Specialistii in resurse umane indeamna angajatii la dialog deschis cu superiorul, diplomatie si control atent al emotiilor.
De frica de a nu supara seful sau, mai nou, de teama concedierii, multi angajati nu-si refuza sefii atunci cand acestia le dau sarcini in plus. Specialistii in resurse umane avertizeaza insa ca este indicat sa va ganditi foarte bine inainte de a spune "da" pentru ca exista posibilitatea sa nu puteti face fata prea multor cerinte (din lipsa de timp sau de competente). "In momentul in care siguranta locului de munca este subreda, majoritatea oamenilor prefera sa faca o serie de compromisuri, fara a constientiza pericolul din umbra, respectiv faptul ca un compromis acceptat atrage dupa sine cel putin inca unul", spune Catalina Cochinescu, consultant de resurse umane la HR-Romania.ro.
Fara "nu vreau!" si "n-ai dreptul!"
Expertii recomanda ca atunci cand vreti sa refuzati o sarcina sa constientizati motivele care stau la baza deciziei dumneavoastra. Practic, in cazul in care alegeti sa spuneti "nu", trebuie sa aveti si argumente viabile pentru asta. Daca veti sti sa le prezentati, seful va intelege ca nu sunteti doar un "Gica contra". "In orice caz, fiti diplomat si controlati-va emotiile. Trageti aer in piept si abordati problema rational si cu calm. Evitati abordari de genul «Nu vreau!», «Nu-i corect!», «N-ai dreptul!». Incercati varianta schimbului constructiv de idei, mai degraba, decat pe cea a confruntarii de pareri", recomanda Ioana Brateanu, senior consultant la compania de resurse umane Hill International.
Trebuie sa fiti un fin diplomat, sa nu va enervati si sa nu iritati seful. Daca aveti de gand sa spuneti "nu" unei noi sarcini, trebuie sa va pregatiti si motivele, de preferat unele temeinice. De exemplu, explicati sefului dumneavoastra ca aveti deja foarte mult de lucru si, daca va mai incarca, s-ar putea sa nu duceti nici un lucru la bun sfarsit, iar calitatea va lasa de dorit. Iar in acest caz, si compania va avea de suferit.
Mai puteti spune ca sarcina ceruta este prea grea pentru dumneavoastra sau, dimpotriva, prea simpla. Daca in primul caz puteti spune simplu "nu ma pricep si o sa-mi ia prea mult timp, iar rezultatul va fi sub semnul indoielii", in cel de-al doilea ati putea argumenta cu "e o treaba simpla, dar care «mananca timp» si mai bine ar face-o altcineva, care nu este deja supraincarcat".
Ce spune fisa postului
Un argument in plus pentru un refuz in fata sefului poate fi reprezentat si de fisa postului, un document scris in care ar trebui sa fie trecute toate sarcinile si atributiile angajatului.
"Pe masura ce acestea sporesc, sarcina departamentului de resurse umane este sa reactualizeze fisa si sa o ofere din nou salariatului si managerului care il conduce pe respectivul angajat", spune expertul Mihaela Scarlat, consultant la compania Advice Ema Partners din Bucuresti.
Lucrati in echipa!
Insa, daca nu doriti sa abordati problema din punct de vedere legal (unii sefi s-ar putea enerva teribil), puteti sa incercati sa gasiti alte puncte de sprijin. "Solicitati ajutorul din partea colegilor si exprimati-va dorinta de a lucra in echipa", spune specialista Catalina Cochinescu.
Prea multe refuzuri strica
Expertii in resurse umane sunt de parere ca prea multe refuzuri de a face ceva in plus fata de cerintele din fisa postului nu "dau prea bine" in fata angajatorului.
"De cele mai multe ori, solicitarea unui ajutor vine intr-un moment de maxima urgenta si trebuie tratata corespunzator. In cazul in care nu puteti oferi ajutorul, ideal ar fi sa argumentati solid acest lucru", spune specialista in resurse umane Mihaela Scarlat.