14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialViitorul fotbalului constantean, sub semnul intrebarii

Viitorul fotbalului constantean, sub semnul intrebarii

»  Competitiile destinate copiilor nu sunt prea numeroase si, mai mult, la unele categorii de varsta lipsesc cu desavarsire.
»  Desi parintii fac eforturi sustinute pentru a-si face odraslele fotbalisti, acestia, de multe ori, nu ajung la rezultatul dorit.
»  Una din competitiile de traditie care aduna la start echipe de copii s-a disputat sambata in Capitala, iar la ea a participat si o reprezentanta a Constantei.

Fotbalul are pe drept renumele de "sport rege". Cei mai multi copii, inca de la cele mai fragede varste viseaza sa joace pe marile stadioane ale lumii, isi aleg idoli si ii imita pe maidane sau in curtea scolilor. Putini dintre acestia ajung sa joace fotbal in cadru organizat, iar dintre acestia doar cativa ajung sa isi implineasca visul. Problema cea mare a acestor copii este ca, de la an la an, sistemul de selectie si cel competitional s-a alterat serios, iar sansele copiilor de a deveni mari fotbalisti au scazut simtitor. Putini au sansa sa participe la o intrecere al carei premiu este unul destul de substantial si atractiv pentru a deschide apetitul pentru victoria cu orice pret.
 
Nici o sansa
Un antrenor tanar care a are in mana destinele unei grupe de juniori este Ion Melenco. Acesta a antrenat echipa scolii nr. 6 "Nicolae Titulescu" la o competitie destinata categoriei de varsta, 10-12 ani. Toti componentii veneau de la aceasta scoala, dar sunt legitimati la FC Farul Constanta. Chiar daca el ii antreneaza, Melenco nu crede ca vreunul dintre elevii sai vor ajunge vreo data mari fotbalisti. Acesta explica: "Nici un copil din acestia nu va ajunge fotbalist in acest fel! "FRF ar trebui sa faca mai multe competitii pentru acesti copii. Nu neaparat sa le organizeze din proprie initiativa, dar sa sprijine anumite companii si scoli de fotbal, sa infiinteze astfel de concursuri,  asa cum sunt Cupa Danone sau Cupa Hagi. Trebuie mai multa initiativa din partea FRF si nu ma refer doar la categoria noastra de varsta. Spre exemplu, la 15 ani nu este nici o competitie oficiala si multi dintre cei care ajung la aceasta varsta fac un mare pas inapoi din cauza lipsei jocurilor. Cei care au noroc si calitati superioare sunt avansati la urmatoarea categorie de varsta, astfel ca pot avea parte de competitii, nici acelea insa prea importante", a spus antrenorul micutilor constanteni.

Dar totusi, de ce nu vor ajunge fotbalisti? Raspunsul l-a dat tot Melenco: "Pai chiar si un real talent se poate pierde jucand mereu cu echipe slabe pe care le invingi cu 10-0. Acesti copii au nevoie inca de acum sa invete cum este sa joci cu presiunea rezultatului, jocuri cu miza, iar acestea nu pot avea loc decat in marile competitii. Cupa Danone este un pas inainte, nivelul nu se poate spune ca este unul extrem de ridicat, dar exista miza premiului care mereu este consistent si te face sa lupti cu indarjire".
 
Eforturi
Visul unui copil de a ajunge printre marii fotbalisti ai planetei nu este deloc ieftin. Desi suntem coplesiti de povesti ale unor mari superstaruri care au plecat de la nimic, in ziua de azi nu se mai poate asa ceva. Echipamentul de antrenament nu este unul deloc ieftin, alimentatia trebuie sa fie si ea specialam iar orele de antrenament nu sunt nici ele gratuite. Astfel, la terenurile de antrenament se pot vedea din ce in ce mai multe masini scumpe din care coboara micii fotbalisti si, din pacate, mult prea putine talente care vin cu autobuzul. Sa devii fotbalist nu mai este in ziua de azi asa de simplu, asa cum ne-a declarat Melenco.

"Cu talent nu mai merge in ziua de azi. S-a schimbat foarte mult fotbalul, de la sistemul de pregatire si pana la jocul propriu-zis. Daca in trecut un jucator putea face un meci de exceptie dupa o noapte pierduta, in zilele noastre acest lucru este imposibil fie si pentru cel mai talentat jucator. Se pune mult accent pe munca si mai putin pe calitatile individuale si de aici rezulta ca un jucator nu poate trai doar cu talent", a declarat tehnicianul constantean, care pentru fiecare copil pe care il antreneaza primeste 30 de lei pe luna.

» Parintii, alaturi de copii
Mai este o problema extrem de importanta, cea a sustinerii morale. La turneul de la Bucuresti, toti jucatorii constanteni au avut sustinerea parintilor care au reprezentat galeria de la malul marii. Fara acest sprijin apropiat, copii ar fi fost mult mai dezamagiti de faptul ca au ratat plecarea in Brazilia, acolo unde merge castigatoarea turneului.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă