7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialUn roman si un norvegian au impartit trofeul TIFF

Un roman si un norvegian au impartit trofeul TIFF

» Ceremonia de acordare a premiilor Festivalului International de Film Transilvania, tinuta la Teatrul National din Cluj, a reunit sambata seara o serie de personalitati din lumea cinematografiei. Pe langa Claudia Cardinale, pe scena au urcat pentru a primi premii Dan Pita, Florin Piersic si Mircea Albulescu.
 
» Pentru prima data, trofeul Transilvalnia, in valoare de 10.000 de euro, a fost acordat atat filmului "Nord", in regia lui Rune Denstad Langlo, cat si lung-metrajului "Politist, adjectiv" regizat de Corneliu Porumboiu.

Trofeul Transilvania, acordat celui mai bun film din cele 12 inscrise in competitie, a fost acordat, in premiera, in dublu exemplar. El a revenit filmelor "Nord" in regia lui Rune Denstad Langlo si "Politist, adjectiv" regizat de Corneliu Porumboiu. Prezent pe scena Teatrului National din Cluj, regizorul Corneliu Porumboiu a spus ca si-ar dori ca publicul de la TIFF sa fie in toate salile de cinematograf din Romania. "Am simtit la Cluj ca am publicul pe care as vrea sa il am in toate salile din Romania", a spus Corneliu Porumboiu, in aplauzele celor circa 1.000 de persoane prezente la Gala TIFF.
Pentru celalalt film castigator "Nord/ North", distinctia a fost ridicata de Nikolaj Nikitin, selectionerul Festivalului International de Film de la Berlin, unde productia regizata de Rune Denstad Langlo a obtinut, in acest an, premiul FIPRESCI si distinctia Europa Cinemas Label.  Cu Anders Baasmo Christiansen si Marte Aunemo in rolurile principale, "Nord/ North" este primul film de fictiune al documentaristului Rune Denstad Langlo. Filmul este o comedie dramatica, filmat in plina iarna polara, despre depresivul si singuraticul Jomar, fost schior performant.

 

Tot ce-si doreste Jomar este sa locuiasca din nou in spitalul psihiatric pe care l-a mai vizitat cu ocazia unei caderi nervoase. Afland de existenta unui copil dintr-o legatura anterioara, Jomar porneste intr-o ciudata calatorie-expeditie in nordul indepartat, prilej cu care eroul reuseste sa evadeze din depresie.
Premiile pentru filmele prezentate in sectiunea de concurs a TIFF au fost acordate de un juriu format ain directoarea Institutului Cultural Roman din New York, Corina suteu, producatorul american Jim Stark, criticul de film Dan Fainaru, actrita Assumpta Serna si regizorul maghiar Szabolcs Hajdu.

Afganul Barmak Akram, cel mai bun regizor
Premiul pentru cel mai bun regizor a fost atribuit lui Barmak Akram, pentru filmul "Copilul din Kabul". Regizorul a dedicat premiul memoriei celor opt militari romani care si-au pierdut viata in misiunile din Afganistan, precum si cinematografului afgan, greu incercat in perioada talibanilor. Premiul Federatiei Internationale de Presa Cinematografica (FIPRESCI) a revenit filmului olandez "Trece prin piele".
Filmul "Amintiri din Epoca de Aur", care a fost foarte apreciat de public, a fost distins cu o mentiune speciala din partea juriului Zilelor Filmului Romanesc.
Premiul pentru contributia adusa la istoria  cinematografului mondial a revenit producatorului american Menahem Golan. Acesta ar fi trebuit sa vina la Cluj, dar vizita sa a fost amanata, din motive de sanatate.

Claudia Cardinale: "De 51 de ani fac filme. Multumesc pentru acest premiu"
Premiul pentru intreaga cariera oferit unui actor din cinematografia europeana a fost oferit Claudiei Cardinale, invitata de onoare a TIFF 2009. Organizatorii au inclus in program o proiectie de gala a peliculei "Tremuratoarele stele ale Ursei", in care Claudia Cardinale joaca in rolul principal feminin, iar pelicula a fost foarte bine primita de publicul clujean. Filmul a fost lansat in anul 1965 si a primit Premiul Leul de Aur al Festivalului de la Venetia. Claudia Cardinale a jucat in peste 150 de filme, dar acesta a fost una dintre cele mai mari provocari din cariera sa, a spus actrita italiana. "Am facut atatea filme. De 51 de ani fac filme. Multumesc pentru acest premiu", a spus Claudia Cardinale, care a purtat la Gala TIFF o tinuta alba cu argintiu. La randul sau, Claudia Cardinale i-a acordat la Cluj actorului Florin Piersic premiul pentru intreaga cariera, oferit unei personalitati din cinematografia romana.

 

Claudia Cardinale si-a imprimat palmele intr-un mulaj care va fi expus la Cinema Republica si, in timpul unei vizite facute, sambata, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, a povestit celor care o insoteau ca cele mai importante momente pentru ea au fost intalnirile cu regizorii Luchino Visconti si Federico Fellini: "Mi-am inceput cariera in urma cu zeci de ani, am facut sute de filme in toata lumea. Cele mai importante momente din viata mea au fost intalnirile cu maestrii Visconti si Fellini. Vreau sa le spun tinerilor actori ca nu este usoara deloc aceasta meserie, dar pot sa le spun ca daca vrei, poti", a incheiat actrita.

» Scandaluri, la inceput si la final
Editia din anul 2009 a Festivalului International de Film Transilvania a fost cea mai controversata. Inca inainte de festival, au aparut acuzatii legate de cheltuirea banilor publici primiti de organizatorii festivalului de film. Mai precis, este vorba de deconturile din anul 2008, cand organizatorii TIFF au decis sa plateasca serviciile de cazare si masa pentru invitati prin agentii de turism dubioase, care nu au virat mai departe banii hotelierilor. A urmat scandalul spotului de prezentare a TIFF, cu doi ciobani homosexuali. Scandalul nu a lipsit nici de la inchiderea festivalului. Presedintele TIFF, Tudor Giurgiu, s-a rafuit cu membrii CNC. "Centrul National al Cinematografiei a gasit de cuviinta ca anul acesta, la un astfel de festival, sa nu trimita nici un reprezentant. Au venit oameni de peste tot, din Afganistan, din Brazilia, oameni care ar fi vrut sa stea de vorba cu reprezentantii CNC. Dansii au considerat, probabil, ca e mai bine sa ramana la Bucuresti.", a spus presedintele TIFF.

Cele mai citite

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...
Ultima oră
Pe aceeași temă