia institutionalilor interni vizeaza investitii pentru un orizont mai mare de timp, comparativ cu atitudinea speculativa a celor individuali. Sectorul de investitii financiare (SIFS) vinde participatiile detinute la Bancpost dupa ce a incasat dividendele anului 2008 si concomitent acumuleaza actiuni la societatile proprii sau de la alte SIFS (SNO, BIO etc).
Strategia folosita este una de pozitii, iar deciziile pot fi determinate de o serie de factori. Pentru investitorii obisnuiti factorii au la baza stirile economice, politice si sociale, iar pentru specialisti factorul de baza ramane cel psihologic, al atitudinii majoritatii investitorilor, precum si uneltele analizei tehnice.
Totodata, observam la multi investitori noi o curiozitate deosebita pentru aflarea elementelor de baza folosite de traderi, cu tendinta deschiderii unor pozitii castigatoare pe termen mai mare de 1 an de zile, deci contrare celor speculative.
In acest caz, lucrurile par simple, dar si complicate, deoarece, oricat ar studia teoretic, un investitor va avea nevoie de mult timp pana va intelege si va sti sa aplice corect un sistem complex de tranzactionare, asumandu-si un risc.
Pentru exemplificare, vom analiza evolutia emitentului santierul Naval Orsova – SNO curtat initial de SIF3. De curand SIF4 a preluat participatia de la SIF3 la un pret ce a depasit cu 46% pretul mediu oferit in ultimele 10 zile. Societatea are performante financiare atractive : 3,74 PER; 0,57 P/BV, 181% profit Q1 2009/ BVC, profituri constante peste media sectorului etc.
Sistemul de investitii propriu poate utiliza trei unelte de analiza tehnica : 1) nivelurile de retragere Fibonacci, 2) parabolic SAR si 3) indicatorul miscarii mediei convergenta-divergenta (MACD). Prima unealta se foloseste pentru a afla timpul de actionare in piata, a doua este foarte utila pentru a confirma punctul de intrare-iesire din piata. Primele doua lucreaza foarte bine impreuna. A treia, dar nu si cea din urma, este MACD, care ne ajuta, la fel, la punctul de intrare-iesire din piata.
Concluziile graficului zilnic trasat la actiunea SNO sunt: tendinta pe termen mediu este una de apreciere, bazata pe maximele locale tot mai mari (vezi nivelurile de rezistenta locale in crestere). In conditiile unei scaderi generale a pietei, la testarea pragului Fibonacci de 23,6% (zona 4,5 lei), acesta devine un suport de ATENTIE si intrare partiala in piata (eventual) cu 30% din capitalul disponibil ce poate fi confirmat atat de schimbarea pozitiei liniei parabolic SAR (locul de inflexiune), cat si de pozitia negativa viitoare a liniei MACD.
Un prag de suport mai solid il consideram pe cel din zona 4,0 lei ce devine a doua tinta de intrare in piata, una masiva si finala care, daca va fi conjugata cu volumele mai mari din piata, ne va confirma corelarea semnalelor de intrare strong pentru cele trei unelte folosite (pragul 23,6% Fibonacci spart, parabolic SAR negativ si MACD negativ usor divergent).