» Liderii Uniunii Europene se reunesc azi si maine pentru primul Consiliu European de dupa alegerile europene, la care vor analiza candidatura lui Jose Barroso pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene.
Tratativele politice risca insa sa contamineze si, foarte probabil, sa amane decizia liderilor UE cu privire la crearea unui organsim paneuropean de supraveghere financiara.
Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Barroso, al carui mandat expira in luna octomobrie, a facut un apel marti la adresa liderilor Uniunii Europene sa foloseasca "oportunitatea" summitului pentru a face pasi inainte in privinta reformei supravegherii institutiilor financiare, reforma devenita o prioritate dupa declansarea crizei economice globale.
Seful CE, care a promis ca pana la inceputul anului viitor va concepe un sistem paneuropean care sa supravegheze pietele si institutiile financiare din statele nationale, a avertizat insa ca "in prezent exista o rezistenta enorma" fata de acest proiect si ca, in absenta unei actiuni hotarate in Consiliul European, reforma menita sa evite o repetare a crizei financiare ar putea sa esueze. "Adevarul este ca nu mai putem spune ca vom reusi", a recunoscut Barroso, fara sa pronunte numele Marii Britanii, adversarul declarat al sistemului de supraveghere transnational.
Pesimismul moderat al presedintelui CE cu privire la proiectul de reforma poate fi explicat si prin contextul politic dificil in care actioneaza in prezent. Liderii UE trebuie sa discute la reuniunea de astazi si maine inclusiv reinvestirea in functie a lui Barroso pentru un nou mandat de cinci ani, si, asa cum Franta si Germania au refuzat sa-l sustina 100% pentru a-si pastra parghii in negocierea viitoarelor portofolii de comisari, Londra ar putea folosi avantajul politic pentru a dilua reforma supravegherii financiare.
» Obama anunta intarirea supravegherii
Presedintele american, Barack Obama, a prezentat ieri propunerile administratiei sale cu privire la reforma supravegherii sistemului financiar. Revizuirea controlului pietelor si institutiilor financiare include o intarire a puterilor Federal Reserve. In cazul in care reforma va fi aprobata de Congres, banca centrala va primi atributia si obligatia de a actiona pentru a evita acumularea de riscuri care pot ameninta intregul sistem, cum ar fi creditarea masiva a agentilor cu solvabilitate scazuta. Planul vizeaza crearea unor noii organisme de reglementare si de protectie a consumatorilor, eliminarea posibilitatii alegerii supervizorului de catre insitutiile financiare si o crestere a garantiilor depuse de bancile mari in conturile Fed.