» Garantia statului pentru creditele contractate prin Programul "Prima Casa" se va aplica, in limita sumei de 60.000 euro, nu doar pentru locuinte finalizate si inscrise in Cartea Funciara, ci si pentru case neterminate, aflate in faza de constructie, sau in stadiu de proiect si care urmeaza sa fie construite.
In situatia achizitiei unei case care urmeaza sa fie construita sau a unei constructii "la rosu", beneficiarul va depune la banca participanta la program o cerere de finantare insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei sau va prezenta contractul incheiat cu o societate de constructii. Banca va emite in acest caz o promisiune unilaterala de creditare, respectiv un document prin care finantatorul isi exprima disponibilitatea de a acorda o finantare unui beneficiar care, la data acordarii, trebuie sa se incadreze in conditiile de eligibilitate ale programului. Documentul va avea valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar care nu va depasi 18 luni. In cadrul programului nu sunt acceptate locuintele construite in regie proprie.
Radu Zilisteanu, analist imobiliar, considera ca, desi programul a fost extins, sansele de obtinere a creditului sunt mici pentru noile categorii incluse. "Termenul mentionat in normele de aplicare ale programului, de 18 luni pentru perioada de constructie, nu ii avantajeaza pe cei care au casele in stadiu de proiect. Oricum, finantarea cade cumva tot in sarcina dezvoltatorului imobiliar.
Sumele necesare construirii sunt avansate de dezvoltator si abia la sfarsit, in baza procesului-verbal de receptie, se dau banii de catre banca. E mai usor sa achizitionezi de pe piata o locuinta gata finalizata, prin Programul «Prima Casa», decat sa aplici in cadrul aceluiasi program pentru o locuinta in faza de proiect sau neterminata", a precizat Zilisteanu. In momentul in care locuintele sunt finalizate, promisiunile de creditare si de garantare se transforma intr-un contract de garantare, iar beneficiarul intra in posesia banilor pentru a putea plati constructorului locuinta, care devine ipoteca de gradul I in favoarea Ministerului Finantelor.
Persoanele care vor lua credit prin Programul "Prima Casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an la credite in euro, respectiv ROBOR plus maximum 2,5%. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Pentru achizitionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor, va trebui achitat un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro. Daca pretul locuintei depaseste 60.000 euro, beneficiarul va achita un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro.