14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialGazul metan, un vis implinit in Mangalia

Gazul metan, un vis implinit in Mangalia

» Primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, si-a prezentat bilantul de activitate la un an de la investirea in functie.

» Printre principalele sale realizari se numara locuintele ieftine pentru tineri si introducerea retelei de gaz metan.

Primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, si-a prezentat luni seara bilantul la un an de la preluarea administratiei locale. In opinia sa, cel mai important proiect demarat este cel care prevede construirea de locuinte ieftine pentru tineri. Este vorba despre 11 blocuri, iar in prezent proiectul este in stadiul de proiectare si de realizare a studiilor geo. Locuintele au fost repartizate, prin tombola, in noiembrie 2008. "Locuintele ieftine vor fi vandute cu mai putin de 50% din pretul pietei, adica aproximativ 500 de euro pe metru patrat", a declarat Tusac. Primarul a precizat ca proiectul este intarziat din cauza procesului aflat pe rol pentru desfiintarea Consiliului Local. In prima sedinta de consiliu va fi supus spre aprobare si proiectul care prevede acordarea de terenuri pentru constructia de locuinte tinerilor din Managalia.

Gazele, un vis de 15 ani
Printre cele mai importante proiecte sustinute de administratia Tusac se numara si introducerea gazului metan, pana la 1 septembrie 2010. "Acest proiect este visul cetatenilor din Mangalia de peste 15 ani. Este un minimum de confort intr-o tara europeana", a precizat Claudiu Tusac. Unul dintre pasii importanti in acest proiect a insemnat deschiderea biroului Megaconstruct (societatea care furnizeaza si distribuie gazul in zona), la data de 4 iunie 2009. Edilul i-a invitat pe toti cei care au intrebari, nelamuriri sau vor informatii suplimentare pe aceasta tema sa se adreseze biroului Megaconstruct. "Acum suntem in stadiul de finalizare a proiectului tehnic, iar in urmatoarele 6-8 luni vom avea primele locatii racordate la reteaua de distributie", a mai spus Tusac.

Edilul a adaugat ca, urmare a negocierilor purtate cu societatea Megaconstruct, a obtinut cateva facilitati pentru cetatenii Mangaliei. Astfel, institutiile publice vor fi racordate gratuit la reteaua de gaze. Este vorba, printre altele, despre scoli, gradinite, cladirile primariei, casa de cultura, muzeul. De asemenea, Megaconstruct se va implica in schimbarea arzatoarelor centralelor termice din municipiul Mangalia si va repara, pe cheltuiala proprie, toate zonele deteriorate ca urmare a instalarii retelei de distributie.
O alta facilitate obtinuta de primarul Claudiu Tusac, deloc de neglijat, se refera la asigurarea obligatorie a locuintelor. Pentru ca Megaconstruct face parte dintr-un grup de firme in care este inclusa si societatea Astra Asigurari, cetatenii municipiului au posibilitatea sa incheie aceasta asigurare cu o reducere de 50%.

Consiliul Local, aproape de dizolvare
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta Mangalia este lispa unui consiliul local. O parte dintre consilieri refuza sa mai participe la sedinte, de aceea proiectele de dezvoltare propuse de administratie nu pot fi puse in practica. Mangalia functioneaza pe bugetul de anul trecut, revizuit si adaptat. Pe 7 iulie va avea loc o noua infatisarea in instanta, unde s-a cerut dizolvarea consiliului. Tusac este increzator ca cel tarziu in luna august va reusi sa numeasca un alt consiliu local.

» Reducere a facturii de incalzire
"Este un proiect important si nu-l vom slabi pana nu vom sti ca gazul a ajuns la fiecare cetatean acasa si sistemul de incalzire de azi, care consuma un combustibil foarte scump, va fi inlocuit cu gaz, astfel incat cetateanul din Mangalia sa aiba o diminuare a costului cu incalzirea cuprins intre 20% si 40%. Este o suma importanta in factura din lunile de iarna."

Proiecte blocate
Unul dintre principalele proiecte propuse de administratia Tusac se refera la construirea unui Western Park in sudul litoralului. Discutiile inainteaza deocamdata greoi, desi Ministerul Agriculturii si Ministerul Turismului si-au dat acordul. Tusac spune ca in urmatoarele zile se va ocupa mult mai indeaproape pentru accelerarea proiectului, despre care afirma ca este "ambitios, dar util pentru tot litoralul".

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă