5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialGermania catre Uniunea Europeana: stop banilor pentru Romania corupta!

Germania catre Uniunea Europeana: stop banilor pentru Romania corupta!

» Parlamentul german a votat o rezolutie prin care cere UE sa nu mai acorde fonduri Romaniei, din cauza lipsei reformelor din justitie si a stadiului luptei anticoruptie. Declaratia legislativului de la Berlin nu are efecte directe, insa arata clar pozitia acestei tari la Raportul de monitorizare a justitiei din luna iulie.

» Politicienii romani cred ca gestul Bundestag-ului este deplasat si ca in ultimele luni au inceput sa fie reparate mai multe defecte ale justitiei. Unii specialisti avertizeaza insa ca dosarele lui Adrian Nastase si serban Mihailescu sunt inca blocate, iar europenii nu mai au incredere in promisiunile Romaniei.

Parlamentul Germaniei (Bundestag) a votat un document prin care cere Uniunii Europene sa inghete alocarea fondurilor pentru Romania, la fel ca in cazul Bulgariei, pentru ca reformele justitiei romanesti si lupta anticoruptie sunt nesatisfacatoare. Rezolutia a fost initiata de Comisia pentru Drepturile Omului din Bundestag si s-a bazat pe un raport al UE privind respectarea drepturilor omului si a statului de drept din Romania, in perioada 2007-2008, explica Deutsche Welle. Rezolutia nu se refera doar la Romania, ci si la Bulgaria si la candidatele pentru intrarea in UE – Turcia, Croatia si Macedonia. Gestul Parlamentului german nu produce un efect direct asupra Romaniei, dar este o recomandare de care se va tine cont in negocierile asupra Raportului de monitorizare pe Justitie, care va fi elaborat de Comisia Europeana in luna iulie si care probabil va prelungi perioada de monitorizare a justitiei autohtone.

 

Preraportul din luna februarie a dat un ultimatum Romaniei in ce priveste obiectivele reformei din justitie: fie statul roman vine cu rezultate concrete, fie risca sa pateasca precum Bulgaria, care a ramas fara 500 de milioane de euro de la UE, din cauza nerespectarii promisiunilor privind eradicarea coruptiei. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, considera ca decizia Bundestag-ului este "un semnal ingrijorator", care confirma ca "unele state membre ale UE preseaza Comisia Europeana in directia unei atitudini severe in evaluarea progreselor in domeniul Justitiei si combaterii coruptiei".
Reactiile politicienilor de la Bucuresti au variat intre nervozitate si nedumerire, fara sa aminteasca insa de restantele justitiei romanesti fata de angajamentele europene. Deputatul PDL Daniel Buda, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca "trebuie sa fii orb ca sa nu vezi ce s-a facut in ultima vreme: Codul Penal, Codul Civil, dosarele politicienilor au fost deblocate din Parlament. Mai sunt foarte multe de facut, dar nu putem accepta un asemenea tratament. Chiar am inceput sa ne facem temele pe justitie.

 

Mai multe in acest timp scurt nu cred ca se puteau face". Deputatul considera ca decizia Bundestagului este si o urmare a crizei economice care afecteaza aceasta tara: "Daca banii alocati Romaniei sunt inghetati, ei vor fi redirectionati altor state. Romania este tratata ca o sora mai saraca a celorlalte state membre UE". Aceeasi parere o are si Victor Ponta, ministrul PSD pentru Relatia cu Parlamentul, care crede ca Bundestagul a intrat in campanie electorala: "Aceasta rezolutie a fost data pentru electoratul german. Germania e in criza, iar decizia parlamentului e un gest politic de a arata ca Germania nu vrea sa dea alti bani amaratilor". Europarlamentarul PNL Renate Weber sustine si ea ca gestul Germaniei trebuie interpretat ca "o masura de campanie electorala" intr-o tara afectata de criza.

Laura stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane, ne-a ex-plicat insa ca gestul Germaniei nu vine din senin: "Avem in continuare un dosar al lui Adrian Nastase si pe cel al lui serban Mihailescu blocate in Parlament. Discutiile create pe marginea noului Cod Penal, care scadea pedepsele tocmai in domeniul coruptiei, au contat si ele". Laura stefan considera ca Romania are in raport cu UE o problema grava de credibilitate in ceea ce priveste reforma justitiei: "Europenii nu mai au incredere in noi, pentru ca de cate ori si-au ridicat ochii de la noi, politicienii au facut ce au vrut ei. Acum unii dintre ei au aroganta sa ceara chiar ridicarea monitorizarii pe justitie".

Pozitia Germaniei fata de blocarea reformelor justitiei din Romania a fost critica dintotdeauna. In luna februarie, inainte de lansarea Raportului de monitorizare pe justitie, seful Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a aratat explicit la ce fel de progrese se asteapta europenii de la justitia romaneasca: "Romania mai are multe de facut in toate domeniile, cu precadere in ceea ce priveste combaterea coruptiei. Un proces binecunoscut este cel al lui Adrian Nastase. In acest caz, dorim sa vedem – usor, dar sigur – rezultate".

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Klaus Iohannis a semnat patru decrete care vizează modificări legislative și o eliberare din funcție

Unul dintre decrete vizează accesul echitabil la educație și dezvoltarea competențelor digitale în instituțiile de învățământ superior Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19...
Ultima oră
Pe aceeași temă