5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCeferistii renunta la orice, dar nu la locurile de munca

Ceferistii renunta la orice, dar nu la locurile de munca

Peste 5.000 de angajati ai Cailor Ferate Romane au protestat in Capitala impotriva intentiei Ministerului Transporturilor de a concedia aproximativ 12.000 de ceferisti. Sindicalistii sunt dispusi sa faca mari concesii si sa renunte la sporuri, ore suplimentare si sa-si trimita oamenii la pensie. Nu vor sa auda insa de concedieri in masa.

Mitingul angajatilor Cailor Ferate Romane (CFR) a adunat peste 5.000 de oameni in fata sediului Ministerului Transporturilor, care au marsaluit apoi pana la Guvern, unde au depus petitii si revendicari. Sindicalistii feroviari au cerut in principal oprirea disponibilizarilor de la cele trei companii ale CFR – Marfa, Calatori si Infrastructura –, dar si interventia statului pentru a opri declinul tehnic al sistemului feroviar. Ei au mai cerut Guvernului gasirea unor solutii pentru anularea datoriilor acumulate la CFR Infrastructura si pentru achizitionarea energiei electrice necesare operatiunilor feroviare direct de la furnizori, nu prin intermediari. Caile Ferate Romane aduna, prin cele trei companii ale sale, peste 60.000 de angajati. Dupa Revolutie, nu a fost pus in aplicare nici un plan de restructurare a acestei companii-mamut, care a devenit o gaura neagra la buget din cauza ineficientei, dar si a fraudelor, dintre care cele mai usturatoare s-au petrecut sub conducerea lui Mihai Necolaiciuc, in perioada 2002-2003.

Ultima oferta din partea Ministerului Transporturilor, transmisa de subsecretarul de stat, Constantin Axinia, este de 7.000 de concediati de la CFR, daca nu se mai pun la socoteala angajatii pensionabili si cei care au primit deja deciziile de pensionare, in numar de 3.781, dar cu conditia de a renunta "la unele sporuri, la primele de Paste si de Craciun". Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, nu s-a intalnit cu sindicalistii pentru ca era plecat din tara, astfel ca ceferistii au convenit, la sfarsitul protestului, ca vor lua o decizie privind continuarea conflictului de munca dupa ce au o discutie cu Berceanu, pentru a vedea cum sunt primite propunerile lor.

Protestul a avut loc la o luna dupa ce Ministerul Transporturilor a anuntat ca intentioneaza sa concedieze peste 12.000 de oameni de la cele trei companii ale CFR. "Vom utiliza mai departe toate formele de protest, miting, deschiderea conflictului de munca si, ca forma extrema, greva de avertisment si greva generala", a amenintat Gheorghe Popa, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial. Protestul de ieri nu a afectat traficul feroviar, ceferistii care s-au adunat in Capitala fiind in ziua lor libera.
Sindicalistul Gheorghe Popa a declarat ca protestul ar fi putut fi prevenit daca autoritatile ar fi discutat cu ei propunerea venita dinspre CFR de a trimite la pensie 3.700 de angajati care indeplinesc varsta legala. "Daca ne chemau la discutii si semnam un protocol in acest sens, nu mai ieseam in strada", a spus Popa. Pe de alta parte, subsecretarul de stat in Transporturi, Constantin Axinia, s-a declarat uimit de reactia sindicatelor feroviare, spunand ca ministerul le-a propus mai multe solutii de rezolvare a situatiei si ca cifra de 12.000 disponibilizati este "umflata" de sindicalisti. Axinia a organizat o conferinta de presa marti, in care a anuntat ca aproape 4.000 de angajati ai CFR vor fi concediati in 2009, adica exact cifra propusa de sindicalisti.

» Functionarii si profesorii
Sindicatul National al Functionarilor Publici intentioneaza sa declanseze greva, dupa ce Guvernul a anuntat ca ingheata salariile bugetarilor pe intreg anul 2009. Un alt motiv al nemultumirii functionarilor este "ordonanta deconcentratelor", prin care toti sefii institutiilor si agentiilor subordonate administratiei centrale vor fi demisi. Profesorii au anuntat si ei proteste dupa anuntul premierului Emil Boc privind inghetarea salariilor si eventualele reduceri de personal cauzate de lipsa banilor pentru salarii. In Justitie, grefierii sunt deja in conflict deschis cu ministerul din cauza sporurilor salariale prevazute intr-o ordonanta de urgenta din 2008, care acum nu mai pot fi achitate.

Cele mai citite

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă