4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Prag de atentie pentru o piata bull

Prag de atentie pentru o piata bull

Daca privim atent cel putin cu o saptamana in urma, vom observa ca majoritatea graficelor zilnice referitoare la evolutia preturilor actiunilor din pietele de capital au facut o intoarcere intr-un punct critic, dar si psihologic important in zona liniei mediei mobile de 200 de zile.

Aceasta schimbare de directie era asteptata de majoritatea analistilor pietei – dovada fiind volumele semnificative din piete –, insa nimeni nu va garanta ca in viitor nu se va mai repeta testarea, respectiv strapungerea acestei linii de rezistenta puternica pentru evolutia pietelor de actiuni.
Totodata, nu putem neglija faptul ca inaintea acestui moment, cu cel putin doua luni si jumatate in urma, nimeni nu putea anticipa ce va urma, ba, dimpotriva, pornind de la analistul simplu si ajungand pana la nivel de autoritate statala, financiara si de reglementare, toti preconizau un mare dezastru la nivel mondial, mai ales pentru pietele financiare, ca urmare a pierderilor raportate de marile banci americane.

Fara prezenta unor semnale serioase sosite direct din zona economica, mai ales din cea bancara, o prognoza superoptimista ar putea fi o gluma slaba si ar fi fost luata in ras de majoritatea investitorilor. Totusi, stirile pozitive comunicate de SUA au inceput sa circule intens, iar starea de spirit fata de riscuri s-a schimbat radical pe toate pietele financiare. Asa ca marii investitori si mai ales hedge fund-urile au confirmat optimismul din piata prin acumulari masive si durabile. Miscarea s-a vazut intai pe pietele cu obligatiuni americane prin iesiri masive, ceea ce a fortat mana FED sa rascumpere bondurile Trezoreriei SUA la un pret mai mare, pentru a nu crea un colaps al acestora. In acest moment, marea intrebare este: suntem inca intr-un rally al unei piete bear sau este inceputul unei noi piete bull pe termen mediu? In opinia mea, putem sa numim acest rally ca fiind specific unei piete bear, iar argumentul solid este ca bursele sunt sub media mobila de 200 zile, ceea ce inseamna ca vom mai avea deprecieri in continuare.

Pentru a identifica puterea trendului BVB si pentru a stabili un posibil inceput al unei piete bull, vom analiza graficul zilnic al indicelui BET, pentru primele 10 actiuni ale bursei de la Bucuresti. Primele concluzii care rezulta se refera la faptul ca nivelul indicelui a incercat de doua ori sa testeze rezistenta mediei mobile de 200 zile, si anume in ziua de 8 mai (la 3316 puncte), respectiv in ziua de 20 mai (la 3211), dar nu s-a putut apropia mai mult de 117 puncte de linia acesteia. O consolidare a preturilor actiunilor din piata peste aceasta medie va reprezenta o REALITATE privind inceputul unei piete bull, si nu o speranta, asa cum este in acest moment, fapt evidentiat de intrarea indicatorului MACD pe scadere in zona pozitiva, dar si intrarea celuilalt indicator, RSI, pe o minipiata bear. Asa ca mai bine urmarim cum SMA 200 poate deveni marea vedeta a anului 2009, iar acest lucru se va putea indeplini in viitor, probabil spre finele acestui an.

Cele mai citite

Zelenski solicită din nou aderarea Ucrainei la NATO. Garanțiile de securitate oferite nu sunt de ajutor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eventuale garanţii de securitate europene nu vor fi suficiente pentru Ucraina, care doreşte aderarea la NATO...

Ciprian Ciucu, lămuriri în plin scandal politic: Nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD

„ Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD. Cu referire la expresia <a te murdări de...

Schimbările climatice afectează migrarea păsărilor: Tot mai multe rămân pe timp de iarnă în România

Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra comportamentului păsărilor migratoare, tot mai multe dintre acestea alegând să nu mai plece din România în sezonul...
Ultima oră
Pe aceeași temă