20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCinci luni de intarziere la lucrarile de la Stadionul National

Cinci luni de intarziere la lucrarile de la Stadionul National

» La un an de la deschiderea santierului, muncitorii au de recuperat cinci luni de batut pasul pe loc.
» Municipalitatea are pregatite 40 de milioane de lei pentru a achita facturile.
» Pana acum, s-au facut plati in valoare de 13 milioane de lei, iar in 2008 – cu doua milioane mai putin.

Desi autoritatile au dat asigurari ca proiectul de modernizare a Stadionului National e pe calea cea buna, intarzierile le dau mari batai de cap. Reprezentantii municipalitatii au recunoscut ca in ultimul an s-au acumulat intarzieri de 20 de saptamani, iar tendinta este de crestere. Problema financiara a fost rezolvata, cel putin la nivel de declaratii. Atat primaria, cat si Guvernul au promis ca vor aloca fondurile necesare pentru a plati lucrarile efectuate in procentele stabilite anterior: 20% de la bugetul local si 80% de la cel de stat.
De la inceputul acestui an, constructorii au finalizat o parte din lucrarile la peretii de la subsol si planseul care acopera partea subterana a tribunei I. La peluza nord si tribuna a II-a, constructia subsolului este aproape de jumatate. Primaria Capitalei urmeaza sa semneze un act aditional la contract referitor la lucrarile realizate la nivelul pamantului in valoare de 7,5 milioane de lei, iar decontarea lucrarilor se va face numai pe baza unor masuratori exacte.

 

In cursul acestui an, municipalitatea a platit 13 milioane de lei constructorilor, inclusiv ultima factura care reprezinta decontarea lucrarilor efectuate in februarie a.c. Suma depaseste cu doua milioane de lei totalul achitat in 2008. De la inceperea lucrarilor au trecut 12 luni, perioada in care lucrarile s-au desfasurat intr-un ritm mai lent decat cel prevazut in graficul de executie, iar intarzierile au ajuns la cinci luni si sunt in crestere.
Pentru lucrarile la Stadionul National "Lia Manoliu", Primaria Capitalei a prevazut pentru anul acesta suma de 40 milioane de lei, reprezentand 20% din valoarea lucrarilor estimate a fi realizate. Restul de 80% va fi asigurat de Guvern, conform intelegerii initiale. Premierul Boc a anuntat recent ca Guvernul isi mentine angajamentul de a plati lucrarile si a stabilit deja o schema de finantare a lucrarilor prin completarea bugetului municipalitatii. Boc le-a cerut muncitorilor sa "apese pe pedala de acceleratie" si sa finalizeze proiectul.

» Cu acoperis sau fara
Edilii inca nu s-au decis daca doresc ca stadionul sa fie acoperit sau nu, ceea ce poate reprezenta o problema serioasa pentru constructori. Oprescu a stabilit sa se intalneasca in cursul acestei saptamani cu constructorii pentru a stabili pe ce varianta se va merge. Firmele executante au cerut sa se ia cat mai repede o decizie pentru ca intarzierile sa nu creasca foarte mult. In proiectul initial si in autorizatia de construire, stadionul are acoperis.

Cele mai citite

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă