In ultima perioada investitorul din piata a avut de ales intre doua stari emotionale. Pe de o parte, un sentiment de bucurie ca in sfarflit sunt ceva semnale pozitive privind diminuarea pierderilor bancare. Pe de alta parte, odata atinse unele topuri din piata a aparut indoiala ca lucrurile nu merg asa de bine precum afirma autoritatile guvernamentale, fapt evidentiat prin mentinerea unor indicatori macro pe un trend de coborare.
Asa ca, pentru a stabili cateva elemente mai clare necesare luarii unor decizii in piata am apelat la resursele oferite de analiza tehnica. Astfel, am realizat grafice urmarind aplicarea tehnicii celor "trei imagini", si anume: un grafic cuprinde o dubla imagine privind evolutia indicelui BET-FI, mai intai pe un time frame lunar si in al doilea rand pe un time frame saptamanal, reprezentand un segment din perioada ultimilor 5 ani de zile; graficul alaturat este unul zilnic pentru ultimul an de zile.
Coreland pe rand trei grafice (vezi online graficul lunar si saptamanal), precum si pozitia trendului indicelui fata de directia liniilor mediilor mobile reprezentative fiecarei perioade in parte, am constatat cateva repere bune pentru luarea unei decizii.
Graficul lunar ne indica in continuare un trend major/principal de scadere specific unei piete BEAR cu o depreciere maxima de 92% si un ecart de 88.788 puncte intre maximul de 96.450 si minimul de 7.662 puncte realizate in cele 23 de luni (circa 2 ani) de evolutie. Acest semnal este intarit de directia DOWN a indicatorului MACD aflat in zona negativa la valoarea de -12.082 puncte, care incearca o usoara revenire.
Aceasta revenire, in fond un trend secundar de crestere, a urcat pretul actiunilor cu circa 161% fata de minimul local, iar in prezent ne confruntam cu un pullback mai serios. Aceasta manevra ar fi una normala daca scaderile s-ar produce lent si alternand cu unele reveniri pozitive. Cu toata cresterea masiva fata de minimul anterior, sunt specialisti, care apreciaza ca preturile actiunilor sunt inca mult devalorizate fara a avea o evaluare a perspectivei bursiere.
In cazul unei evolutii saptamanale constatam mai clar cum trendul BET-FI a avut un rally istoric foarte abrupt si rapid, poate mult prea rapid pentru a nu se profita de operatiuni speculative pentru atingerea unui top cat mai sus, asa cum este cel de la 20.000 puncte realizat in data de 8 mai. Fireste ca trebuia sa avem o corectie la fel de rapida si asteptata de mai multi investitori, care nu au reusit sa prinda rally-ul deja incheiat, dar si de catre real money investors ramasi in expectativa nefiind convinsi de soliditatea acestui trend UP.
Deoarece cresterea s-a produs pe un fond mai putin sustenabil din punct de vedere fundamental, era firesc sa vina si scadenta pentru o ajustare a preturilor actiunilor societatilor de investitii financiare (SIFS), care au crescut prea mult, dupa opinia mai multor analisti si brokeri. Momentul in care s-a produs aceasta schimbare de directie a fost sub linia mediei mobile de 50 saptamani, un reper foarte important pentru asemenea evenimente din piata, dar si la un punct psihologic si tehnic de 20.000 puncte.
A treia imagine, poate la fel de elocventa ca celelalte doua, o reprezinta graficul zilnic al indicelui BET-FI pentru ultimul an cand dupa o accelerare a deprecierii din perioada septembrie–noiembrie 2008, am avut o scadere mai lenta, dar tot abrupta dand parca semnalul ca ar urma o schimbare importanta in trendul acestuia. Aceasta s-a intamplat cand temerile din piata au fost inlocuite cu un uflor extaz mai mult intretinut, chiar cosmetizat de diverse evenimente locale, chiar daca persista riscul continuarii contractiei economice.
In faza actuala resimtim destul de puternic si la fel de abrupt o depreciere a preturilor, care se va prelungi cel putin 1-2 saptamani perioada in care vom avea si breakout-uri false privind revenirea pe trendul crescator, dar in final tendinta va fi una de ajustare/depreciere a preturilor actuale, caz in care vom observa o incercare de spargere succesiva a unor praguri de suport intermediare, tinta fiind pragul de 12.300 puncte, mai ales dupa o oboseala a indicatorului MACD, ce va incerca sa iasa in decor, adica in afara zonei de supracumparare. Deci decizia va fi de asteptare fli de incercare pentru rascumpararea actiunilor SIFS in zona nivelului de retragere Fibonacci dintre 50% si 68,1%. Dar pentru asta vom avea nevoie de RaBDARE.