16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRevolta federatiilor obligate de MTS sa traiasca pe datorie

Revolta federatiilor obligate de MTS sa traiasca pe datorie

» Datoria – principalul "instrument de plata" incurajat de Ministerul Tineretului si Sportului.

» Tenisul de masa a fost la un pas de a boicota, in semn de protest, participarea la Campionatele Mondiale!

» Federatiile nu au la dispozitie bani pentru deplasarile externe si fac tot felul de "inginerii" pentru a se descurca.

» "Campionul" explicatiilor, MTS, se acopera de acte pentru a-si masca dezinteresul.

Desi bugetul sportului pe 2009 este, in ciuda crizei, chiar mai mare decat cel din anul precedent, federatiile nationale sunt departe de a fi multumite de finantarea primita. Pe de-o parte, banii alocati pentru luna in curs sunt primiti la finele lunii, in cel mai bun caz, sau cateodata chiar la inceputul lunii urmatoare, iar pe de alta, premierile pentru medaliile obtinute in competitiile internationale n-au fost acordate nici pana in ziua de astazi.

Cu pretentii europene, dar pe datorie
Majoritatea federatiilor isi desfasoara activitatea extrem de dificil din cauza ca nu pot plati, in avans sau in momentul in care sunt emise, facturile pentru cantonamentele sau deplasarile la competitiile interne sau externe ale sportivilor din loturile reprezentative ale Romaniei. Astfel, desi conducerea MTS bate toba ca vrea sa "europenizeze" sportul si din punct de vedere administrativ, lucrurile merg tocmai pe dos, incurajandu-se "romanismul". Pentru ca banii pentru cheltuielile din luna curenta vin abia in ultimele zile sau in primele zile ale lunii urmatoare, majoritatea sefilor de federatii apeleaza la binecunoscuta metoda autohona: datoria. Caciulindu-se la unul-altul si uzand de relatii vechi sau mai noi, sefii federatiilor au reusit, cel putin pana acum, prin tot felul de artificii, sa asigure bunul mers al sportului. Totul se complica insa cand este vorba de deplasari la competitii internationale, unde nu mai merge cu "saru’ mana".

Beatrice Romanescu, director de marketing si comunicare al FR de Tenis de Masa, spune ca forul pe care il reprezinta a fost la un pas de a boicota prezenta la Mondiale din cauza problemelor financiare. "Pot spune ca la tenis de masa, unde avem participari internationale la cel mai inalt nivel la toate categoriile de varsta, situatia este extrem de grea. Pe plan intern, unde ne mai intelege lumea, mai merge, dar afara nu intereseaza pe nimeni ca tu n-ai bani sa-ti platesti participarea. Am inaintat o adresa oficiala catre conducerea MTS, in care am explicat situatia grea in care ne aflam, dar n-am primit nici un raspuns.

 

In semn de protest pentru modul in care ne sunt alocati banii de la bugetul de stat, dar si pentru ca nu gaseam finantare, am fost pe punctul de a nu mai merge la Campionatele Mondiale. Am renuntat la aceasta forma de protest doar pentru ca ne-am dat seama ca am fi avut mai mult de pierdut pe plan international. Am fi pierdut atat imagine, puncte, cat si obiectul muncii. Sa nu uitam ca ne pregatim loturile reprezentative pentru a fi competitivi in provocarile internationale si, mai mult, pentru a castiga cat mai multe medalii la intrecerile de anvergura", si-a expus punctul de vedere Beatrice Romanescu, directorul FR de Tenis de Masa.

Economii la o competitie pentru a putea merge la alta
Presedintele Federatiei de Haltere, Nicu Vlad, ne-a explicat prin ce "inginerii" a reusit sa-si platesca participarea la competitiile internationale. "La haltere, pentru a putea participa la competitiile urmatoare, am facut economii la fondurile alocate pentru organizarea Campionatelor Europene de la Bucuresti. Am avut noroc ca a existat aceasta oportunitate, ca altfel nu stiu cum ne-am fi descurcat. Normal ar fi fost sa primim banii inainte sa facem cheltuielile.

Acum, speram ca pentru luna iunie vom primi finantarea in iulie. E foarte greu, mai ales la deplasarile in strainatate", a spus Nicu Vlad. Printre cei care au reusit sa se descurce a fost si Adrian Stoica, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica. "Pana acum am reusit sa ne descurcam, dar nu-i normal ceea ce se intampla. Legea spune ca trebuie sa ai o anumita suma de angajare cu care sa-ti achiti o parte din angajamentele din luna in curs. Or, asa ceva nu exista in momentul de fata si suntem pusi in situatia de a ne crea obligatii fata de cei care ne pasuiesc cu plata datoriilor", a spus Adrian Stoica.

Ministrul Sportului, campion la explicatii
Pentru virarea cu intarziere a banilor catre federatii exista o explicatie: o ordonanta de urgenta prevede ca banii de la bugetul de stat sa fie virati dupa a 25-a zi a lunii in curs. Aceasta prevedere nu o exonereaza insa pe sefa MTS, Monica Iacob Ridzi, de responsabilitatea gasirii unor solutii pentru rezolvarea problemei. Este, evident, mai simplu sa dai vina pe un act legislativ decat sa vorbesti cu specialistii in sport, incercand sa faci tot posibilul.
De asemenea, Monica Iacob Ridzi a gasit repede explicatiile vizavi de refuzul sau de a-i premia, potrivit legii, pe sportivii care au cucerit medalii, pe antrenorii lor si pe cei din staff-urile federatiilor care au contribuit din spatele "scenei" la succes. "Sunt de acord ca sportivii si antrenorii sa primeasca sumele maxime, dar nu pot sa fiu de acord ca unele federatii sa premieze toti angajatii, incepand de la presedinte, care solicita suma de 200 milioane de lei vechi, la secretar general si contabil si terminand cu portarul, iar sportivul urma sa primeasca o suma de 18-20 milioane de lei vechi. Uneori diferenta este chiar de 20 de ori", a spus Ridzi.

 Asa ca, in loc sa aprobe doar pentru sportivi si antrenori, ministrul nu a premiat pe nimeni. Culmea este ca demnitarul din fruntea sportului nu a spus clar si raspicat care sunt federatiile care au umflat premierile, in conditiile doar la cateva discipline s-au cucerit medalii pana acum. "Daca acest lucru s-ar fi intamplat cu federatiile care obtin din ce in ce mai multe medalii, si nu din ce in ce mai putine, nu as fi fost atat de vehementa. Daca acest scandal va mai continua, voi face publice numele federatiilor", a adaugat insinuant si amenintator Ridzi.

» Pedepsitii fara vina
Printre forurile vizate ca ar fi umflat decontul ar putea fi si FR de Gimnastica, avand in vedere ca de la ultima editie a Europenelor reprezentantii nostri nu au revenit in tara cu medalii ca altadata. "Din punctul de vedere al gimnasticii, premierile s-au calculat conform legii existente, cu bunul-simt de care am dat dovada intotdeauna. In nici un caz doamna ministru nu cred ca s-a referit la gimnastica", a precizat Adrian Stoica. Cu toate acestea, nici gimnastica nu si-a primit banii pentru medalii pana acum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă