18 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialUn alt tip de antrenor

Un alt tip de antrenor

Noul antrenor al echipei nationale de fotbal a Romaniei, Razvan Lucescu, a sustinut ieri prima sa conferinta de presa in proaspata sa calitate. I-a stat alaturi cel care l-a propus pentru acest post, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, cei doi prezentand ziaristilor primele planuri de bataie in vederea indeplinirii obiectivului care i s-a impus lui Lucescu jr., calificarea la Euro 2012. Comportamental, am descoperit (redescoperit, mai precis) un "model" nou de selectioner, opusul lui Piturca. In continuare, ramane ca Lucescu jr. sa confirme ca nu este numai un om de calitate, ci si un tehnician pe masura.

 

Razvan Lucescu spune ca nu ar fi corect sa discute, deocamdata, cu eventualii tricolori dintre cei care evolueaza in Liga I, deoarece el inca pregateste formatia FC Brasov. "Probabil cu cei de afara voi discuta", a spus Lucescu jr., care a precizat ca n-are nici o problema ca nationala Romaniei sa evolueze pe Stadionul Steaua. "Putem juca oriunde. Italia, Germania joaca prin toata tara. si noi avem posibilitatea asta. Dar Ghencea este un stadion care isi ofera toate conditiile pentru performanta. Eu n-am nimic cu Steaua. Radoi este un jucator pe care il apreciez enorm si cu care mi-am dorit sa lucrez. El este un simbol al Stelei si asta spune multe."

Miza pe tineri
Tehnicianul a anuntat ca va incerca sa organizeze turnee internationale pentru a testa tineri jucatori romani. "In functie de timp si de calendarul international, vom cauta sa facem trialuri, sa organizam turnee cu jucatori mai tineri. Sa vedem cum se comporta si in meciurile internationale. Este o alta stare de spirit la aceste meciuri. Am incredere in potentialul fotbalului romanesc. Intotdeauna fotbalul romanesc a dat jucatori de talent. Mai degraba e vorba de educatie, de ce primesc in scoala, aici suferim cu totii, nu numai fotbalul", a precizat selectionerul, adeptul cantonamentelor scurte inaintea meciurilor nationalei. "Nu stiu daca doua zile, dar nu va fi un cantonament de o saptamana", a explicat Lucescu. Intrebat ce sistem ar putea folosi in meciurile pe care Romania le va disputa, tehnicianul a raspuns: "4-4-2, care se poate transforma usor in 4-2-3-1. Echipele care au avut succes au avut patru mijlocasi", a concluzionat Lucescu.

Numele tatalui
Noul antrenor al echipei nationale lasa de inteles ca nu se va consulta cu tatal sau, Mircea Lucescu, in luarea unor decizii la nationala. "Daca el se va consulta cu mine in privinta sahtiorului, poate ma voi consulta si eu cu el in privinta nationalei", a precizat Lucescu jr.
Tehnicianul a mai spus ca se simte onorat de numirea sa in functia de selectioner, insa considera ca are o responsabi-litate uriasa: "Este o mare onoare pentru mine sa fiu selectioner la echipa nationala, dar sunt constient ca este si o mare responsabilitate. Pot sa spun ca si daca nu s-ar fi decis ca eu sa fiu antrenor al echipei nationale mi-as fi continuat fericit si cu aceeasi pasiune meseria. Eu am fost sigur ca voi fi antrenorul echipei nationale abia ieri, la ora 15.00 (n.r. – dupa votul Comitetului Executiv al FRF)".
Razvan Lucescu a adaugat ca el va trebui sa-i coordoneze pe jucatori si sa-i motiveze sa evolueze la echipa nationala. "Cred ca deja mi-am facut o idee. Intotdeauna este nevoie sa discuti cu jucatorul, pentru ca este nevoie de o implicare totala a jucatorului. Este nevoie sa poti sa-i deschizi sufletul si sa vina cu foarte mult entuziasm, constient ca este implicat si ca are un rol foarte mare in obtinerea unor succese. Cel care trebuie sa dicteze la echipa nationala este, de fapt, grupul de jucatori. Nu unul sau altul. Eu trebuie sa stiu foarte bine sa-i coordonez pe acestia si sa-i fac sa se implice."

Staff complet
Lucescu a mentionat ca si-a stabilit stafful tehnic cu care va lucra la echipa nationala, urmand sa mai gaseasca un antrenor cu portarii. "Secunzii mei vor fi Dan Apol-zan, Fane Iovan, incercam sa-l convingem si pe Bogdan Stelea sa vina alaturi de noi ca antrenor secund, dupa care va trebui sa gasim un antrenor cu portarii. Preparatorul fizic va fi Diego Longo. Bogdan vrea sa continue pe linia antrenoratului si nu vrea sa fie perceput ca un antrenor cu portarii. Are o experienta deosebita, are multe participari la echipa nationala, este un personaj important al fotbalului romanesc, stie si el sa discute cu jucatorii, va fi total implicat si sper ca toata aceasta experienta pentru el va fi una extraordinara, asa cum simt si eu pentru mine", a declarat selectionerul.

Amintiri cu Piturca
Razvan Lucescu a mai spus ca nu cunoaste modalitatile de lucru ale fostului selectioner Victor Piturca: "Pot sa spun ca il respect foarte mult pe Victor Piturca. Nu stiu ce a facut el. Eu pot sa spun ca sunt tanar, am acest entuziasm si abia astept sa pot merge in diferite locuri, la diferite echipe. Aici, voi cauta pe plan intern, voi cauta sa merg la antrenamentele si la ciclurile saptamanale ale echipelor romanesti, sa vad jucatorii, sa ii pot observa la antrenamente, sa avem un raport de respect reciproc care, cred eu, sta la baza formarii unui grup ce poate da performanta. Cred ca cel mai important este sa ma comport asa cum sunt eu. Niciodata nu mi-am impus ceva si nu mi-am stabilit o strategie. M-am comportat sincer si am spus lucrurilor pe nume. Mi-am respectat jucatorii si ei m-au respectat pe mine".

Stie deja capitanul
Intrebat cine urmeaza sa fie capitanul echipei nationale, Razvan Lucescu a spus: "Cred ca eu voi decide cine va fi capitanul echipei nationale. Am deja o solutie, dar prefer inca sa nu fac nici o declaratie. Am nevoie de timp ca sa-mi clarific bine gandurile, sa ma gandesc foarte bine, dar mi-am conturat deja o idee. Intotdeauna este nevoie sa discuti cu jucatorul, e nevoie de o implicare totala a lui, e nevoie sa ii deschizi sufletul, sa vina cu entuziasm, constient ca e implicat si ca are un rol foarte mare in obtinerea unor succese", a spus Lucescu, care nu a dorit sa comenteze declaratiile antrenorului dinamovist, Mircea Rednic, care a spus despre el ca este "baiatul lui tata". "Fiecare are dreptul la opinie. Romania are, in momentul de fata, antrenori cu potential urias, antrenori tineri, entuziasti, si pe Cosmin Olaroiu, si Dan Petrescu, si Mircea Rednic. Am avut sansa asta, ii multumesc lui Dumnezeu, probabil si ei, la randul lor, vor avea. Ar trebui sa existe o mai mare colaborare si respect intre antrenori", a conchis Lucescu.

 

» "Portarii au ajuns la putere"
Noul selectioner crede ca toata lumea stie filosofia sa de joc. "M-a sunat Walter Zenga sa imi ureze bafta si noroc. si mi-a spus ca la finalul conferintei de presa sa am grija sa transmit tuturor ca, in sfarsit, si portarii au ajuns la un nivel mare. si are dreptate. Fiecare antrenor are propria lui filosofie. Iar filosofia mea cred ca se stie, nu sunt parasutat acum de pe Marte. Se stie cum au jucat echipele mele si modul meu de abordare a jocurilor. E clar ca in mare parte aceasta filosofie se va regasi si la nationala", a adaugat Lucescu.

CONTRACT
Ionut Lupescu, directorul general al FRF, a precizat ca noul selectioner va avea un contract pe o durata de doi ani si jumatate. El va avea un salariu anual de 250.000 euro si va incasa 300.000 euro pentru atingerea obiectivului – calificarea la Campionatul European din anul 2012. "Eu cred ca este un salariu decent pentru conditiile Romaniei. Dar, chiar daca dai mai multi bani, nu ai mereu garantia ca poti obtine performanta", a spus Ionut Lupescu.

TURNEU
Directorul general al FRF spera sa poarta realiza in pauza competitionala din iarna un turneu de pregatire la care sa participe jucatorii aflati in vederile selectionerului. "Vom incerca ca in iarna sa plecam intr-un turneu, dar problema este ca se joaca pana la mijlocul lunii decembrie in cupele europene. Speram sa avem cat mai multe echipe in cupele europene si, vrei nu vrei, trebuie sa tii cont si de calendarul echipelor de club", a mentionat Ionut Lupescu.

SPERANTE
Razvan Lucescu crede ca sansele de calificare la Cupa Mondiala din 2010 nu mai depind doar de jucatorii echipei nationale. "Obiectivul nostru este calificarea la Euro 2012. sansele de calificare la acest Campionat Mondial nu tin de noi. Tot ceea ce tine de noi este sa intram pe teren la fiecare dintre aceste meciuri care au ramas, sa dam totul, sa facem tot ceea ce este omeneste posibil pentru a castiga", a mentionat Razvan Lucescu.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Un număr de 17 state europene cer CE să grăbească returnarea migranților ilegali

Un număr de 17 state europene au cerut vineri Comisiei Europene reguli care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali către ţările lor de origine, potrivit...

Ludovic Orban: Voi fi un preşedinte „de multe ori surprinzător”, prezent, implicat, simţitor

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a depus, sâmbătă, candidatura pentru funcţia de preşedinte al României, susţinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptă şi PNŢ Maniu-Mihalache,...

Macron vrea oprirea livrărilor de arme pentru Israel, folosite în Gaza

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia...
Ultima oră
Pe aceeași temă