13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPolitia Constanta – mita la scara industriala

Politia Constanta – mita la scara industriala

» Un sfert din angajatii Serviciului de Politie Rutiera Constanta au fost audiati ieri la Parchet, fiind acuzati de luare de mita, abuz in serviciu si trafic de influenta, dupa o actiune in forta a Directiei Generale Anticoruptie.

Peste o suta de jandarmi ai Serviciului special de interventie, procurori si lucratori ai Directiei Generale Anticoruptie (DGA) au descins ieri, la ora 6.00 dimineata, la biroul Serviciului Politiei Rutiere Constanta (SPR). Un numar de 35 agenti din totalul de 120 sunt anchetati pentru infractiunile de trafic de influenta, luare de mita si abuz in serviciu. In paralel, anchetatorii au executat perchezitii la domiciliile celor implicati, de unde s-au ridicat documente si alte probe. Politistii sunt suspectati ca ar fi primit de la un numar mare de conducatori auto diverse sume pentru facilitarea obtinerii diverselor documente si reducerea unor sanctiuni pe care soferii le-au primit in trafic. Lucratorii anticoruptie lucreaza la instrumentarea acestui caz de mai multe luni, in baza mai multor sesizari privind faptele ilegale comise in timpul serviciului de politistii de la Rutiera. Pe langa cei 35 agenti, sunt cercetati alti patru civili care nu au legatura directa cu serviciul rutier.

 

Agentii se aflau in atentia lucratorilor Anticoruptie de sase luni. Ei au fost monitorizati in timpul serviciului si se pare ca ar fi primit bani in decursul ultimelor luni chiar de la lucratori Anticoruptie sub acoperire. De asemenea, zona unde s-au inregistrat cele mai multe cazuri de luare de mita este, potrivit unor informatii neoficiale, DN 22C, respectiv tronsonul Cernavoda-Constanta. Toti cei anchetati s-au declarat intr-o prima faza nevinovati. "Se tin de glume", "Nu stiu de ce m-au adus aici", asta au apucat sa spuna presei doi dintre politisti in cei cativa pasi pe care i-au facut din duba pana la intrarea in Parchet. Daca o parte din politisti au fost ridicati din sediul SPR, de la serviciu, unii au fost luati chiar din pat, fiind adusi la audieri in pantaloni scurti si papuci. Pe langa politisti, la sediul Parchetului au fost aduse mai multe acte confiscate in timpul perchezitiilor, precum si calculatoare de birou si un laptop.

 

Catalin Filisan, avocatul a patru dintre cei audiati, a declarat ca telefoanele suspectilor au fost interceptate si convorbirile constituie una dintre probele la dosar, dar a precizat ca nu s-a organizat nici un flagrant. Secretarul general al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Toader Paraschiv, a afirmat ca "este nejustificata graba cu care a actionat DGA, avand in vedere ca nu sunt infractiuni flagrante, cercetarea incepand pe baza anumitor informatii, fara ca cineva sa stie pe ce directie se merge si ce se vrea sa se faca".
Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, Adina Florea, pentru toti cei implicati in caz s-a inceput urmarirea penala. Faptele pentru care sunt cercetati politistii sunt diverse: de la implicarea unor agenti in jafuri armate pana la oameni ai legii care "uitau" sa intocmeasca dosare penale. Cei mai multi dintre politistii retinuti au intervenit pentru a "salva" anumite cunostinte de amenzi sau de dosare penale pentru incalcari ale legislatiei rutiere si au fost depistati in urma unor interceptari telefonice.

 

"Pe data de 4 martie 2009, intre faptuitorul Rusescu Gigi Cristian si subofiterul de politie Nituleac George Eduard a avut loc o convorbire telefonica avand ca subiect solicitarea lui Rusescu de a solutiona problema unei persoane de sex feminin referitoare la un permis retinut. Din continutul convorbirii telefonice a rezultat faptul ca solicitarea lui Rusescu s-a realizat favorabil", a precizat Adina Florea. Alti subofiteri au primit bani pentru a nu emite sanctiuni contraventionale. Interesant este cazul subofiterilor Mircea Daniel, Cadar Elvind si Vuap Enis. Acestia au furnizat din proprie initiativa inculpatului Lupu Marian Alexandru, cercetat pentru talharie in cazul jafului de circa 400.000 euro de la Harsova, informatii referitoare la locul unde se amplasau filtrele politiei sau date despre modul cum decurgea ancheta.

» Desfasurare de forte
La actiunea de ieri au participat ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie din mai multe judete. Cei 35 agenti cercetati de DGA reprezinta o treime din intregul colectiv al SPR Constanta. "Am decis sa intrerupem mai multe concedii pentru ca Politia Rutiera sa-si poata desfasura activitatea in conditii normale", a precizat comisar-sef Constantin Dancu, seful SPR Constanta. Acesta a mai adaugat ca activitatea serviciului nu va fi afectata de actiunile DGA. Daca situatia o va impune, date fiind valorile ridicate de trafic inregistrate in sezonul estival pe litoral, precum si posibilitatea extinderii anchetei DGA, respectiv cresterea numarului de agenti cercetati, structura SPR va fi completata cu personal din alte compartimente. In cadrul serviciului lucreaza 120 agenti, zece ofiteri si cinci lucratori civili.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă