15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialEBA, asul din maneca PDL

EBA, asul din maneca PDL

» Harta politica a Romaniei s-a modificat usor la alegerile europarlamentare: PDL a castigat cateva fiefuri PSD, castigand alegerile in 18 judete, la PSD ramanand doar 17 judete. PNL a disparut de pe harta, fara sa mai detina controlul in nici un judet. Din 33 de viitori europarlamentari romani, 11 sunt femei.

» In timp ce nationalistii Gigi Becali si Corneliu Vadim Tudor au revenit in forta, surpriza a venit de la Elena Basescu: ea a primit un numar relativ egal de voturi in fiecare judet, ceea ce pare sa confirme ca ordinul dat de PDL in teritoriu, ca fiicei presedintelui sa-i fie asigurat un numar de voturi, a fost executat cu succes.

Alegerile europarlamentare au adus cateva schimbari in repartizarea intentiei de vot a romanilor. PDL a reusit sa sufle de sub nasul PSD cateva fiefuri precum Buzau sau Botosani, extinzan-du-si astfel dominatia spre estul tarii, din deja traditionalul bazin electoral transilvan. Liberalii au pierdut controlul asupra celor opt judete castigate anul trecut, fara sa castige altceva in schimb. UDMR si-a pastrat intact electoratul traditional, castigand detasat alegerile in sase judete. La fel ca in toata Europa, nationalismul si extremismul de dreapta par sa revina in forta, cu un PRM condus de Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali la peste 8%, fata de 3% cat a obtinut la uninominal. Motorul lui Vadim a fost, evident, Becali, care s-a bucurat de o cota crescuta de popularitate in urma imaginii de justitiar pe care o mare parte a presei i-a creat-o, in urma arestarii sale.

 

Elena Basescu va merge la Bruxelles sub suspiciunea unei discipline de vot a alegatorilor ei nemaiintalnite la alte partide: ea a obtinut peste tot scoruri in jur de 3%, cu exceptia judetelor UDMR, ceea ce intareste informatia ca PDL a ordonat filialelor judetene voturi asigurate pentru fiica presedintelui. In judetele controlate de "oamenii presedintelui", precum Suceava, Prahova sau Hunedoara, EBA a depasit norma: peste 7%.
In Bucuresti, rezultatele votului au fost centralizate pentru doar patru sectoare, insa ele aduc surprize de proportii. Cuplul Becali-Vadim a obtinut peste 15% din sufragiile valabil exprimate in sectoarele 1, 3, 4 si 5. In sectorul 5, cuplul a reusit sa adune nu mai putin de 18,05% din voturi, iar in sectorul 3 a strans 16,04%.
Toate aceste date sunt insa umbrite si devin relative daca se ia in calcul absenteismul feroce, in jur de 75%, dar si faptul ca 14% din cei care au votat au facut-o pe liste suplimentare, existand astfel suspiciuni mari de frauda electorala.

PSD mizeaza pe electoratul pensionar
Alegatorul PSD este trecut de 50 de ani, rareori are mai mult de zece clase si provine adesea din mediul rural. La scrutinul europarlamentar de duminica, destui  din votantii social-democratilor fie au preferat sa stea acasa, fie si-au schimbat preferintele. Astfel, judetele Botosani si Buzau, care pana acum au fost mereu cucerite de PSD, au trecut de aceasta data cu arme si bagaje la PDL. Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, observa, la randul sau, ca profilul alegatorului PSD nu s-a schimbat in ultimii ani, desi partidul sustine ca s-a modernizat si incearca sa atraga tineri.

Deocamdata insa, partidul este votat in continuare de oameni de la tara si de persoane cu venituri mici si medii, crede expertul in sisteme electorale. De aceeasi parere este si sociologul Mircea Kivu, care ne-a explicat ca PSD "a fost votat de electoratul sau traditional, adica mai degraba din zona rurala, oameni mai degraba varstnici, cu un nivel de educatie mai scazut". PSD a cucerit la europarlamentare 17 judete, cu unul mai putin decat PDL, partenerul sau la guvernare, dar avand de partea sa persoane consecvente, care sunt obisnuite sa mearga la vot chiar si atunci cand sunt dezamagite de clasa politica autohtona.

 

PDL infige stegulete portocalii in fieful "rosiilor"
PDL a reusit sa castige, printre altele, majoritatea judetelor din Ardeal, Ilfovul, Bucurestiul, mai multe judete din Banat si trei judete din Moldova, obtinand circa 29,71% din sufragiile exprimate la nivel national. "Regiunile din care provine electoratul acestei formatiuni sunt Transilvania si Bucurestiul", sustine expertul Adrian Sorescu.  Sociologul Mircea Kivu  argumenteaza ca "PDL si PNL impart cam acelasi tip de alegatori, cu un nivel de educatie superior, care provin mai degraba din mediul urban". Alegatorii celor doua formatiuni sunt separati doar de optiunile politice, adauga Kivu. Democrat-liberalii au obtinut peste 40% din sufragii in judetele Neamt, Arad, Alba, Brasov si Ilfov.

Surprizele au venit din Moldova, unde judetul "rosu" Botosani, polul saraciei nationale, a ales dreapta si s-a colorat in portocaliu, in ciuda preferintei traditionale a localnicilor pentru stanga, reprezentata de PSD. Un alt judet "rosu", de aceasta data din Muntenia, Buzaul, a efectuat in premiera virajul decisiv catre portocaliu, cu ocazia europarlamentarelor. In schimb, situatia PDL pare sa fie mai putin buna la Sibiu, unde adversarii politici de la PSD au fost infranti cu un avans extrem de firav. Romanii aflati in afara granitelor tarii au asigurat insa un avans confortabil pentru PDL, acordand acestei formatiuni 5.112 de voturi, din cele 13.769 valabil exprimate.

 

 

Alegatorul liberal, raspandit uniform
Liberalii au fost votati la scrutinul pentru Parlamentul European de 15 la suta din romanii care s-au prezentat la vot, insa nu au reusit sa coloreze in galben nici unul dintre judetele Romaniei. Sociologul Mircea Kivu spune ca profilul votantului PNL este similar cu cel al democrat-liberalilor. Pe de alta parte, Adrian Sorescu sustine ca, "teoretic, electoratul liberalilor este cel mai elitist, are studii superioare si venituri peste medie" si provine, in general, din mediul urban. Specialistul in sisteme electorale ne-a explicat ca exceptia de la regula a fost la alegerile europarlamentare din 2007, cand PNL, aflat la guvernare, "a crescut substantial pensiile si, astfel, a primit un numar de voturi foarte mare din mediul rural si din partea pensionarilor".

Electoratul liberal este format, potrivit lui Adrian Sorescu, "in mare parte din intreprinzatori si oameni de afaceri". De aceea, specialistul in sisteme electorale argumenteaza ca liberalii nu au reusit sa castige nici un judet, avand insa o prezenta uniform distribuita in toata tara. Anul trecut, cand PNL avea de partea sa painea si cutitul, reusise sa cucereasca opt judete. Intre timp insa, desi liberalii si-au schimbat conducerea, nu au reusit sa-si mobilizeze electoratul. Sociologii considera ca multi dintre simpatizantii PNL au preferat sa plece in minivacanta oferita de Guvern decat sa mearga la vot.

 

Gigi Becali i-a crescut cota lui Vadim
PRM a obtinut aproximativ 3% la alegerile uninominale, dar la alegerile europarlamentare Gigi Becali l-a ajutat pe Corneliu Vadim Tudor sa salte pana la peste 8%. "Gigi Becali si Corneliu Vadim Tudor au avut mereu un electorat complementar: tinerii cu Becali, varstnicii cu Vadim. Probabil ca acum s-au reunit", sustine sociologul Mircea Kivu. Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, explica intrarea in Parlamentul European a lui Gigi Becali si a lui Vadim Tudor prin faptul ca, "intotdeauna in vremuri de criza, fortele extremiste ajung sa se impuna si sa castige, mai ales pe fondul dezamagirii electoratului romanesc". Portretul alegatorului lui Gigi si al lui Vadim este, in opinia lui Adrian Sorescu, "acelasi portret care a fost descris si pana acum". Acesta s-a format din imbinarea celor doua tipuri de alegatori, ai lui Vadim si ai lui Becali.

Adrian Sorescu socoteste ca "oamenii care formeaza electoratul lui Corneliu Vadim Tudor cresc cu varsta si descresc cu nivelul de educatie, sunt oameni mai aplecati spre disciplina, multi dintre ei provenind din fostele cadre ale Armatei, dar mai exista si o componenta de electorat nostalgic", la care se adauga electoratul lui Gigi Becali, "care are o medie de varsta mai mica si provine in mare parte din randul microbistilor". Cei doi au adus un scor-record pentru PRM la Targu-Jiu – 22%.

 

 

» Mica Basescu, succes in numele tatalui
Elena Basescu (EBA) a reusit sa-i cucereasca pe suceveni, ieseni, constanteni, hunedoreni, prahoveni si pe romanii din diaspora, care au votat-o mai mult ca in alte regiuni, insa nu a reusit sa-i impresioneze pe olteni sau pe maghiari. Romanii din strainatate i-au acordat nu mai putin de 11,01% din voturile exprimate. "Faptul ca in strainatate a obtinut un procentaj atat de mare poate fi explicat prin aceea ca numarul total de voturi de acolo a fost extrem de mic", explica sociologul Mircea Kivu.

Electoratul Elenei Basescu pare uniform raspandit pe intreg teritoriul tarii. Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, ne-a spus ca "acest lucru este explicabil intr-o mare masura pentru ca pe Elena Basescu au votat-o doua categorii de oameni: tinerii de la oras care sunt in apropierea varstei ei, cu preocupari asemanatoare catre lumea mondena, si care au studii superioare, dar si de suporteri ai lui Traian Basescu, care au considerat ca ea are nevoie mai mult de voturile lor decat PDL". O alta explicatie ar fi ca filialele PDL din toata tara ar fi primit ordin sa asigure aproximativ 10 voturi la fiecare sectie de votare, conform unor surse din partid.

Astfel se explica si de ce fiica presedintelui a obtinut procente mai mari de 7% in cel putin un judet din cele trei regiuni ale Romaniei unde sefii PDL sunt oameni apropiati lui Traian Basescu: la Suceava, unde presedintele Consiliului Judetean este Gheorghe Flutur – 7,47%, la Hunedoara, unde sefa filialei PDL este Monica Iacob-Ridzi – 7,62%, iar in Prahova, unde presedintia democrat-liberalilor este detinuta de Roberta Anastase – 7,52%. De altfel, imediat dupa prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor, fiica presedintelui a marturisit ca nu are habar cine sunt cei care ar fi putut sa o voteze.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă