FMI se teme de subminarea acordului pe care l-a incheiat cu Romania, pe fundalul tensiunilor care ar putea aparea intre PDL si PSD cu ocazia alegerilor prezidentiale din toamna. Razboiul politic ar pune in pericol si rambursarea datoriei catre FMI, in valoare de 12,95 miliarde euro.
Daca vor exista astfel de tensiuni si Guvernul nu-si va putea indeplini masurile convenite cu Fondul, Romaniei nu-i va fi bine, sugereaza finantistii internationali. Astfel, investitorii straini ar putea parasi in fuga tara, iar Romania nu-si va putea rambursa imprumutul de 12,95 miliarde euro. Institutia financiara internationala subliniaza faptul ca, "daca ajustarea (economica – n.n.) este incompleta, dezechilibre mari la nivelul fiscal si al balantei de plati ar putea provoca o fuga a capitalului din Romania, generand riscuri pentru capacitatea de rambursare". FMI anticipeaza insa ca, daca nu vor exista astfel de impedimente interne si nici evolutii externe nefavorabile, Romania "va avea o capacitate puternica de a rambursa sumele imprumutate", avand in vedere "istoricul sau excelent in ceea ce priveste serviciul obligatiilor externe".
In timpul campaniei electorale ar putea fi inghetate masurile impopulare, a caror adoptare ar putea periclita sansele in alegeri ale candidatilor asociati cu partidele de guvernamant, si anume concedierea bugetarilor, stagnarea cresterii pensiilor, anularea tichetelor de vacanta, scumpirea mai accelerata a tigarilor, cresterea impozitelor pe proprietati si, posibil, majorarea TVA. Restrictiile impuse de acordul cu FMI, care vor afecta populatia, se refera in primul rand la salariile bugetarilor si la fondul de pensii, arata analistul economic Liviu Voinea. "Pana in 2011, fondul de salarii de la buget trebuie micsorat cu 25%, ceea ce va duce fie la reducerea personalului, fie la micsorarea salariilor", spune Voinea. In plus, expertul sustine ca, prin acordul cu FMI, si bonusurile nonmonetare vor trebui eliminate, iar sporurile salariale vor fi plafonate la 30% din salariu, masura asumata deja de Guvern.
Eliminarea bonusurilor ar putea duce insa la disparitia tichetelor de vacanta, masura pentru care Elena Udrea, ministrul Turismului, s-a luptat din rasputeri. Costul acestora pentru bugetul de stat se ridica la jumatate de miliard de euro, suma care anuleaza multe alte masuri anticriza menite sa stranga bani la buget. In ceea ce priveste pensiile, Liviu Voinea considera ca acestea vor stagna, din cauza noului sistem de raportare la preturile de consum, nu la salariul minim.
Deputatul PNL Bogdan Olteanu arata ca acordul cu FMI ar contine si alte masuri mai putin cunoscute precum cea a majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA), astfel incat, in 2011, din TVA sa se colecteze cu un miliard de euro mai mult decat in 2009. In acest context, Olteanu a cerut din nou Guvernului sa recunoasca daca a mintit atunci cand a spus ca nu va majora TVA. Cu toate acestea, in memorandumul cu FMI nu apar astfel de mentiuni.
EVALUARE
Potrivit principiului ca "tot ce nu ne omoara, ne intareste", si echipa FMI anticipeaza ca economia romaneasca are capacitatea de a iesi mai puternic din aceasta recesiune. Revenirea cererii interne se va produce lent, in primul trimestru al anului viitor. In 2010, cresterea economica se va mentine in jur de zero, pentru ca in 2011 sa-si revina la valoarea de 5%. Expertii Fondului mai arata ca, avand in vedere ca 90% din sistemul bancar romanesc se afla in maini straine, implicarea bancilor-mama din tarile de domiciliu trebuie sa joace un rol important in eforturile de stabilizare ale Romaniei.