» Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca liderii coalitiei PDL–PSD nu l-au consultat cand au decis ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru cele trei proiecte de Coduri juridice. Predoiu crede ca proiectele nu se potrivesc Romaniei actuale, desi chiar el le-a sustinut si promovat in Guvern.
» Liderii PDL si PSD il contrazic. Discutia a avut loc mai demult si in prezenta sa, la Cotroceni. Unii liberali sunt siguri ca prin aceste "nuante", Predoiu isi pregateste iesirea din scena.
Catalin Predoiu le-a semnalat senatorilor din Comisia Juridica faptul ca nu a fost consultat de liderii coalitiei de guvernamant in legatura cu decizia ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe cele patru proiecte de Coduri juridice si s-a plans ca discutiile pe marginea acestor legi au fost politizate excesiv. "Ce se intampla acum depinde de decizii ale coalitiei, la care eu, prin statutul meu in Guvern, nu iau parte", pretexteaza ministrul Justitiei la audierile din Parlament. Desi sustine ca prevederile din noile Coduri juridice sunt bune si ca unele amendamente aduse in comisiile de specialitate din Parlament sunt "excelente", Predoiu a declarat ca acestea nu se potrivesc societatii romanesti actuale si ca multe risca sa nu poata fi aplicate.
"Va exista intotdeauna dilema: legiferam pentru azi sau pentru viitor" spune acum Catalin Predoiu, uitand ca in urma cu trei luni se lauda ca cele trei Coduri, pe care de altfel le-a si promovat in guvern vor duce la "modernizarea sistemului juridic" si ca ar fi "un mesaj politic de continuare a reformelor in justitie". Predoiu pare sa-si fi uimit colegii de guvernare prin acest aparent pas defensiv. Lideri ai PDL si PSD ne-au declarat ca discutia de principiu in legatura cu posibilitatea asumarii raspunderii Guvernului pe cele trei Coduri a avut loc inca din 17 februarie, la Cotroceni, unde a fost prezent si Predoiu. In schimb, vicepresedintele PNL Norica Nicolai ne-a declarat ca nu este surprinsa: "Ministrul stie ca, in ipoteza unui Raport de monitorizare pe Justitie al UE care va fi critic, dar nu catastrofal, cineva trebuie sa iasa vinovat. Cred ca si-a nuantat discursul ca o masura de precautie pentru o iesire civilizata din scena".
Victor Ponta, ministrul PSD pentru relatia cu Parlamentul, ne-a declarat ca nu intelege nemultumirea ministrului. "Decizia se va lua oricum in Guvern, unde el este membru si va putea sa isi sustina punctul de vedere. La intalnirile coalitiei nu poate lua parte, pentru ca nu este membru. Domnul Predoiu face acum pe un privilegiat care face politica, dar nu este politician." Desi initial PSD s-a declarat impotriva asumarii raspunderii Guvernului pe Coduri, la inceputul saptamanii s-a rasucit la 180 de grade si a fost de acord cu PDL si presedintele Traian Basescu. "Nici acum in PSD nu suntem foarte fericiti cu aceasta chestiune, dar este un considerent politic: trebuie sa avem adoptate Codurile pana in ultima zi in care ele pot fi luate in considerare in Raportul de monitorizare pe Justitie, de la Bruxelles", ne-a lamurit Ponta schimbarea la fata a PSD.
Din partea PDL, Daniel Buda, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, este convins ca decizia asumarii raspunderii pe Coduri "nu este o surpriza pentru nimeni" si nu crede ca trebuie "sa ne impiedicam de chestiuni formale". si Buda ne-a declarat ca decizia de principiu a fost luata de fata cu Predoiu, la Cotroceni, in luna februarie, si ca "ar fi absurd sa nu avem in vedere aceasta varianta care sa creeze posibilitatea unui raport de tara mai putin critic". In schimb, Norica Nicolai considera ca asumarea raspunderii pe Coduri este "o chestiune pe care PSD si PDL vor sa o bifeze pentru Raportul de tara, nu ceva care vizeaza calitatea. Nu cred ca au avut discutii serioase in coalitie despre Coduri, pentru ca altfel l-ar fi chemat si pe Predoiu". Totusi, Catalin Predoiu este parintele acestor coduri, care s-au facut sub ministeriatul sau, care dateaza de aproape un an si jumatate.
In legatura cu potrivirea celor trei Coduri cu Romania actuala, despre care ministrul Predoiu a inceput sa aiba indoieli, Norica Nicolai spune ca "probabil, ministrul s-a consultat cu niste specialisti adevarati si a realizat ca introducerea unor institutii juridice noi in sistemul de drept poate avea urmari. Toti judecatorii sunt formati pe scoala codurilor actuale si nu vor cunoaste legea". In schimb, Victor Ponta e de parere ca cele patru Coduri se vor putea aplica incepand cu 2011 "timp de 15-20 de ani, fara modificari". La incheierea audierii din Parlament a lui Catalin Predoiu, presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla, de la PSD, a dat de inteles ca, in eventualitatea unui Raport pe Justitie negativ, ministerul de resort este responsabil. "Un raport de tara care s-ar lasa cu niste sanctiuni ar trebui asumat de cineva", a spus Grebla.
Luni, liderul PSD, Mircea Geoana, il nominaliza chiar pe Predoiu drept responsabil: "Vom vedea dupa raportul de tara daca decizia de a-i prelungi mandatul a fost una justificata". Atat Victor Ponta, cat si Daniel Buda ne-au declarat insa ca ar fi gresit ca un eventual raport critic al Comisiei Europene sa ii fie pus in carca numai lui Catalin Predoiu.