Parlamentul de la Kiev a stabilit ieri data de 17 ianuarie 2010 pentru viitoarele alegeri prezidentiale, dupa ce presedintele Viktor Iuscenko si Curtea Constitutionala au respins data propusa anterior, 25 octombrie 2009.
Pentru cetatenii Ucrainei, aceasta nu inseamna decat prelungirea unui haos politic in care posturi-cheie din guvern sunt neocupate de luni de zile, iar fostii aliati din Revolutia Portocalie, presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko, nu isi mai vorbesc si isi blocheaza reciproc initiativele. Economia este pe punctul sa se dezintegreze, punand in dificultate intreaga regiune. Potrivit "The New York Times", Iulia Timosenko a ajuns sa comploteze cu "marele dusman" al Revolutiei Portocalii, liderul opozitiei proruse Viktor Ianukovici, in vederea modificarii Constitutiei astfel incat presedintele sa fie ales de Parlament, nu prin vot popular. Planul initiat de Timosenko a esuat din cauza ezitarilor de ultim moment ale lui Ianukovici.
Ucraina, care resimte dramatic efectele crizei, nu mai are ministru de Finante din luna februarie. si portofoliile Externelor si Apararii sunt vacante, ministrul Transporturilor a demisionat recent, iar ministrul de Interne s-a oferit, de asemenea, sa demisioneze dupa ce a provocat un scandal aparand beat la o conferinta de presa dupa o reuniune internationala, trece in revista "The New York Times" problemele Executivului de la Kiev. Posturile au ramas vacante si pentru ca presedintele si premierul nu pot sa ajunga la un acord asupra nominalizatilor. Iulia Timosenko s-a folosit de Parlament pentru a-i demite pe ministrul Apararii si pe ministrul de Externe, numiti de presedinte. Ultimul ministru de Finante al Ucrainei, Viktor M. Pynzenyk, un specialist extrem de respectat, a admis intr-un interviu citat de "The New York Times" ca guvernul este disfunctional si ca a demisionat pentru ca era imposibil sa reglementeze problemele fiscale ale tarii.
"Oamenii sunt dezamagiti nu de Revolutia Portocalie, ci de politicieni", pentru care "puterea a devenit singurul scop", a declarat Pynzenyk, idee exprimata si de un tanar parlamentar si fost militant in Revolutia Portocalie, Oles Dony, care a spus ca "oamenii s-au saturat nu de politica, ci de toate aceste personaje si de comportamentul lor. Dar nu s-au saturat de democratie".
Spre si mai marea frustrare a celor care au crezut in revolutie, inamicul acesteia, fostul premier prorus Viktor Ianukovici, apare in sondajele de opinie ca favorit in viitorul scrutin prezidential, cu 35% din voturi, urmat de premierul Iulia Timosenko, creditata cu 22% din voturi, dar capabila de o revenire in forta datorita abilitatii, experientei si calitatilor de lider. Doar 3% din ucraineni l-ar mai vota pe actualul presedinte, Viktor Iuscenko.