21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialBraga turceasca si berea belgiana, produsele traditionale ale Galatiului

Braga turceasca si berea belgiana, produsele traditionale ale Galatiului

» Printre produsele traditionale ale Galatiului se numara zacusca fabricata in cantitati industriale si braga, produs de origine turceasca.
» Pe lista mai apare si berea, fabricata aici de seful Partidului Popular European, belgianul Wilfrid Martens.

La un an si jumatate de la elaborarea de catre Ministerul Agriculturii a procedurilor referitoare la inregistrarea si protejarea produselor traditionale romanesti in Uniunea Europeana si de la termenul de 1 ianuarie 2008, la care producatorii aveau posibilitatea sa depuna documentatia la minister, pentru a fi trimisa la Comisia Europeana, din punctul de vedere al Galatiului lucrurile nu stau prea bine. Primele doua produse promovate din judetul Galati au fost braga "Alina" si telemeaua "Covurlui". Intre timp, numarul a crescut. "Pentru judetul Galati, au fost atestate si inregistrate in Registrul National pentru Produse Traditionale din cadrul Ministerului Agriculturii 13 produse traditionale.

 

Printre acestea sunt branza telemea "Covurlui", braga "Alina", berea "Premium senior", berea "Faleza", urmate de o serie de produse ale fabricii de conserve din Tecuci, zacusca de vinete, mancare de fasole, tocana de legume, pulpa de rosii, ghiveci in bulion", a declarat seful Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala Galati, Alexandru Santion. Situatia este oarecum stranie, pentru ca, chiar daca se numeste "Alina", braga este totusi un produs traditional… turcesc! Iar berea "Premium Senior" si berea "Faleza", sunt produse de Fabrica de Bere "Martens", care face parte din grupul belgian "Martens", al carui proprietar este chiar liderul PPE, Wilfrid Martens. Asa ca berea produsa la Galati, care, fara indoiala, are calitati (unul din sortimente, "berea alba", fiind achizitionata de Statele Unite pentru trupele americane din Irak), este in cele din urma un produs belgian.

 

Sau cel putin unul care nu este traditional pentru judetul Galati. Conform normelor, un produs traditional este un produs obtinut din materii prime  si care prezinta o compozitie traditionala sau un mod de productie ori o prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie sau de prelucrare traditional. Traditionalitatea reprezinta elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge in mod clar fata de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. La fel de discutabila este si prezenta pe lista a branzei telemea sau, conservelor de ghiveci in bulion ori zacusca, fabricate la scara industriala.

Apare Merlotul de Oancea
O sansa de imbunatatire a listei produselor traditionale reprezentative pentru zona Galatiului o reprezinta eforturile comune ale Primariei din comuna Oancea si ale unui investitor de a relansa "Merlot"-ul de Oancea. "In 1987, Merlot-ul de Oancea a castigat 5 medalii de aur la un concurs international. Dorim sa reinviem aceasta traditie si in acest sens l-am ajutat pe investitorul care a cumparat pe teritoriul comunei o suprafata de 23 ha de teren arabil, pe care le-a plantat cu vie, soiuri de masa si de vin. Via este constituita dupa un concept si un model italian. A facut demersuri pentru inregistrarea Merlot-ului de Oancea ca produs traditional", a declarat primarul Victor Chiriloaie. "Asa cum se stie, solul de la Oancea este cel mai bun sol pentru vinurile rosii. Inainte de 1989, vinurile rosii de Oancea luau medalii la toate concursurile la care apareau.

 

Consider ca cel mai bun merlot din Romania se face la Oancea, iar cel mai bun cabernet din tara se face la Samburesti, la Dragasani", a declarat investitorul Gheorghe Chelaru. Deocamdata, noua plantatie de la Oancea, care din aceasta toamna va intra pe rod, a fost inscris in registrul plantatiilor viticole si in registrul fermelor la APIA. "Acum se lucreaza la un proiect de modernizare a Vinalcoolului din Oancea la standarde europene. Pentru patrunderea si pe piata externa, am si plantat vie noua", a declarat acesta.

Cele mai citite

Industria alimentară din România, dependentă de muncitori necalificați: 75% din forța de muncă are doar 8 clase

Patronatele din industria alimentară atrag atenția că 75% din angajații din acest sector nu pot fi calificați din cauza nivelului scăzut de educație, majoritatea...

Republica Moldova are „sprijin neclintit” pentru suveranitatea, independenţa și integritatea teritorială din partea NATO

Alianţa Nord-Atlantică "sprijină neclintit" suveranitatea, independenţa, integritatea teritorială şi respectul pentru neutralitatea constituţională a Republicii Moldova, a reiterat joi la Chişinău şeful interimar al...

Puzzle în Educație. „Masa sănătoasă” a elevilor e pasată de la Ministerul Educației, la autoritățile locale

Ligia Deca spune că e responsabilitatea primarilor, iar edilii arată cu degetul spre directorii de școli Ministerul Educaţiei a­locă peste un miliard de lei pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă