» Biroul Interpol de la Washington a confirmat pentru Romania libera ca Mihai Necolaiciuc, arestat in Florida pentru probleme privind imigratia, va fi "deportat in Romania", pentru a fi judecat in cele trei dosare penale in care este acuzat ca a devalizat Caile Ferate Romane cu aproape 50 de milioane de euro.
» Arestarea lui Necolaiciuc in insorita Florida ridica insa mai multe semne de intrebare in legatura cu eforturile autoritatilor romane de a-l aduce in fata justitiei. Autoritatile americane acuza Romania ca nu a respectat pasii legali pentru extradarea lui Necolaiciuc.
Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, va fi deportat in Romania, iar Bucurestiul va fi singura destinatie pentru fugarul arestat in urma cu cateva zile pe teritoriul SUA. Informatia a fost obtinuta de Romania libera de la Letonya Miller, responsabil in cadrul Biroului Interpol de la Washington. "Potrivit dosarului, aceasta persoana (Mihai Necolaiciuc – n.r.) va fi deportata in Romania", ne-a declarat oficialul american. Letonya Miller mai adauga faptul ca, potrivit aceluiasi dosar, Mihai Necolaiciuc are toate sansele sa isi petreaca urmatorii 15 ani intr-o inchisoare din tara natala. Spusele responsabilului american infirma astfel ipoteza, vehiculata pana acum, potrivit careia fugarul ar putea alege sa fie expulzat intr-o tara cu care Romania nu are semnat un acord de extradare. Necolaiciuc va aparea in fata unui judecator american care ii va cere socoteala pentru presupusa sedere ilegala in SUA, nu pentru faptele pentru care este judecat in Romania. S-a vehiculat ipoteza ca judecatorul pentru imigratie are posibilitatea sa ceara expulzarea lui Necolaiciuc din SUA, ceea ce nu e totuna cu extradarea catre Romania. Declaratia oficialului de la Interpol contrazice ipoteza ca fugarul ar fi putut pleca in Mexic sau in tarile Americii de Sud, cu care Romania nu are acord de extradare. Romania are din 2007 acord de extradare cu SUA, iar pentru aducerea in tara a lui Necolaiciuc, autoritatile romane ar fi trebuit sa respecte un protocol in relatia cu institutiile americane. Insa, potrivit Hotnews, care citeaza surse de peste Ocean, "autoritatile romane au gresit actele de extradare. Ele au ajuns la noi intr-o forma care nu poate fi considerata legala" spun sub protectia anonimatului oficiali americani. Ministerul Justitiei din Romania se balbaie intr-un comunicat oficial si confirma fara sa vrea ca ceva a fost in neregula. Cererile de arestare si de extradare ale lui Necolaiciuc "au fost formulate si trimise Departamentului de Justitie al SUA inca din februarie 2008". In acelasi comunicat, ministerul recunoaste insa ca, dupa arestarea lui Necolaiciuc, SUA a transmis Romaniei sa se grabeasca si sa trimita actele necesare: "Autoritatile romane au fost incurajate sa transmita, pe canale diplomatice, autoritatilor americane cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare". Utilizarea in acest caz a canalelor diplomatice pentru transmiterea unor documente judiciare formale este neobisnuita si arata urgenta iesita din comun. Cum este greu de crezut ca serviciile postale au pierdut cererile trimise de minister in 2008 in SUA, reiese ca actele sunt prost intocmite, iar americanii cer refacerea lor. Surse din Ministerul Justitiei ne-au declarat ca "doar doi oameni din minister stiu cum s-a desfasurat procedura cererii de arestare si extradarea lui Necolaiciuc din SUA. Procedura este secreta, la cererea americanilor". Reprezentantii ministerului ne-au dat asigurari ca situatia va fi lamurita in curand.
Mai multi infractori s-au ascuns in strainatate, fugind de legea din Romania, pentru ca fie nu au fost dati in urmarire la timp, fie mandatele de arestare au fost emise prea tarziu, fie nu au fost indeplinite diverse formalitati. Cazurile lui Severin Tcaciuc si Omar Hayssam au ramas celebre in acest sens, fara ca cineva sa fie tras la raspundere.