5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialINSOMAR: Asteptarile agricultorilor romani au scazut dupa aderare

INSOMAR: Asteptarile agricultorilor romani au scazut dupa aderare

Dupa doi ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, romanii din mediul rural nu mai sunt la fel de increzatori in faptul ca veniturile gospodariilor, subventiile pentru agricultori, sau posibilitatea de a-si vinde produsele agricole vor creste, asa cum sperau in anul 2005, informeaza un sondaj realizat de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR), citat de Agerpres.

In anul 2005, la intrebarea "Credeti ca prin intrarea Romaniei in UE subventiile pentru agricultori vor creste?", 57% dintre intervievati au raspuns ca se asteapta la o crestere semnificativa.
La acea data, numarul euroscepticilor din mediul rural era foarte mic – numai 13% dintre respondenti afirmand ca subventiile vor ramane la acelasi nivel, iar 19% replicand ca exista posibilitatea ca subventiile sa scada dupa aderare.

Sondajul INSOMAR arata faptul ca lucrurile s-au schimbat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, numai 15,6% dintre agricultorii romani pastrandu-si optimismul cu privire la cresterea subventiilor pentru agricultori, mare parte dintre cei intervievati raspunzand ca subventiile vor ramane constante (38,2%) sau ca ele vor scadea (29,4%).
Numai 3,8% dintre fermierii romani au raspuns ca, dupa aderarea, veniturile gospodariilor lor au crescut, in timp ce in anul 2005 28% dintre respondenti declarau ca se asteapta ca veniturile sa le creasca substantial incepand cu anul 2007.

La doi ani de la aderare, 51,3% dintre romanii din mediul rural intervievati se asteapta ca veniturile gospodariilor lor sa ramana constante, iar 38,6% se asteapta sa scada, in anul 2005 numarul neincrezatorilor fiind mult mai mic – numai 18% declarand la acea data ca se asteapta ca veniturile lor sa nu sufere modificari odata cu aderarea la UE si 24% afirmand ca se asteapta ca veniturile sa le scada.

In ce priveste posibilitatile agricultorilor de a-si vinde produsele, in anul 2005, 41% dintre respondenti declarau ca Uniunea Europeana le va oferi cadrul necesar pentru a-si valorifica munca. Situatia s-a schimbat dupa aderare, numai 5,6% afirmand ca sansele lor de a-si vinde produsele agricole au crescut odata cu 2007.
In anul 2009, 51,3% dintre cei intervievati au raspuns sondajului INSOMAR ca Uniunea Europeana le-a limitat sansele de a-si vinde produsele, iar 32% au raspuns ca aderarea nu a adus pentru ei nici o schimbare.

In anul 2005, numai 10% dintre agricultori se asteptau sa intampine probleme in a-si vinde produsele odata cu aderarea Romaniei, si numai 26% se asteptau ca Uniunea Europeana sa nu aduca foarte multe schimbari sub acest aspect.
Interesant de urmarit este si optimismul manifestat, inainte de aderarea Romaniei la UE, de romanii din mediul rural in legatura cu sansele tinerilor din sat de a gasi un loc de munca, 54% dintre respondenti fiind de parere ca sansele acestora vor creste, in timp ce numai 12% au raspuns ca ele vor ramane la fel, iar 11% ca ele vor scadea dupa 2007.

Procentele s-au inversat dupa numai doi ani de la aderare, aproximativ 60% dintre cei intervievati replicand ca sansele tinerilor din sat de a-si gasi un loc de munca au scazut, 27,7% fiind de parere ca ele au ramas la fel, si numai 5,7% afirmand ca ele au crescut din 2007.

Populatia din rural descurajata in a-si gasi un loc de munca

Populatia rurala este descurajata in privinta posibilitatii de a gasi un loc de munca sau de a urma scoala. Aproape 80% din locuitorii mediului rural considera ca au sanse scazute sau foarte scazute de a gasi un loc de munca pe masura asteptarilor sau pregatirii lor, se precizeaza in sondajul INSOMAR.

Un procent de 43,1% dintre subiectii sondajului din mediul rural au declarat ca sunt foarte sau destul de ingrijorati ca ar putea sa isi piarda locul de munca, fata de 35,4% in mediul urban. De asemenea, 82,6% dintre cei din mediul rural cred ca le-ar fi foarte greu sau destul de greu sa-si gaseasca un alt loc de munca in cazul in care si-ar pierde actualul serviciu, in timp ce in mediul urban aceasta ingrijorare se manifesta la 70,6% din cei chestionati.

Numai 35% din locuitorii mediului rural se declara multumiti sau foarte multumiti de posibilitatea de a dispune de servicii medicale atunci cand au nevoie de ele, comparativ cu aproximativ 47% din mediul urban.
Sansele de a reusi in viata sunt percepute ca fiind foarte scazute de o treime dintre locuitorii mediului rural, in timp ce in orase raportul este de 1 la 5.
La polul opus, doar cu putin peste un locuitor din 10 din mediul rural crede ca are sanse ridicate, de peste 2,5 ori mai putin decat in mediul urban, releva cercetarea.

Retelele de canalizare, gaze si apa sunt serviciile despre care cei mai multi sateni spun ca nu exista si ar fi necesare in localitatea lor. Astfel, 87,3% spun ca nu au retea de canalizare, 82,3% ca nu au retea de gaze, 58% ca nu au apa curenta, 41,8% ca nu au farmacii.
Dintre acestia, 93% considera in foarte mare masura ca ar avea nevoie de retea de canalizare, 80% de retea de gaze, 92% de retea de apa curenta, 97% de farmacii, 97% de cabinete medicale, 91% de scoli generale, 62% de televiziune prin cablu, inclusiv digitala.

In ceea ce priveste posibilitatea de a beneficia de servicii medicale atunci cand au nevoie, respondentii din urban spun ca au nevoie intr-o masura foarte ridicata in proportie de 4,5% si mai degraba ridicata – 42,9%, iar cei din rural numai in proportie de 4,1% si, respectiv, 31,4%, indica sondajul.

Taranii prefera sa-si produca alimentele in gospodarie

Peste 75% dintre romanii care locuiesc in mediul rural prefera sa isi produca in propria gospodarie principalele produse agro-alimentare de care au nevoie, chiar si in conditiile in care peste 55% din populatia rurala considera ca a cheltuit mai mult decat valoarea productiei agricole obtinute, releva acelasi sondaj.

Astfel, 76% dintre persoanele intervievate din mediul rural sustin ca este mai convenabil sa produca in gospodarie alimentele decat sa le cumpere de la magazin, in timp ce in mediul urban opiniile sunt la paritate: 50% afirma ca este mai convenabil sa produca alimente in propria gospodarie si 50% ca este mai convenabil sa cumpere alimentele de la magazin.

Subiectii sondajului au declarat – in proportie de 56% in mediul rural si 38% in mediul urban – ca in anul 2008 cheltuielile agricole ori pentru cresterea animalelor din gospodarie au fost mai mari decat valoarea produselor obtinute.
Totodata, o mare parte a populatiei rurale nu doreste sa isi vanda terenurile agricole, nici chiar in eventualitatea obtinerii unui pret bun.

Astfel, 71% dintre cei chestionati din mediul rural si 59% din mediul urban au spus ca nu sunt de acord sa isi vanda terenurile agricole pe care le detin, chiar daca ar exista un cumparator.
Daca li s-ar oferi un pret avantajos, persoanele intervievate ar fi de acord sa-si vanda terenurile agricole in procent de 13% in mediul rural si 19% in mediul urban.


Trei sferturi dintre romani considera educatia cheia succesului in viata

Aproape trei sferturi dintre romani cred ca educatia este cea mai buna strategie pentru a reusi in viata, desi mai multi sateni decat oraseni declara ca nu le ajung banii pentru a-si tine copiii la scoala sau ca nu exista forme de invatamant mai aproape de nevoile lor.

Astfel, 76% dintre respondentii de la oras manifesta o preferinta mai mare pentru continuarea studiilor de catre copiii care au absolvit invatamantul obligatoriu, fata de 68% dintre cei chestionati in mediul rural, care s-au pronuntat in acest sens.
Forma de invatamant pe care ar urma sa o frecventeze ii preocupa intr-o masura foarte ridicata pe 7,5% si in mare masura pe 39,1% dintre participantii la studiu din urban si, respectiv, 2,3% si 16,3% din rural.

In ceea ce ii priveste pe copiii minori, 81% dintre respondentii din mediul urban s-au pronuntat pentru continuarea studiilor dupa invatamantul obligatoriu, comparativ cu 74% – in comune si sate.

Sondajul mai releva faptul ca 13% dintre cei care au copii minori – de la orase si sate – si-ar sfatui copilul sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, cu aproximativ cinci puncte procentuale in plus fata de cei care ar prefera sa-si vada copilul lucrand in tara.

Sondajul INSOMAR, intitulat "Viata in mediul rural din Romania la doi ani de la aderarea la UE", a fost realizat in perioada 26 martie – 5 aprilie, in 74 de localitati urbane si 78 rurale, din intreaga tara. Volumul esantionului a fost de 2.430 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta peste 18 ani, iar marja de eroare este de plus/minus 2%.

Cele mai citite

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă