11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialSalariile de lux pentru profesori "fac diferenta intre ei si tinichigii"

Salariile de lux pentru profesori „fac diferenta intre ei si tinichigii”

»  La Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti, unii profesori au venituri in aprilie de circa 7.000 de euro. Liderul Sindicatului Alma Mater a explicat lefurile foarte mari spunand ca "asta este diferenta intre un profesor universitar si un tinichigiu".

Mai multi profesori de la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti primesc lefuri care ar putea ajunge in anumite cazuri pana aproape de 7.000 de euro, potrivit unui document primit la redactie. Astfel, profesorul Erdeli George de la Catedra de Geografie umana si economica a inregistrat in luna aprilie un venit de 6.800 de euro (28.883 lei brut), din care peste 3500 de euro (15.000 lei) i-au revenit din plata cu ora. Profesorul Sterie Ciulache care preda meteorologie are la randul sau pe luna aprilie un venit de 6.300 de euro (26.601 lei brut), din care 3.100 de euro realizati din plata cu ora. Alti profesori cu salarii brute foarte mari de la Facultatea de Geografie sunt Mihai Ielenicz – 5.200 de euro (22.111 lei), Floare Grecu 5100 de euro  (21.825 de lei), si Constantin Nitu – 2.200 de euro (9.290 de lei), iar toti trei predau la Catedra de Geomorfologie.

De la Facultatea de Geografie nu am reusit nici sa confirmam nici sa infirmam informatia, dar Razvan Bobulescu, presedintele sindicatului universitar Alma Mater, ne-a spus ca "salariile-gogoasa de la Facultatea de Geografie nu sunt cele reale" pentru ca "nu sunt salarii, ci sunt venituri" si ar include "sumele pentru plata cu ora, sumele pentru inspectiile de grad si sporurile". Bobulescu  sustine in plus ca "aceste venituri sunt pe doua luni, nu pe o luna". seful sindicatului universitar precizeaza ca pe statul de plata al profesorilor de la Geografie, aceste sume reprezinta "venitul brut, din care mai trebuie sa se retina 30%, contributiile angajatului catre stat si apoi i se calculeaza venitul net, dupa ce i se mai retin inca 16%". In consecinta, sumele lunare primite de respectivii profesori ar fi mai mici, insa chiar si in aceste conditii, Razvan Bobulescu nu a putut sa ne explice cum poate primi un profesor universitar din plata cu ora, adica suplimentar pe langa salariul de baza, aproape 3.400 de euro in doua luni. Liderul sindical a comentat doar ca "asta este diferenta intre un profesor universitar si un tinichigiu" si ca acelasi lucru se intampla si la alte universitati din tara.

Surse din mediul universitar ne-au declarat ca un profesor poate castiga maximum 50-60 de milioane de lei vechi pe luna dintr-o singura norma, in conditiile in care preda in plus si la plata cu ora. De pilda, o ora predata de un lector universitar este platita cu aproximativ 25 de lei, iar totalul orelor platite astfel nu pot depasi o norma pe luna. Norma lunara a unui profesor universitar este de 10-12 ore pe luna. Astfel, suma lunara pe care o poate strange un profesor din plata cu ora nu poate depasi cateva milioane de lei vechi.
Razvan Bobulescu, profesor universitar la Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti ne-a spus ca salariul unui profesor universitar variaza intre limita minima de 4.000 lei si cea maxima de 8.000 de lei net. "Tot ce sare de 4.000 lei poate fi acordat doar daca facultatea are si venituri extrabugetare. Daca nu are, salariul este de 4.000 de lei", spune Bobulescu.

Profesorii care predau la mai multe universitati, care cumuleaza la salariu si coordonarea de doctorate si care primesc indemnizatii pentru participarea la diverse comisii de concurs, pot ajunge intr-adevar la salarii lunare cumulate de aproape 3000 de euro, sustin surse din mediul universitar. De aici si  pana la aproape cei 7.000 de euro, cat este recordul la Facultatea de Geografie, este cale lunga si explicabila doar prin aranjamentele ascunse ale fiecarei universitati, sustin surse din mediul universitar: "Un astfel de salariu este inexplicabil. Este imposibil sa primesti atatia bani de la o singura universitate. Chiar daca ar preda in mai multe locuri, acesti profesori tot nu ar putea cumula mai mult de trei norme, care nu fac atatia bani".
Profesorii de la Geografie nu sunt insa singurii care au salarii foarte mari de pe urma activitatilor didactice, profesorii-deputati avand si ei venituri substantiale, potrivit declaratiilor lor de avere.

Deputatul social-democrat Adrian Nastase primeste lunar, potrivit declaratiei sale de avere, de la cele trei facultati unde este profesor, aproape 3.000 de euro.
La randul sau, Florian Popa, rectorul universitatii de Medicina "Carol Davila" si deputat social-democrat, are 3.500 de euro lunar. Ceva mai bine platit este senatorul liberal Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, care are un venit de 3.700 de euro lunar. si senatorul democrat-liberal Dumitru Oprea, fost rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza, are un venit lunar de la facultate de 3.500 de euro. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, acum rector autosuspendat al Universitatii Politehnica Bucuresti, primeste aproape 2.000 de euro pe luna. si premierul Emil Boc a obtinut, in anul 2008, in calitate de conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai, peste 1000 de euro lunar.

Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

Klaus Iohannis a semnat patru decrete care vizează modificări legislative și o eliberare din funcție

Unul dintre decrete vizează accesul echitabil la educație și dezvoltarea competențelor digitale în instituțiile de învățământ superior Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19...
Ultima oră
Pe aceeași temă