» Pensia, candva o perioada de liniste cu venituri mai mici sau mai mari, dar intotdeauna sigure, a devenit un motiv de temeri si ingrijorare din cauza crizei economice. Un sondaj de opinie arata ca majoritatea occidentalilor asteapta cu neliniste momentul incheierii activitatii, preferand la batranete un venit mai mic, dar sigur.
Potrivit studiului realizat de Institutul Harris la comanda Financial Times, mai mult de jumatate din adultii din SUA, Franta, Italia si Spania, Marea Britanie si Germania se declara mai preocupati decat anul trecut de siguranta veniturilor lor cand vor iesi la pensie, 84% preferand pensii mai mici, dar mai sigure. De departe, cei mai nelinistiti (59%) sunt viitorii pensionari din Statele Unite. Ei sunt expusi celui mai mare risc pentru ca, in SUA, veniturile dupa retragerea din activitate sunt generate de fondurile de asigurari prin investitii pe pietele financiare, iar colapsul de anul trecut a inghitit multe dintre portofoliile de pensie.
Cu toate acestea, americanii nu considera necesar un transfer de responsabilitate a gestiunii. Desi in crestere, ponderea celor care considera ca statul ar trebui sa aiba principala responsabilitate in acordarea si administrarea pensiilor nu se ridica in SUA decat la 8%. si in Regatul Unit, adeptii rolului sporit al statului in asigurarile sociale de pensie sunt in minoritate – numai 20% din britanici considera ca statul ar trebui sa administreze si sa garanteze pensiile. In extrema cealalta, 69% din spanioli cred ca statul ar trebui sa detina rolul principal in asigurarea pensiilor, in timp ce francezii si germanii sustin ideeea unei raspunderi impartite intre stat si sectorul privat.
» Curent favorabil cresterii varstei de pensionare
Cercetarea sociologica realizata de Harris si Financial Times a relevat o intarire a atitudinii favorabile fata de cresterea varstei legale de pensionare. In Marea Britanie, sondajul a aratat ca tot mai multe persoane – 61% – isi doresc cresterea varstei de iesire la pensie, daca acest lucru va insemna ca pensiile vor fi mai generoase. Aceeasi conditie o au si italienii, care sustin aceasta idee in proportie de 59%. In SUA – unde doua treimi din cei chestionati se declara in favoarea pensionarii la o varsta mai avansata –, o parte din americani au mai asteptat modificarile legislative: din 2000 pana in prezent numarul persoanelor de peste 65 de ani care-si continua activitatea a crescut cu 3 procente ajungand la 15,5%, potrivit cifrelor OECD.