Considerata de multi ca "una din cele mai bune piese scrise in perioada sovietica", "Sinucigasul" a avut o istorie foarte interesanta. La 20 de ani dupa spectacolul cu care Horatiu Malaele facea sali pline la Nottara, piesa a fost acum montata la TNB, cu Dan Puric in rolul principal.
Piesa lui Nikolai Erdman, "Sinucigasul", a provocat chiar un mic conflict intre doua dintre cele mai importante personalitati ale istoriei teatrului mondial, Vsevolod Meyerhold (cel care ii montase autorului prima piesa, "Mandatul") si Konstantin Stanislavski. Ambii au dorit sa o puna in scena si au inceput o "competitie socialista" pentru montarea acesteia. Nici una din variantele scenice nu a putut fi vazuta, insa, de publicul rus, piesa fiind interzisa. Ea a fost si subiectul unui schimb de scrisori intre Stanislavski si Stalin, care, se pare, a jucat un rol direct in interzicerea piesei. In 1933, dupa ce a auzit niste fabule "deocheate" scrise de Nikolai Erdman, Stalin decide deportarea acestuia in Siberia, unde scriitorul petrece trei ani. Dupa anii de exil, lui Erdman i se interzice sa locuiasca in marile orase sovietice si insusi Bulgakov incearca sa intervina pentru el, dar scrisorile acestuia sunt ingnorate. Pana la decesul sau din 1970, Erdman scrie scenarii pentru filme sau (culmea!) pentru Ansamblul de Cantece si Dansuri al NKVD-lui. Ba in 1951 primeste chiar premiul Stalin pentru filmul "Oameni curajosi".
Scrisa in 1928, piesa "Sinucigasul" a fost jucata integral in Rusia abia in 1987, iar premiera mondiala a avut-o la Goteburg in 1969. In aparenta, piesa este comedie inofesiva despre un somer care vrea sa se sinucida, personaj la care, mai apoi, vin diversi oameni sa ii ceara sa se sinucida cu un scop. Aparuta la trei ani dupa sinuciderea lui Esenin, pe cand zvonurile ca de fapt acesta "fusese sinucis" de politia politica capatau o tot mai mare amploare, intr-o perioada in care sinuciderea, nu numai din motive politice, era un important subiect de discutie in cercurile moscovite (si multi isi puneau in practica intentia), comedia lui Erdman nu mai era deloc comoda pentru autoritati. In "Sinucigasul" personajul principal, Podsekalnikov (Dan Puric) nu se mai teme de nimic si suna la Kremlin doar ca sa ii injure pe conducatori. El cere ca "macar in soapta" sa i se acorde dreptul de a spune "ce greu o ducem".
In noua versiune scenica de la Teatrul National, Felix Alexa nu incearca sa reconstruiasca atmosfera sovietica. El duce spectacolul intr-o zona ceva mai abstracta. Sacrifica, insa, buna parte din cea mai mare calitate a scriiturii: umorul. El incearca sa transforme satira intr-o drama, in timp ce Dan Puric transforma personajul sau dintr-un biet somer mediocru intr-o victima a societatii. Dar Podsekalnikov, cel caruia nu ii apartine nici macar ideea sinuciderii, e departe de a fi un erou tragic. El e la fel de ridicol ca personajele care cauta un mort simbolic pentru ca ele sa aiba o viata sau o cariera mai buna. Si, pana la urma, povestea cu sinuciderea incepe de la o bucata de lebar iar decizia sa de a ramane in viata are legatura si cu dorinta de a manca. Dar asta nu inseamna ca noul spectacol al nationalului bucurestean nu merita atentie. Doar ca e un pic prea "serios".
Sinucigasul
Comedie. 2h 15min. (fara pauza)
Regia: Felix Alexa.
Cu: Dan Puric, Costel Constantin, Adela Marculescu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Maria Buza, Andrei Finti, Lamia Beligan.
Teatrul National "I.L. Caragiale"- Sala Amfiteatru (Bd. Nicolae Balcescu nr. 2, tel. 021/314.71.71), vineri, 12 iunie, ora 19.00.
Pret bilet: 30 lei).