-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialHainele politistilor: veston de 400 lei si bocanci de 300 lei

Hainele politistilor: veston de 400 lei si bocanci de 300 lei

» Firmelor abonate la bugetele pentru uniformele ministerelor de Interne si Apararii li se pregateste din nou hrana regeasca: in cateva saptamani se va da startul licitatiilor pentru achizitiile de echipament.

» Preturile la care angajatii MAI si MApN cumpara echipamentele sunt, oficial, mici: un veston pentru jandarmi costa 142 de lei, dar un jandarm in activitate ne-a declarat ca plateste circa 400 de lei.

» Anual, fiecare politist, militar sau jandarm primeste intre 2.000 si 2.300 de lei pentru echipament, bani dati de ministere si care ajung in buzunarele catorva firme.

» Un fost ministru de Interne considera ca schimbarea modelului de uniforma in conditii de criza economica "este putin ciudata".

Dupa ce cateva firme, abonate la licitatiile pentru uniformele militarilor, politistilor si jandarmilor au castigat zeci de milioane de euro numai in ultima jumatate a anului trecut din contracte cu Ministerul Apararii si cu cel al Internelor, se anunta o noua epoca de aur pentru aceleasi societati hranite din bugetul public: noile echipamente impuse de ministrul de Interne, Dan Nica, in urma deciziei de a diferentia aspectul angajatilor din politia nationala de cel al politiei locale. "Asta este o noua manevra a guvernantilor, ca sa mai castige niste firme bani buni", si-a exprimat nemultumirea un purtator de uniforma. Banii pe care-i primesc aceste firme nu sunt deloc de neglijat. Fiecare militar, jandarm ori politist primeste 2.000-2.300 de lei pe an pentru uniforma, bani scosi din buget de MAI si de MApN si care ajung in buzunarele firmelor mentionate.

Cateva firme sunt, intr-adevar, castigatoare la mai toate licitatiile pentru echipamente organizate de cele doua ministere. Sumele totale care le-au intrat in buzunare sunt consistente: un singur contract poate sari lejer de 2.000.000 de euro. Surse bine informate ne-au spus ca, nu de putine ori, uniformele au fost "adaptate" cerintelor firmelor castigatoare: "Odata s-a schimbat cascheta de la o uniforma cu o basca, pentru ca firma care castigase licitatia era «la inceput» si nu avea linie pentru caschete". Fosti ministri de Interne intrebati despre acest aspect au negat ca s-ar fi intamplat astfel de lucruri, dar unul dintre ei, Constantin Dudu Ionescu, ne-a declarat ca i se pare "putin ciudat" momentul in care ministrul s-a gasit sa schimbe modelul de uniforme, si anume in plina criza economica.

Consilierul Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex, Ion Mihai, ne-a spus ca politistii si vamesii nu au fost consultati cu privire la introducerea noilor uniforme. "Nu le convine sa cumpere acum echipamente. Unii abia au cumparat unele noi din banii si-asa putini pe care ii primesc de la minister, iar achizitionarea celor noi va fi obligatorie si nu se face din banii ministerului, ci din banii politistilor." Oficial, listele de preturi pe care le-am solicitat de la ministerele de resort arata rezonabil. O camasa pentru jandarmerie costa, pe lista, 25 de lei, dar un jandarm in activitate spune ca, in toamna, a dat pe o camasa de uniforma circa 80 de lei. "O pereche de bocanci este vreo 300 de lei, iar un sacou 400 de lei", spune jandarmul, care se arata uimit de preturile pe care ni le-a trimis MAI, unde un veston costa 142 de lei, iar "costul unic cu doi pantaloni" are pretul de 265 de lei.

 

"Nici nu le ajung banii pentru tot echipamentul", spune Ion Mihai: "sunt nevoiti sa cumpere vestoane cu 400 de lei de la magazine care comercializeaza uniforme." Purtatorul de cuvant al MAI, Marius Tache, ne-a declarat insa ca politistii nu vor fi obligati sa-si cumpere imediat noua garderoba. "Cei care decid sa nu-si cumpere noua uniforma, vor ramane cu cele 2.000-2.300 de lei in buzunar. Eu, de exemplu, nu mai vroiam sa-mi iau uniforma anul acesta, insa lucrez in aparatul central si sunt nevoit", ne-a spus Marius Tache.
Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, ne-a declarat ca, dupa ce ca noile modele pentru politia locala arata la fel de "comuniste" ca si pana acum, nu exclude posibilitatea ca mare parte dintre numeroasele licitatii ce vor fi organizate de autoritatile locale pentru echiparea politistilor locali sa fie directionate preferential.

PRETURI OFICIALE
Chiar daca preturile oficiale nu par mari, MAI si MApN cheltuiesc sume foarte mari cu aceste uniforme. Mai intai se cumpara de la o firma materialele din care vor fi facute, apoi acestea se distribuie la producatori, de unde le cumpara autoritatile si le vand angajatilor. Pentru politisti, o pereche de pantaloni costa 58 de lei, un sacou 199 de lei, o camasa 29 de lei, iar fusta pentru dame este 62 de lei. La jandarmi, doar pantalonii par a fi mai scumpi, 65 de lei. In rest, e ceva mai ieftin: o camasa costa 25 de lei, un veston 142 de lei, iar fusta pentru jandarmerite este doar 45 de lei.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă