Sunt două cât Casa Poporului: cel al City Insurance, liderul asigurătorilor din România, şi cel al Euroins, de asemenea în top.
Șeful Direcției de Control din ASF, Florin Golovatic, e anchetat pentru abuz și divulgare de informații, la cererea City Insurance, conform NewsOnline.
ZF scria în 2015 că Golovatic câştigă lunar 27.500 de euro. Un fleac, cam 171 de euro pe oră, presupunând că are un program stresant, opt ore pe zi, 20 de zile lunar.
Dosarul City fusese închis de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București. În dosar, mai sunt vizaţi alţi patru funcţionari ASF.
Capete de acuzare: divulgare de informaţii secrete cu caracter de serviciu şi abuz în serviciu. E revoltător că City, cu un portofoliu de milioane de clienţi, e jucată în foi de viţă de patru ani, de Justiţie.
„Pe Golovatic, l-a adus la ASF Mişu Negriţoiu. A fost acoperit legal. Postul a fost scos la concurs şi, bineînţeles, era dat din start, dar are acoperire concursul”, spune un interlocutor din piaţa asigurărilor, explicând că ASF este „o instituţie închisă ermetic”, din care nu poţi afla nimic.
România liberă l-a întrebat pe Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, responsabil cu Piaţa Asigurărilor, ce se întâmplă cu Golovatic? Mai e la ASF? S-a început o procedură internă? Răspunsul lui Roşu: „Nu doresc să comentez informații ce fac obiectul unor acțiuni judiciare”.
Umbra lui Liviu Dragnea. La ASF
PSNews susţine că Cristian Roșu e vărul lui Liviu Dragnea şi, alături de Cristian Munteanu, Mona Cucu sau Golovatic, taie și spânzură.
„Nu sunt văr, nu am nici o altă legătură de rudenie cu domnul Liviu Dragnea”, a spus RL Cristian Roşu, adăugând: „Nu am avut niciodată vreo întâlnire cu domnul Dragnea și nu am primit, direct sau indirect, vreun mesaj care să privească activitatea mea”.
A nominalizat-o pe Mona Cucu director general la FGA (Fondul de Garantare al Asiguraţilor) (n.r.: funcţie deţinută anterior de Roşu), sperând că, atunci când i se termină mandatul la ASF, va reveni la FGA?
„Doamna Mona Cucu”, spune Cristian Roşu, „nu a fost nominalizată de mine (…), ci de CA FGA. La final de mandat, nu voi putea reveni pe post decât dacă va fi liber și va fi ocupat prin concurs, conform legii”.
Conflicte de interese
Sunt cel puţin patru personaje din ASF în conflict evident de interese, nu neapărat în sensul legii. Înainte de ASF, Golovatic a fost boss-ul Uniqa. Vanesa Păduraru, expert în management la ASF, e căsătorită cu Cristian Laurenţiu Păduraru, expert în IT la ASF. Vanesa e fata lui Vasile Ştefănescu, președintele COTAR (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România), organizaţie foarte vocală contra ASF.
Înainte să devină consilierul lui Roşu, Cristian Muntean a fost preşedintele ASSAI (Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente), la cuţite cu ASF şi cu asigurătorii ce vând RCA.
„Pe Munteanu, nu înţelege nimeni de ce îl ţine la ASF. Se presupune că l-au angajat ca să-i închidă gura. Plus că, odată intrat acolo consilier, faci trafic de influenţă cât cuprinde”, susţine o altă sursă din piaţa asigurărilor.
„Persoanele menționate nu sunt angajate în ASF de mine. Pe unele le-am găsit în structura de personal, când am preluat mandatul”, a spus RL Cristian Roşu.
„Dintotdeauna ASF a fost cutie neagră”, ne-a declarat un al treilea interlocutor, explicând că situaţia nu îl miră, „e aşa de când era şefă Angela Toncescu. Roşu nu e văzut foarte prost în piaţă, de către cei din Asigurări, cum era Cornel Coca Constantinescu”.
Toncescu, fostă şefă CSA, apoi ASF, a fost condamnată definitiv, cu executare, în Dosarul Carpatica şi e condamnată în primă instanţă, în dosarul falimentării Astra Asigurări.
Cu „prietenul”, la târguit poliţe, în Bulgaria
ASF a constatat la Euroins, filiala grupului bulgar Eurohold, 17 abateri grave şi a aplicat o amendă. E greu de înţeles cum le-a rezolvat pe toate fix în 45 de zile.
DNA anchetează cazul. Aici, apare în scenă Cristian Muntean, consilierul lui Roşu, şi prietenul lui, Florin Pandele, vicepreşedinte COTAR, care s-au dus la Sofia, la discuţii cu patronatul Euroins.
Ce au căutat cei doi, împreună, La Sofia, greu de înţeles. Au fost înregistraţi audio şi video.
ASF confirmă implicit că întâlnirea a avut loc şi afirmă că „nu a acordat nici un fel de mandat domnului Cristian Muntean, pentru a reprezenta instituția”.
Şi Cristian Roşu a declarat RL că, „din înregistrarea apărută în presă, nu se înțelege că ar fi avut mandat din partea mea. Am afirmat și reafirm: domnul Muntean nu a primit mandat din partea mea, nu știam de întâlnirea de la Sofia, de dată sau de participanții la acest eveniment. În acest moment, e în curs o anchetă disciplinară”.
Joi, la ASF a venit un şef nou, din partea PNL, Nicu Marcu. „Vor fi schimbări mari. Probabil că Nicu Marcu, venind, îşi va aduce oamenii lui”, au declarat RL surse bine documentate.
Important e ce fel vor fi acei oameni, că, dacă va continua nenorocirea de acum, va fi vai şi-amar.