"Lasa, ce daca mi-a dat mie mai mult de lucru? Asta inseamna ca ma apreciaza! si bine ca am de lucru" – cam asta isi spun angajatii care sunt supraincarcati si care refuza sa ceara ajutorul colegilor.
Specialistii in resurse umane sunt de parere ca unii salariati prefera sa munceasca mai mult decat sa recunoasca faptul ca ar avea nevoie de un sprijin, pentru ca le este teama. "Nu vreau sa par vreo mironosita. Daca atata mi s-a dat de facut, inseamna ca trebuie sa si fac. Daca la fiecare pas ma voi duce sa intreb «aici cum se face?», categoric ca, la un moment dat, voi deveni de nesuportat, iar colegii se vor feri de mine. In plus, exista riscul sa fiu considerata incompetenta", spune Loredana Platica, asistent marketing la o firma de cosmetice.
Mare atentie la cuvinte!
Cu toate acestea, ajutorul trebuie cerut, mai ales daca sunteti supraincarcat de sarcini. In fond, ce e mai rau? Sa recunoasteti ca aveti nevoie de ajutor (si asta nu trebuie sa fie neaparat din vina dumneavoastra) sau sa nu terminati proiectul la timp? De aceea, inainte de a incepe un proiect, trebuie sa analizati serios daca sunteti in stare sa-l duceti pana la capat de unul singur.
Daca realizati ca asa ceva nu se poate, nu ezitati sa spuneti asta. "Insa aveti mare grija cum faceti asta si cand. Nu va duceti sa spuneti «nu sunt in stare!», ci doar «pentru a termina la timp, am nevoie de inca un ajutor»", spune business-coach-ul Alin Ghizasan.
Momentul potrivit
"Daca este vorba despre un proiect, precizati clar scopul acestuia si data la care trebuie finalizat. Trebuie sa tineti cont si de disponibilitatea persoanei, de programul acesteia", spune Mihaela Scarlat, consultant al Advice Human Resources, din Bucuresti. Specialistii mai spun ca este bine sa se ceara ajutorul colegilor care nu au foarte mult de lucru. "In felul acesta, nu-i deranjati pe cei care sunt in aceeasi situatie cu dumneavoastra", spune Alexandra Oana, HR consultant la VON Consulting din Bucuresti.
Un moment potrivit pentru a solicita ajutorul, mai spune specialista, este unul de pauza. "In nici un caz nu trebuie sa solicitati ajutorul in ultimul moment, pentru a evita situatiile de criza. Daca anticipati ca veti avea neaparat nevoie de ajutor, gasiti din timp potentiale persoane care va pot ajuta", mai spune Alexandra Oana.
La cine sa apelati
Ajutorul, spune Mihaela Scarlat, consultant la Advice Human Resources din Bucuresti, trebuie cerut celor de incredere: "Este vorba despre acele persoane care vor trata solicitarea cu responsabilitate si care au si expertiza sa va ajute. Daca ati avut, in trecut, neplacuta experienta sa cereti ajutorul unei persoane, sa obtineti rapid promisiunea ajutorului, dar pana la urma sa nu-l mai primiti, este de preferat sa evitati acea persoana. Foarte probabil, situatia se va repeta. Cereti ajutorul unei persoane care va ofera, pe cat posibil, ajutorul neconditionat. Altfel, riscati sa fiti persoana care va rezolva pe viitor mai multe probleme".