Sase ofiteri ai Diviziei I Infanterie sunt invinuiti de neglijenta in pastrarea secretelor de stat, in dosarul de spionaj in care subofiterul Floricel Achim a fost prins ca vindea informatii militare bulgarului Marinov Zikolov, cu destinatia Ucraina.
Superiorii lui Floricel Achim, prins ca vindea secrete militare, au fost pusi sub invinuire de procurori pentru neglijenta in protectia informatiilor clasificate. Cei sase ofiteri superiori nu au facut controale asupra modului in care informatiile secrete sunt protejate, desi aceasta era atributia lor directa. Astfel, locotenent-coloneii Adrian Mandroiu, Costica Lupu si Mihai Fercheliuc, maiorul Costel Munteanu, capitanul Dragos Petrisor si maistrul militar Ovidiu Baba nu au pus in aplicare normele si planurile de protectie ale informatiilor secrete si i-au permis accesul la calculatoarele pe care se aflau stocate astfel de informatii lui Floricel Achim, desi acesta nu avea dreptul. Mai mult, procurorii au stabilit ca maiorul Costel Munteanu, seful structurii de securitate a Batalionului 45 Comunicatii si Informatica, verifica prin simple discutii prietenesti protectia informatiilor secrete si pregatirea subordonatilor in acest domeniu.
Maistrul militar Ovidiu Baba, administrator de securitate, nu a actualizat lista utilizatorilor autorizati de informatii secrete si nici nu a verificat cine acceseaza sistemele informatice respective.
Volumul de informatii sustrase de Floricel Achim era mare si aleator, dar procurorii au stabilit modul in care un document secret a ajuns la Achim: a fost copiat pe un stick USB de memorie neprotejat, apoi transferat pe laptopul capitanului Dragos Petrisor. La acest laptop avea acces si Floricel Achim.
Floricel Achim a fost arestat la sfarsitul lunii februarie, alaturi de bulgarul Marinov Zikolov, pentru ca ii vindea acestuia informatii militare pentru sume de pana la o mie de dolari. In perioada 2002-2007, Achim ar fi sustras informatii privind comunicatiile militare, frecvente radar, harti standard NATO, indicative ale unor unitati militare si planuri de aparare.
Subofiterul i le vindea lui Zikolov, care lucrase pentru scurta vreme la Ambasada Bulgariei la Bucuresti, iar acesta le-ar fi vandut mai departe unor reprezentanti ai Ucrainei la Bucuresti. Marinov Zikolov avea pregatire contrainformativa si provine, de altfel, dintr-o familie cu legaturi cu serviciile secrete bulgare. Zikolov a colaborat cu serviciile secrete romanesti mai bine de jumatate de an, inainte ca Achim sa fie arestat si el, pentru ca fusese prins deja in flagrant, dar serviciile romanesti au vrut sa afle intreaga retea de spionaj.
Arestarea celor doi a creat un scandal diplomatic intre Ucraina si Romania, Kievul acuzand ca nu a fost informat de situatie pe canale specifice si a trebuit sa afle totul din presa. Doi diplomati ucraineni la Bucuresti, la care se presupune ca ajungeau informatiile secrete pe filiera Achim-Zikolov, ar fi fost expulzati atunci din Romania, iar Kievul ar fi raspuns cu aceeasi moneda, trimitand acasa doi diplomati ai Ambasadei Romaniei.