5 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSpecialPalinca – de la Burebista la Tulca

Palinca – de la Burebista la Tulca

» Licoarea traditionala este folosita la toate evenimentele dar si in tamaduirea unor boli.
» O palinca adevarata are "margele" si nu provoaca dureri de cap

O legenda spune ca regele Burebista a dat ordin sa se scoata toate viile din tara, dar prunii, perii si merii le-a lasat sa creasca, sa aiba dacii ce bea la bucurii si la suparari. Astfel, palinca ardelenilor este mostenire de la Burebista.
Palinca de "Tulca" isi are originea in judetul Bihor. iar numele l-a primit dupa porecla tatalui celui care o produce, Florian Chise. "Suntem multi in sat, nu ne stim tati dupa nume, da’ dupa porecla sigur ne cunoastem" spune acesta. O palinca buna trebuie "sa tina margeaua cat mai mult", spune producatorul. Asta inseamna ca trebuie sa aiba intre 48-55 de grade, iar bulele de aer, margelele cum ii spun taranii, trebuie sa ramana la gura paharului cateva minute dupa agitarea licorii. Nu produce decat palinca curata, nu amesteca fructele si nu adauga zahar in compozitia ei. "Daca te doare capu’ dupa ce bei palinca inseamna ca o avut zahar in ea" spune Chise.

 

Nu o poate vinde din cauza birocratiei de care se ciocneste, dar se poate lauda cu ea prin targuri si expozitii, iar lumea nu ramane indiferenta. "Palinca se bea in Ardeal la orice eveniment. Ai nunta, botez sau imormantare, ce le dai la oameni? Palinca. Asta merge la orice ocazie. Se fac si tratamente babesti cu ea. De exemplu, daca te doare stomacul bei palica cu miere de albine, la raceala iei palica cu piper, o amesteci salvie si o pui la macerat 20 de zile si o bei pentru circulatia sangelui. Daca ai colesterol, o amesteci cu usturoi pisat, o pui la macerat si bei in fiecare dimineata din ea. Primul litru care-l scoti din cazan cand o faci nu se bea ca-i toxica. Batranii o pun deoparte si o folosesc la dureri de reumatism, isi fac frectie cu ea" spune Florian Chise.

RETEA
Producatorul produce palica si pentru proprietarii de livezi de mere si pruni din zona. Le aduna in butoaie din lemn de stejar si le lasa sa fermenteze 22-25 de zile, in functie de starea vremii. Apoi pune borhotul in cazan de alama si il fierbe. De aici rezulta "votca" de 18-20 grade concentratie de alcool. O muta apoi in alt cazan unde se fierbe a doua oara. Dupa aceasta fierbere licoarea se poate numii cu adevarat palica. Chise a inregistrat produsul ca produs traditional romanesc, iar brandul l-a construit singur. Ideea ingenioasa este ambalajul si in special imaginea care il insoteste. Palinca are ca eticheta portretul fiicei sale si e insotit de panglica tricolora de care e atasata o mica a judetului care te ajuta sa ajungi la "cazanul cu palinca".

Cele mai citite

Un subofițer al SPP s-a sinucis cu arma din dotare înainte de a-și termina tura

Un subofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) s-a sinucis, luni, cu arma din dotare, înainte de a ieşi din tură. El avea...

Donald Trump spune că va dura 100 de ani pentru a reconstrui orașele ucrainene

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că va dura 100 de ani pentru a reconstrui orașele din Ucraina distruse în timpul războiului....

ONU: Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”

Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un "flux masiv de ajutoare",...
Ultima oră
Pe aceeași temă