21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialGeneratia "Twitter" din Chisinau forteaza granita de la Prut

Generatia „Twitter” din Chisinau forteaza granita de la Prut

» De cateva saptamani, tinerii basarabeni au luat cu asalt granita de est, trecand Prutul inot in speranta gasirii unui loc de munca in Romania.

» Tinerii din Basarabia se aleg fie cu varianta "Targului de sclavi" de la Matca, fie cu singurul lucru ce le e oferit de statul roman: un dosar penal.

Dupa reprimarea revoltei generatiei "Twitter" de catre regimul de la Chisinau, tinerii din Republica Moldova incearca sa treaca granita de la Prut, in speranta gasirii unui loc de munca in Romania. De doua saptamani, echipele de interventie de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati, captureaza aproape zilnic la "frontiera verde" grupuri de tineri basarabeni care trec Prutul si incearca sa ajunga la Galati. Cazuistica din ultimele zile indica si datele generice ale acestei migratii, care seamana mult cu exodul romanilor, din anii ’80, prin trecerea Dunarii inot, "la sarbi": sunt grupuri de 2-3 tineri, cu varste de la 19 la 29 de ani, care trec Prutul inot, cu hainele de schimb, documentele si cativa euro intr-o punga de plastic, ca sa nu se ude.

 

"In ziua de 7 iunie, la 3.00 dimineata, politistii de frontiera de la Sectorul PF Galati, au depistat in zona Lacului Brates doi barbati murdari de noroi, care nu-si justificau prezenta in zona, avand asupra lor buletine de identitate emise de autoritatile din Republica Moldova. Din cercetari  a rezultat ca se numesc L. Oleg si M. Maxim, in varsta de 29, respectiv 22 ani, si sunt  cetateni ai Republicii Moldova. Ei au declarat ca au trecut frontiera din Republica Moldova in Romania peste Prut, inot si doreau sa isi gaseasca un loc de munca in Romania", a declarat purtatorul de cuvant al IJPF Galati, subinspectorul Marcel Antohe. Cu 24 de ore mai inainte, politistii de la Sectorul PF Foltesti se confruntasera cu un caz similar, capturand in zona Lacului Vladesti un barbat mai in varsta: "In urma cercetarilor, s-a stabilit ca se numeste B. Eugeniu,  de 43 de ani, este din Republica Moldova si a trecut Prutul inot, pentru a-si gasi de lucru in Romania", a precizat subinspectorul Antohi.

 

In ultima saptamana, politistii de frontiera galateni au mai capturat, tot la "frontiera verde", in zona exploatarii piscicole de la Vladesti, doua grupuri de cate trei tineri basarabeni care trecusera Prutul inot. Primul grup de tineri a fost surprins, la 4.30 dimineata, pe DN 26 Barlad-Galati. Cei trei mergeau spre Galati. Carau, pe rand, un rucsac voluminos, in care politistii au gasit hainele si incaltarile murdare de noroi, de care se schimbasera dupa ce trecusera Prutul inot. M. Anatol, de 24 ani, P. Ion, de 22 ani si L. Nicolai, de 22 ani, au declarat ca sunt din Republica Moldova si au trecut Prutul pentru ca doreau sa isi gaseasca un loc de munca in Romania. Cu cateva ore mai devreme, la lasarea serii, tot in zona fermei piscicole de la Vladesti, politistii capturasera alt grup de trei basarabeni, cu varste intre 18 si 23 de ani, care trecusera Prutul inot si incercau sa ajunga la Galati. In cazuistica recenta exista recorduri si recordmani.

 

Un basarabean a fortat granita pentru a treia oara, si tot pentru a treia oara a fost capturat de politisti. Pe 2 iunie, L. Alexandru, de 28 de ani, trecuse granita in zona satului Stoicani. A fost prins si le-a declarat politistilor ca isi asumase riscul pentru un loc de munca in Romania. "Cetateanul basarabean se afla la a treia incercare de trecere ilegala a frontierei prin zona Sectorului PF  Foltesti, de fiecare data fiind retinut de politistii de frontiera, pe numele acestuia existand o interdictie de intrare in Romania pana in anul 2013", spune purtatorul de cuvant al IJPF Galati.

Crestere de 700%
Fenomenul a cunoscut, in ultimele zile, o amploare fara precedent. Statistica din anii trecuti a fost deja depasita de cea din primele 6 luni din 2009, gratie tocmai acestei cresteri exponentiale a numarului de cazuri. "De la inceputul anului 2009 pana in prezent au fost descoperiti in zona de competenta a IJPF Galati si li s-au intocmit dosare penale pentru infractiunea de intrare in tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat unui numar de 56 persoane, majoritatea cetateni moldoveni, mult mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost depistate opt persoane", a declarat seful IJPF Galati, comisarul-sef Didel Badarau.
Acesti tineri nu cer azil politic, ci vor un loc de munca. Chiar in conditiile acualei crize, gasesc de lucru in solariile legumicultorilor din Matca. Aici se intalnesc in fiecare dimineata legumicultorii si zilierii. Munca istovitoare la solar este platita cu cateva sute si o masa. Dupa ce mai cheltuie cu gazda, mancarea si hainele, tinerilor basarabeni le raman pusi deoparte vreo 250 de euro lunar. Putin, din punctul de vedere a ceea ce ar trebui si ar putea face pentru ei autoritatile romane, care i-ar putea ajuta la gasirea unui loc de munca, fie si in agricultura, unde romanii nu se inghesuie. Deocamdata, statul roman le ofera un singur lucru: un dosar penal!

Cele mai citite

Ursul nu e Ursula

Domnul Stoican, primarul comunei Arefu, este exasperat de asaltul urșilor. Și pe bună dreptate, nu numai Arefu devenind bulevardul urșilor, ci foarte multe...

Peste 22.000 de persoane trec în Siria în contextul loviturilor israeliene asupra Libanului: surse de securitate siriene.

Surse de securitate siriene au declarat că peste 22.000 de persoane au trecut din Liban în Siria prin două dintre punctele de trecere a...

Poliția germană investighează un cetățean german suspectat de crimă în cazul dispariției lui Madeleine McCann

Suspectul în cazul Madeleine McCann, Christian Brueckner, a mărturisit unui deținut că a răpit un copil dintr-un apartament din Portugalia, a dezvăluit astăzi senzațional...
Ultima oră
Pe aceeași temă