Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de reducere a pretului gazelor naturale pentru industrie incepand cu 1 iulie nu va avea ca efect ieftinirea alimentelor. Producatorii sustin ca valul de scumpiri ale energiei de anul trecut nu s-a reflectat in preturile produselor alimentare, iar o ieftinire a gazului cu 5% este prea mica pentru a produce influente.
"In conditiile in care ponderea cheltuielilor cu energia in costurile alimentelor este in medie de aproximativ 6%, o scadere cu doar 5% a pretului numai la gaze nu va conduce la o rearanjare a preturilor, adica nu vom asista la scaderi sesizabile ale preturilor la alimente", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA). In plus, afirma Dragos Frumosu, preturile oricum stagneaza de cel putin cinci luni la alimente, vanzarile sunt in cadere libera, iar piata neagra a atins cote alarmante, premise care arata ca nu mai ai de unde sa scazi pretul la alimente. "O eventuala scadere a pretului la gaze naturale cu peste 10% ar putea avea o influenta in scaderea pretului la unele produse precum painea cu 1-2%. In plus, trebuie stapanita cumva, de catre stat, piata neagra a alimentelor, care in cazul painii e de aproape 80%, iar la carne si lapte urca spre 50%. Probabil, doar o stagnare, si nu o scadere, a pretului la alimente este posibila pentru urmatoarele luni", a precizat presedintele FSIA.
Anul trecut, sustin producatorii din industria alimentara, scumpirea alimentelor nu a urmat curba ascendenta a majorarilor de preturi la combustibili si energie, in conditiile in care gazul livrat consumatorilor de la noi avea unul din cele mai mari tarife din Europa. "In Romania, gazele s-au scumpit fara masura anul trecut, netinand cont de tendinta pietei mondiale, asa ca o ieftinire cu 5% a gazului nu poate avea o influenta sesizabila in pretul final al produselor alimentare. Peste tot gazul s-a ieftinit serios, la noi vorbim de procente neglijabile", a spus Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
In luna mai 2009, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,1%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,1%. Preturile marfurilor nealimentare au ramas la acelasi nivel, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe fondul ieftinirii alimentelor si al cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii, INS a anuntat in 10 iunie ca rata anuala a inflatiei a coborat in mai la 5,95%, in conformitate cu estimarile, de la 6,45% in aprilie.
Cu toate acestea, Romania a inregistrat in mai cea mai ridicata rata a inflatiei anuale din Uniunea Europeana, de 5,9%, in conditiile in care cea din UE a fost de 0,7%, iar pe locurile urmatoare s-au clasat Lituania (4,9%) si Letonia (4,4%), potrivit datelor publicate marti de Eurostat. In zona euro, inflatia anuala a fost de 0% in mai, dupa ce se situase la 0,6% in aprilie. Inflatia lunara din zona euro a fost de 0,1% in mai.