» Marin Karmitz, cineast de top in Franta, dar pasionat de arte plastice, a conceput o expozitie pentru Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Strasbourg.
» Expozitia (deschisa in perioada 18 aprilie-23 august 2009) poarta numele "Taceri", reuneste lucrarile a 15 artisti importanti, iar subiectul este inspirat de Romania, tara in care Karmitz s-a nascut si a copilarit.
» Artistul cu origini romanesti si-a inceput cariera in cinematografie alaturi de Jean Luc Godard, iar ulterior a devenit proprietarul unei influente case de productie din Paris. In ianuarie 2009, a acceptat propunerea presedintelui Sarkozy de a prelua conducerea Consiliului de Creatie Artistica.
Numitorul comun al lucrarilor stranse de Marin Karmitz pentru expozitia de la Strasbourg este repercusiunea pe care a avut-o cel de-al doilea razboi mondial asupra artistilor.
"Acesti artisti ma ating personal, povestea mea de viata, tot ce sunt eu", spune Marin Karmitz in catalogul expozitiei. Karmitz provine dintr-o familie de evrei din Romania, care in 1947 a fugit din tara stabilindu-se la Nisa.
Daca nu se numea "Taceri", expozitia lui Marin Karmitz s-ar fi putut numi "Autobiografie", noteaza cotidianul Le Monde. Karmitz da o explicatie pentru titlul ales: "Mi-am dat seama ca, pentru mine, tacerea este in mod indisociabil legata de zapada din Romania, in copilaria mea. Zapada, albul, tacerea. Probabil ca de-asta si aici am ales ca toti peretii sa ramana albi".
"O expozitie se face cu lucrari, nu cu idei"
Expozitia este conceputa sub forma unui labirint (una dintre opere este chiar "Labirintul" – 1990 – sotilor Ilya si Emilia Kabakov), fiecare camera cuprinde o singura opera si reuneste lucrarile a 15 artisti intr-o scenografie conceputa de arhitectul Patrick Bouchain.
"Am gandit expozitia ca un scenariu, cu un inceput si un sfarsit. si intre cele doua i-am dat posibilitatea vizitatorului sa improvizeze propria poveste", afirma artistul cu origini romanesti.
Pentru ilustrarea temei, Karmitz a ales figuri emblematice in istoria contemporana a artelor precum Christian Boltanski, Joseph Kosuth, Tadeusz Kantor, Juan Muñoz, On Kawara sau Bruce Nauman, ale caror piese au fost aduse din colectii publice sau private prestigioase: Tate Modern, Muzeul de Arta Moderna din Franta, Fundatia Pinault sau chiar din colectia personala.
Printre lucrarile importante selectate pentru expozitia de la Strasbourg, Marin Karmitz s-a oprit asupra instalatiei "Prendre la parole" a lui Christian Boltanski (30 de siluete imbracate in paltoane negre, cu o lampa in loc de cap, capata viata doar datorita cuvintelor. Ele murmura fraze care incep intotdeauna cu "eu sunt").
O piesa de rezistenta a expozitiei este si celebra "Clasa moarta" a artistului polonez Tadeusz Kantor. Karmitz a rezonat si la seria de tablouri "Labirint" de Ilya&Emilia Kabakov (episoade din viata mamei artistei: mizeria in care traia o familie de evrei, viata fara iluzii, URSS, Stalin, al doilea razboi mondial), alegand sa le expuna pe un hol lung si ingust.
"Mi-am dat seama ca o expozitie se face cu lucrari, nu cu idei, oricat de bune ar fi ele", spune artistul care a fost invitat sa expuna la Strasbourg in urma cu trei ani de conducerea muzeului.
De altfel, si pasiunea pentru arte plastice Karmitz o raporteaza tot de Romania natala. El marturiseste ca in arta gaseste intotdeauna o inocenta pe care a pierdut-o demult in cinematografie si o leaga intotdeauna de copilaria sa si de drumul parcurs din Romania la bordul unei nave care traversa Mediterana: "Era putin dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Aveam 9 ani si pe puntea vaporului am descoperit, intr-o frumoasa zi, prima mea portocala si prima banana".
La sfarsitul lunii octombrie, expozitia va fi prezentata la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana Berardo din Lisabona.
» Detine 11 complexuri cinematografice si 64 de sali
Marin Karmitz s-a nascut in anul 1938 la Bucuresti, iar la varsta de 9 ani a emigrat in Franta impreuna cu familia sa. Isi incepe cariera in cinematografie in anii ’60 ca asistent de regie pentru Jean Luc Godard si Agnes Varda. La inceputul anilor ‘70 pune bazele societatii MK2, specializata in cinema independent, care a ajuns acum una dintre cele mai mari case de productie din Franta (printre altele, MK2 este a treia retea de distributie din Franta, cu 11 complexuri cinematografice si 64 de sali). In urma cu cativa ani, i-a cedat integral drepturile asupra firmei fiului sau. In prezent, este una dintre vocile puternice ale reformei in audiovizual si conduce Consiliul de Creatie Artistica, infiintat in ianuarie 2009 de Nicolas Sarkozy. Artistul a produs si regizat peste 90 de filme.