2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCEC Bank, principalul creditor al firmelor in primul trimestru

CEC Bank, principalul creditor al firmelor in primul trimestru

» Finantele asteapta in cateva zile unda verde de la Bruxelles pentru a vira prima transa de 450 milioane lei pentru capitalizarea CEC Bank.

» Pentru urmatoarele trei trimestre, CEC Bank estimeaza un avans cu doua miliarde lei al creditelor acordate companiilor.

CEC Bank, singura banca comerciala de stat, si-a sporit in primul trimestru cu 22,7% (611 milioane lei) soldul creditelor acordate firmelor, ajungand la un nivel de 3,3 miliarde lei. In acelasi timp, restul sistemului bancar si-a redus cu 400 milioane lei (1%) soldul creditelor in lei acordate firmelor, ajungand la finalul lunii martie la un nivel de 39,6 miliarde lei (fara CEC Bank). Prin urmare, in primul trimestru in care criza a lovit puternic segmentul companiilor, in special IMM-urile, CEC Bank a fost principalul creditor al firmelor mici si mijlocii, care, in plus, au beneficiat si de cele mai bune costuri (dobanzi) din sistemul bancar. Pana la sfarsitul anului, CEC Bank estimeaza ca si-ar putea majora soldul creditelor acordate firmelor cu inca 1,8-2 miliarde lei, fata de nivelul actual, daca pastreaza ritmul de creditare, potrivit lui Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.

"Daca mergem in ritmul actual, s-ar putea sa atingem spre finalul anului anumite limite de solvabilitate, pe care daca le depasim ar trebui sa oprim creditarea. Conteaza foarte mult marimea capitalului. Depinde ce rambursari apar, depinde ce dealuri mari (credite mari) apar. Cred ca in curand vom primi prima transa din majorarea de capital. Am transmis catre Bruxelles toate informatiile necesare si in cateva zile asteptam un raspuns pozitiv. Am putea incheia anul cu un sold al creditelor acordate companiilor cu 1,8-2 miliarde lei mai mare decat in prezent", a declarat Ghetea.

Avansul consistent al creditelor catre firme a fost posibil si cu toate ca este o banca universala, CEC Bank si-a conservat in primul trimestru expu-nerea din imprumuturi acordate populatiei, la nivelul de 5,2 miliarde lei, concentrandu-se pe segmentul companiilor. In primele trei luni CEC a acordat firmelor 1.263 de credite noi, in valoare de 582 milioane lei, astfel, ca ponderea acestora in total imprumuri a urcat de la 33% la 38%. O mare parte din creditele noi din primul trimestru au mers catre agricultura, in cuantum de 219 milioane lei, iar restul catre alte domenii – 362 milioane lei. Agricultura a ajuns sa aiba o pondere de 16% in total imprumuturi pentru firme, cu 552 milioane lei. In primele patru luni din 2009, agricultorii au luat de la CEC Bank credite de circa 400 milioane lei pentru proiecte de accesare a Fondurilor europene, pentru care valoarea grantului se ridica la 442 milioane lei.

Totodata, in perioada ianuarie-aprilie banca a intermediat credite din surse BERD in valoare de 74,2 milioane lei (17,8 milioane euro), din care 11,5 milioane euro credite pentru IMM-uri, iar 6,2 milioane euro imprumuturi pentru mediul rural.
Principalele domenii finantate de CEC Bank la finalul lunii martie erau comertul (25% din total credite pentru firme), serviciile (19%), industria (17%), agricultura (16%) si constructiile (9%).

Finantare la cele mai mici dobanzi pentru domeniile cu potential
Radu Gratian Ghetea a admis ca bancile analizeaza cu mai mare atentie viitorul fiecarui domeniu. "Mai exista piata? Mai are potential? Exista subventii pentru acel domeniu? In functie de raspunsuri, bancile acorda sau nu credite", a explicat Ghetea. "Spre exemplu, lohnul e mort de aproape doi ani. Domeniul pieselor auto a avut cateva perioade de intrerupere, dar, dupa ce s-au acordat unele subventii pentru piata auto, se pare ca aceasta este una din pietele care se dezgheata si, probabil, vor urma constructiile", a spus Ghetea. Acesta a mentionat ca institutia pe care o conduce percepe la creditele in lei pentru companii o dobanda de baza de 12,5%, la care se adauga o marja de profit si risc. "In general, marja practicata la creditele acordate este de 2,5-3%, ceea ce inseamna ca dobanda totala este de 15-16%, de departe cea mai mica din piata.

Daca marja ajunge la 4-4,5%, este foarte probabil ca imprumutul sa nu mai fie acordat, deoarece ne-am asuma un risc prea mare. Am tinut dobanzile la un nivel rezonabil, la care clientul sa si plateasca. Degeaba ii cer eu 20%, daca profitabilitatea lui este de 18%", a explicat Ghetea.

DEPOZIT ANIVERSAR
Cu ocazia aniversarii a 145 de ani, CEC Bank lanseaza un depozit pe 145 de zile, cu o dobanda de 13%, cea mai mare dintre toate produsele de economisire. Desi ar parea o miscare cumva contra curentului asteptat la nivelul sistemului bancar, de reducere a dobanzilor la depozite, Ghetea spune ca dobanzile CEC Bank sunt inca departe de cele practicate pe ansamblul pietei. "Vom analiza impactul reducerii dobanzii de politica monetara si in functie de acesta ne vom adapta. Dar nu cred ca vom reduce dobanzile intr-o saptamana, pentru ca oricum le avem jos. Diferentele mari de dobanda se vor reduce probabil din iunie, dupa ce va intra in conturile Finantelor prima transa de la UE", a conchis Ghetea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă