13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul recalculeaza pensiile de lux

Guvernul recalculeaza pensiile de lux

Toate cele 200.000 de pensii speciale aflate in prezent in plata vor fi recalculate, conform proiectului legii unice a pensiilor, ne-a declarat , marti, Mihai Seitan, consilier al primului ministru. Pensiile speciale vor fi recalculate in mod diferit de la o categorie la alta. Spre exemplu, magistratii, care in prezent primesc o pensie de serviciu – conform contributiei la bugetul asigurarilor sociale – si inca o "pensie speciala" astfel incat pensia totala sa reprezinte 80% din ultimul salariu, vor primi dupa recalculare doar pensia de serviciu, care pe medie reprezinta cel mult un sfert din pensia actuala, a explicat Seitan.

 

In schimb, cei din Armata si de la Interne, carora nu li s-au oprit deloc contributii si care reprezinta cea mai mare parte din cei cu pensii speciale, vor avea o pensie recalculata in functie de soldele primite de-a lungul perioadei de activitate, ca si cum acestia ar fi contribuit normal. Prin urmare, pensiile speciale nu sunt chiar inatacabile, cum pareau pana in prezent, deoarece se dovedesc a nu fi niste drepturi castigate. "Drept castigat este doar dreptul la pensie, nu si suma in sine. Pana la sfarsitul anului speram ca legea sa intre in vigoare si sa aiba o efectivitate completa dupa inca 3-6 luni", a spus seitan. Specialistii spun ca prin legile speciale ale pensiilor nu s-a nascut un raport juridic de obligatie intre stat si cel care a primit pensia, iar statul a facut in mod unilateral aceste plati.

» Pensionarii din Armata si de la Interne vor avea o pensie recalculata in functie de soldele primite de-a lungul perioadei de activitate, ca si cum acestia ar fi contribuit normal.

 

Cei mai suparati de declaratiile lui Seitan sun magistratii, care spun ca nu vor fi de acord cu scaderea pensiilor. Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu, care este si membru CSM, a declarat marti, la Realitatea TV ca, din punctul sau de vedere, o recalculare a pensiilor magistratilor ar fi neconstitutionala.

"Vorbim de principii de drept din vremea romanilor care ar fi incalcate. Legea nu are cum sa retroactiveze. Eu cred ca ar fi neconstitutionala recalcularea pensiilor. Lumea nu intelege ca un magistrat este supus anumitor interdictii", a spus Barbulescu.

La randul sau, Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca este impotriva schimbarilor anuntate de Seitan. "Aceasta declaratie este iresponsabila. Nu pot face declaratii impotriva regulilor de drept care interzic un lucru. Exista o insecuritate generala si nu este vorba numai despre magistrati, este vorba despre un drept castigat. Nu se poate asa ceva!", a spus Pivniceru.

Cele mai citite

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă