16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial"Nu o sa inchidem, chit ca o sa mancam paine cu dude"

„Nu o sa inchidem, chit ca o sa mancam paine cu dude”

» Baza nautica de kaiac-canoe din cadrul Liceului Teoretic "Traian Lalescu" din Orsova nu a mai primit finantare de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii de mai bine de doua luni si se afla in pericol de a ramane fara apa, lumina si hrana pentru cei 130 de sportivi pe care ii are.

Cu datorii de peste doua miliarde de lei vechi, gruparea sportiva de la Orsova se afla, la prima vedere, pe punctul de a-si suspenda activitatea, dupa cum a declarat prefectul judetului Mehedinti, Ion Mitu. "Am fost la baza de kaiac-canoe din Orsova. Sportivii sunt la un pas de a ramane fara apa, energie electrica si hrana, deci aproape sa nu-si mai poata desfasura activitatea. Voi face demersuri la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii pentru a-i determina pe cei in drept sa aloce in regim de urgenta cel putin 300.000 de lei pentru salvarea acesteia de la inec. Ar fi o grea pierdere pentru sportul romanesc daca baza, considerata un veritabil centru de elita, si-ar inchide portile din cauze economice", a spus Ion Mitu.

Totusi, in situatia critica in care se gaseste in momentul de fata baza de la Orsova, nemaiintalnita pana acum, Benjamin Zabet, coordonatorul clubului, s-a declarat optimist. "Este, intr-adevar, o situatie grava, cu care nu ne-am mai confruntat pana acum, dar nu se pune problema sa inchidem baza, chit ca o sa mancam paine cu dude. Am reusit sa mai obtinem o amanare de la furnizori si cu siguranta ne vom descurca pana vor veni banii. De la minister ni s-a promis ca in scurt timp vor veni banii (n.r. – Benjamin Zabet nu a dorit sa dezvaluie numele reprezentantului MECI care a dat asigurari ca baza sportiva isi va primi banii in timp util, astfel incat cei 150 de sportivi sa-si poata continua activitatea normal). Ne asteptam ca finantarea sa fie deblocata dupa examenele de bacalaureat", a spus increzator Benjamin Zabet. Potrivit afirmatiilor coordonatorului bazei, sportivii – copii din intreaga tara, la toate categoriile de varsta, 15 dintre acestia componenti ai lotului national de juniori 2 (pana in 16 ani) – inca nu sunt afectati de criza.

 

"Copiii nu au de suferit. Nu s-a pus problema micsorarii portiilor de mancare, cum au spus rauvoitorii.  si nici nu o sa ajungem in situatia aceasta", a mai spus Benjamin Zabet. Daca banii de la ministerul de resort nu vor sosi insa in scurt timp, in ciuda optimismului sefului bazei, pe de o parte, sportivii care-si desfasoara activitatea la CSS Orsova se vor afla in situatia de a nu putea participa la intrecerile programate in aceasta vara, iar pe de alta, componentii lotului national ar trebui mutati in alte baze nautice din tara.

» Lotul national de kaiac-canoe al Romaniei a plecat in aceasta dimineata in Germania, la Brandenburg, localitatea care in perioada 25-28 iunie va gazdui Campionatele Europene. Obiectivul fixat de conducerea forului de specialitate pentru cei  opt canoisti, sase kaiacisti si cele patru kaiaciste este indraznet: una-doua medalii in probele olimpice si tot atatea in probele neolimpice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă