13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia "duduie" pe minus

Economia „duduie” pe minus

» Valentin Lazea, BNR: In urmatoarele trimestre, scaderea se va atenua, iar -4% pe intreg anul e cel mai rau scenariu.

» Industria a tras cel mai mult in jos economia, domeniile metalurgiei si industriei chimice fiind cel mai afectate.

Criza internationala, suprapusa peste lipsa de reactie a autoritatilor, a lovit din plin economia Romaniei in primul trimestru, produsul intern brut suferind o scadere dramatica, de 6,4%, a patra ca amploare din Uniunea Europeana si prima din ultimii noua ani. Contractia din primul trimestru a depasit cu mult prognoza oficiala (-2,9%), dar si cele mai pesimiste estimari ale economistilor. Sectoarele cel mai puternic afectate au fost, in opinia analistilor, industria si serviciile, in vreme ce constructiile au incheiat trimestrul pe plus, iar agricultura aproape de zero. Totodata, economia Romaniei a intrat oficial in recesiune tehnica, dupa doua trimestre consecutive cu scaderi. Pe date ajustate sezonier, in trimestrul IV din 2009 PIB-ul s-a comprimat cu 3,4% fata de trimestrul III, iar in primul trimestru din acest an economia s-a contractat cu 2,6% fata de ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Pe fondul ajustarii abrupte a economiei, care a accentuat numarul falimentelor si somajul, incasarile la buget din primele trei luni au scazut cu 5,5% fata de intervalul similar de anul trecut, iar pentru a putea acoperi plata pensiilor si salariilor, Ministerul Finantelor s-a imprumutat masiv din piata monetara.
"Scaderea a fost mai ampla decat ne asteptam. Au fost sectoare-cheie, cum sunt industria chimica si metalurgia, care au suferit mai mult. Industria constructoare de masini a dus-o ceva mai bine. Ramane deschis cat va fi cresterea economica. In urmatoarele trimestre, ritmul de scadere se va atenua, iar -4% pentru intreg anul este cel mai rau scenariu", ne-a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
Totusi, ajustarea brusca a PIB are si unele parti pozitive. Deficitul de cont curent din primul trimestru s-a redus de peste cinci ori (cu 82%), pana la 709 milioane euro, fiind integral acoperit prin investitii straine directe, care s-au cifrat la 1,456 miliarde euro. De asemenea, datoria externa totala s-a redus cu 1,4 miliarde euro, la 71,6 miliarde euro, in special pe fondul diminuarii datoriei pe termen scurt.

Economia Europei, scadere de 4,4% in primul trimestru
Economia Europei a inregistrat in primul trimestru cel mai accentuat ritm de scadere din ultimii 13 ani, in conditiile in care com-paniile si-au redus productia si personalul pentru a face fata celei mai severe recesiuni de dupa cel de-al doilea razboi mondial, potrivit biroului de statistica european – Eurostat. Economia UE s-a contractat cu 4,4% fata de primul trimestru din 2008. In raport cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro, ca si cel al Uniunii Europene (UE), s-a contractat cu 2,5% in pri-mele trei luni ale acestui an, cel mai mare ritm de scadere din 1995, anul in care a inceput monitorizarea evolutiilor economice ale statelor uniunii monetare, arata Eurostat. Economia Germaniei s-a contractat in primul trimestru cu 3,8%, iar in Italia PIB a coborat cu 2,4%. Scaderi semnificative au consemnat si Franta (-1,2%), Austria si Olanda (ambele -2,8%).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă