20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMuzeul Antipa intra in lumea high-tech

Muzeul Antipa intra in lumea high-tech

La Muzeul Antipa din Bucuresti a inceput schimbarea. Pe langa renovare si consolidare, se trece si la modernizarea salilor de vizita si repozitionarea exponatelor.

Nu vom mai vedea o expunere permanenta ordonata in genul manualelor de biologie, ci o lume noua, prezentata in stilul Discovery, pe teme mari. In plus, publicul va putea interactiona, cu sprijinul noii tehnologii informationale puse la dispozitia sa.

Alte doua muzee din Bucuresti sunt in reparatii, Muzeul Taranului Roman, caruia i se va restaura cladirea veche, si Muzeul Colectiilor de Arta, care se afla deja in renovare pana la sfarsitul anului 2010.
Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti se pregateste sa intre in lumea noilor tehnologii, va fi conectat la internet si informatiile vor putea fi urmarite pe viitoarele plasme care vor intregi expunerea. Pentru asta trebuie sa avem rabdare pana undeva in luna martie a anului viitor, cand ar trebui ca lucrarile de renovare si modernizare sa fie incheiate.
Proiectul de reorganizare a muzeului a demarat pe 5 ianuarie a.c., iar scopul sau, declarat si pe site-ul institutiei, este readaptarea mesajului catre public, din ce in ce mai exigent si mai selectiv. Pe de alta parte, patrimoniul propriu trebuie prezentat intr-o forma mai accesibila, mai incitanta si mai estetica, dar si in conditii optime de conservare.

Dumitru Murariu, directorul general al muzeului, ne-a spus ca momentan lucrarile sunt inscrise in grafic. Costurile destinate reabilitarii se ridica la circa 600.000 euro, imprumutati de Ministerul Culturii si Cultelor, in 2006, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Insa, potrivit lui Murariu, se incearca si accesarea altor fonduri de finantare externa, pentru ca "incercam sa usuram povara ministerului cu un proiect in acest sens". De altfel, chiar ieri directorii au fost anuntati ca incepe un alt program, tot in urma unei licitatii, destinat unor alte lucrari exacte, cum sunt planul inclinat de la intrare, punctul sanitar, chioscul alimentar si de relaxare destinat vizitatorilor etc. Adica se intampla lucruri normale, la timp, pentru ca in momentul redeschiderii vizitatorii sa nu simta nici un disconfort si sa se poata bucura de exponate.

Multimedia la muzeu
Va amintiti filmul "O noapte la muzeu"? Cate asemanari vom descoperi la batranul nostru "Antipa"? Ce presupun toate aceste modernizari? In primul rand, redistribuirea spatiului si un sistem de climatizare nou care sa permita utilizarea unui consum mai mare de energie electrica. In paralel, se lucreaza la trasee pentru "curenti slabi", adica la sistemul de alarmare a tot ce ar pune in pericol exponatele si publicul (incendii, umezeala etc.). Murariu ne-a vorbit si despre partea interesanta: specialistii muzeului lucreaza in paralel la repartizarea pieselor pe teme, unde vechile exponate vor avea alte pozitii de expunere, pe compatibilitati de exemplare. "Renuntam la expunerea filetica, in ordine sistematizata, cum se invata la scoala. Lucrurile astea de clasificare se gasesc si pe net, iar studentii sau elevii stiu sa le caute pe internet. Asa ca alegem noi teme – de talie, de zbor, de scufundatoare si multe altele.

 

Vizitatorii obisnuiti nu sunt interesati de partea academica, ci de obiceiurile din lumea vietuitoarelor. Vor sa stie viata sociala a animalelor, mimetismul lor, viata in mediile extreme, in genul documentarelor Discovery. Acestea sunt noile asteptari ale publicului." Evident ca toate aceste proiecte au fost discutate cu reprezentantii companiei Artex Services International, care a castigat lucrarea de modernizare impreuna cu specialistii muzeului, si s-a ajuns la un consens. Piesele vor fi prezentate pe teme de zoologie, ecologie, geologie, paleontologie si antropologie, intr-o noua maniera, scenografica, ce va transmite publicului informatii vizuale si sonore complexe despre biodiversitatea speciilor si a habitatelor din Romania si din lume.

 

In premiera, noile spatii vor fi interactive, dotate cu sali multimedia si compartimente amenajate ca laboratoare, in care vizitatorii vor putea face sau vor putea asista la experimente stiintifice, demonstratii si lucrari de laborator. Se pare ca muzeografii vor avea foarte mult de lucru. De pilda, unele diorame vor fi deschise pe principiul "maxima vizibilitate, maxima securitate", astfel incat publicul sa poata trece, practic, prin expozitie. Vor exista panouri din sticla, din policarbonati, nu numai de o estetica superioara, dar si securizate.

"Marca doctorului Antipa"
"Totul va fi sub marca doctorului Antipa, care el insusi a elaborat proiectul muzeului acum 100 de ani, fiind considerat atunci un vizionar, a fost un gest de avangarda. Daca astazi ar fi trait, el insusi ar fi vrut sa schimbe muzeul, ar fi incercat ceva de avangarda", ne-a mai spus directorul Murariu. Nu e usor de imaginat, dar probabil ca i-ar fi placut si lui transformarea dintr-un spatiu de vizitare pasiv intr-unul activ, in care oricine isi poate manifesta creativitatea si satisface curiozitatea.
Reiventarea muzeului la un secol de existenta nu este unica, in sensul ca si alte muzee din tara au trecut la astfel de programe. Tot de la Dumitru Murariu am aflat ca, in urma cu trei saptamani, s-a deschis Muzeul de Istorie Naturala de la Tulcea, care se bucura de un succes neasteptat. Noua expozitie a avut, numai in ultimele doua saptamani, peste 45.000 de vizitatori, o cifra uluitoare. La Tulcea, muzeul a primit o noua casa, cu o arhitectura moderna, realizata din fonduri Phare. Noul mod de prezentare a spatiilor de expunere deschisa (dioramele), precum si impresionantul acvariu au fost ca un magnet, iar pentru muzeu s-au dovedit un succes neasteptat.

» Modernizarea atinge si alte muzee
Muzeul Olteniei din Craiova, de asemenea, a fost reamenajat de aceeasi firma specializata, Artex. Potrivit reprezentantilor, noua fata a muzeului a fost remarcata si la Bruxelles. In acest an, in Bucuresti vor urma sa intre la reparatii capitale si modernizare cel putin alte doua muzee. Este vorba despre Muzeul National al Taranului Roman, caruia i se va restaura cladirea veche. Inca nu se stie cand vor demara lucrarile. Vintila Mihailescu, directorul MTR, ne-a declarat ca isi doreste ca acestea sa nu afecteze activitatea muzeala si sa continue sa-si primeasca oaspetii.
In aceeasi situatie este Muzeul Colectiilor de Arta, care deja se afla in renovare. Incepand cu data de 9 februarie, muzeul s-a inchis pana la sfarsitul anului 2010 pentru lucrari de modernizare, avandu-se in vedere si schimbari ale formulei expozitionale.

Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...
Ultima oră
Pe aceeași temă