13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR taie agresiv dobanda-cheie, ingrijorata de incetinirea economiei

BNR taie agresiv dobanda-cheie, ingrijorata de incetinirea economiei

» Banca centrala a surprins ieri piata financiar-bancara, reducand dobanda de politica monetara de la 10% la 9,5%, masura menita sa contribuie la temperarea dobanzilor la lei si, implicit, la stimularea economiei.

Majoritatea analistilor se asteptau la o mentinere a dobanzii-cheie, dar considera ca o reducere atat de consistenta arata ca BNR este ingrijorata de perspectivele economiei. Un efect imediat al deciziei BNR va fi ieftinirea imprumuturilor statului, urmand ca pana in trimestrul al treilea sa coboare si dobanzile la depozite si credite. Cu toate ca, in mod normal, o reducere a dobanzii de politica monetara conduce la deprecierea leului, contextul favorabil la nivel global si local a facut ca leul sa nu reactioneze pe piata valutara. Totusi, in timp, reducerea dobanzilor la lei va conduce la urcarea cursului de schimb. Unii analisti spun ca taierea dobanzii-cheie a fost posibila si datorita reducerii presiunilor inflationiste. Nivelul rezervelor minime obligatorii in lei si valuta a fost mentinut la 18%, respectiv 40%.
"Este un semnal pozitiv pe care BNR il da pietei.

 Probabil banca centrala observa o reducere a presiunilor inflationiste, fapt care-i permite sa apeleze la o coborare importanta a dobanzii de politica monetara", e de parere Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Semnal pentru ieftinirea creditelor in lei
"Cei de la BNR au surprins cumva piata, iar prin aceasta decizie arata ca doresc o stimulare a creditarii interne, ingrijorati de incetinirea economica. In perioada imediat urmatoare, ne putem astepta la reducerea dobanzilor la depozitele si creditele in lei. Nivelul de dobanda la care BNR va injecta lichiditate in sistemul bancar este acum cu 0,5 puncte mai jos si va conduce la scaderea dobanzii efective in piata. Deja, in ultimele luni, dobanzile interbancare (ROBOR) au coborat de la 16% la 12%", a explicat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Unii analisti se asteapta ca dobanzile la lei sa se reduca generalizat abia in trimestrul al treilea, cu impact pozitiv asupra economiei abia in trimestrul al patrulea. "Deocamdata, putem vorbi doar de un mesaj: BNR este ingrijorata de perspectivele cresterii economice. Are loc o schimbare a atentiei BNR dinspre inflatie spre cresterea economica, lucru semnalat de noi inca de la finalul anului trecut. Este un lucru bun, deoarece impactul politicii monetare se vede in timp, iar primele semnale pozitive privind economia vor aparea in trimestrul IV", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Potrivit lui Chidesciuc, deocamdata bancile se vor adapta cu dobanzi mai reduse pe piata monetara, urmand ca in trimestrul al treilea sa coboare generalizat dobanzile la depozite si credite.

Coboara dobanzile, slabeste leul
"Costul reducerii dobanzilor la lei va fi urcarea cursului de schimb, dar este un cost pe care trebuie sa-l acceptam si pe care ni-l permitem. Este drept ca pe fondul unui leu mai slab provizioanele aferente creditelor in valuta vor creste, dar ele sunt relativ reduse. BNR nu va putea sa tina si cursul si sa reduca dobanzile la lei. Imediat ce va vinde din rezerva, dobanzile la lei vor urca", a explicat economistul-sef al ING.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă