Cauzele pentru care romanii, in particular, si europenii, in general, se prezinta in numar foarte mic la alegerile europarlamentare sunt numeroase si complicate, dar, in esenta, au de-a face cu un fapt subliniat de editorialistul El Pais, Jose Torreblanca: sistemul politic european este destinat sa fie unul plicticos. Partidele politice "europene" nu pot duce o campanie la nivel continental pentru ca cei care au conceput acest sistem s-au temut ca o confruntare ideologica la scara europeana ar crea cutremure care ar lasa "constructia europeana" in ruine. Este un alt soi de "democratie controlata" decat in Rusia lui Putin, dar este, fara indoiala, o democratie "manageriata", in care nucleul tare al tratatelor incheiate de birocrati este tinut la adapost de orice pericol populist, fie el de stanga sau de dreapta. Ori de cate ori aceasta separatie intre birocratie si democratie a fost stearsa – asa cum s-a intamplat in Franta, Olanda sau Irlanda – tratatele fundamentale ale Uniunii au fost respinse prin referendum.
Pentru a se evita catastrofe si mai mari, campania pentru Parlamentul European se duce la nivel local si pe teme locale peste tot in Europa, iar Romania nu face exceptie. Rezultatul este intotdeauna un grad de participare redus pentru ca este dificil sa explici electoratului ca trebuie sa aleaga intre participantii intr-o competitie politica locala ai carei castigatori culeg roadele la nivel continental. si daca unii, precum presedintele ceh, Vaclav Klaus, se indoiesc de acest simulacru democratic pe care il declara inutil, indoiala lor este intemeiata.
De aceea, daca vrem sa stim care au fost cauzele pentru care dreapta a castigat alegerile, iar diversi extremisti au obtinut rezultate bune, trebuie sa cautam cauzele la nivelul fiecareia dintre cele 27 de state membre. Explicatii generale de genul: "criza economica", "deficitul democratic", "imigratia", desi seducatoare, au toate sansele sa rateze adevarul, asa cum se intampla de cele mai multe ori cu analizele "expertilor".
Paradoxal, dar este mai sigur sa ne concentram asupra consecintelor victoriei dreptei la aceste alegeri. Mai intai, subiectele "extindere" si, mai ales, "Turcia" sunt moarte. Apoi, nu vom mai auzi nimic in urmatoarea perioada despre "mai multa Europa" in sensul unei integrari adancite sau a unei "Europe cu doua viteze". In al treilea rand, nu va exista ceva de felul unei suprareglementari europene a pietelor financiare nationale si nici programe grandioase la nivel european de "stimulare" sau "salvare" a economiilor, oricat se agita presedintele francez, Nicolas Sarkozy, in acest sens. Cata vreme "neamtul plateste" nota de plata europeana, crestin-democratii germani – liderii de fapt si de drept ai PPE – nu vor accepta nici o aventura. In conditiile unei discipline fiscale si bugetare crescute, vor creste si exigentele in gestionarea fondurilor europene.
Dar, poate, cea mai importanta consecinta a acestor alegeri va fi politizarea dezbaterilor la nivel european. Ascensiunea populistilor va forta partidele din "mainstream" sa formuleze pozitii din ce in ce mai ideologizate, spre deosebire de traditia consensuala in care a functionat PE pana acum. Este sigur ca nu vom avea nici o politica externa comuna, nici una energetica, iar de agricultura nu se va atinge nimeni. Singurul domeniu unde se va putea "juca" politic este Justitia. Imigratia va deveni o tema majora si, la fel, si protectia frontierelor si – nu putem decat spera – sminteala multiculturala care a produs foarte multa frustrare in tarile europene. O alta tema importanta a dezbaterii politice va fi coruptia si, la acest capitol, Romania si Bulgaria sunt tinte sigure, mai ales in conditiile inaspririi exigentelor bugetare. Exista, asadar, sanse foarte mari ca dupa rapoartele pe Justitie din septembrie, Romaniei si Bulgariei sa li se taie o parte din fondurile europene din cauza coruptiei.
Taierea fondurilor este aproape inevitabila, iar cei doi lideri de la Bucuresti asociati dreptei europene – Traian Basescu si Emil Boc – se indreapta orbeste spre un abis electoral daca aceasta asociere sinucigasa cu PSD mai continua pana atunci. O posibila salvare ar putea veni daca PDL ar furniza un comisar european cu greutate. In conditiile politizarii Europei, un comisar "tehnocrat" precum Dacian Ciolos la Agricultura nu le e de nici un folos. Singura solutie este un comisar cu "greutate" politica de nezdruncinat si Monica Macovei este numele care vine natural in minte.