La solicitarea președintelui Iohannis, Parlamentul României a aprobat înființarea, la Sibiu, a unei mari unități a Alianței Atlantice: Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East – HQ MNC-SE).
Decizia României de a găzdui acest comandament NATO se încadrează în noua Strategie Națională de Apărare, valabilă pentru perioada anilor 2020 – 2024.
“Inițiativa României a fost apreciată la nivelul NATO și acceptată de aliați, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional”, a precizat ministrul Apărării Naționale, generalul (r) Nicolae Ciucă.
Temporar, până ce cazarma care i-a fost destinată la Sibiu va fi perfect amenajată, Comandamentul MNC-SE va funcționa în incinta Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE), aflat în garnizoana București.
Potrivit Ministerului român al Apărării Naționale (MApN), MNC-SE va avea statut de comandament militar internațional, subordonat unui comandament aliat, “în afara structurii naționale de comandă și control”. Cu alte cuvinte, această mare unitate multinațională va fi subordonată fie Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli (Italia), fie direct Comandamentului European al NATO de la Mons (Belgia).
În prezent, România găzduiește o Unitate NATO de Integrare a Forțelor (NFIU) la București, o brigadă multinațională cu sediul la Craiova și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est cu sediul la București. Comandamentul de la București va fi subordonat celui de la Sibiu și coordonează, la rândul lui, brigada de la Craiova și structurile NFIU din România și Bulgaria.
Înființarea unui comandament de corp multinațional la Sibiu va însemna și suplimentarea trupelor străine de pe teritoriul României?
Nu există încă date oficiale despre o asemenea suplimentare în România, dar se poate lua ca referință situația din Polonia, unde NATO va aduce 2000 de militari în plus și o întreagă escadrilă formată din 16 avioane de luptă F-16.
Cât de expusă este România în fața unei eventuale agresiuni din partea Rusiei?
Principala garanție de securitate pentru România este prezența militarilor americani pe teritoriul ei, care numără, în prezent, sub o mie de oameni. Acestora li se adaugă nave și aeronave din alte țări NATO care vin, periodic, în zona Mării Negre.
“Inițiativa României a fost apreciată la nivelul NATO și acceptată de aliați, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
“Riscuri la adresa securității naționale a României din punct de vedere al unor riscuri iminente nu există. Articolul 5 e activ, pledoaria pe care România o face în mod credibil la nivelul Alianței pentru a avea o prezență mai robustă și o arhitectură coerentă de apărare și descurajare își produce roadele”
Mircea Geoană,
Secretar general adjunct al NATO