2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025

Mii de case noi in 2009

Total. Aproximativ 5.000 de locuinte vor fi livrate anul acesta pe piata bucuresteana.

Desi toate domeniile de activitate resimt din plin efectele crizei financiare, anul acesta vor fi finalizate cele mai multe locuinte din istoria recenta a Bucurestiului. Aproximativ 5.000 de unitati sunt asteptate pe piata, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).
Totusi, stocul de unitati locative ramane mult mai mic fata de alte orase din Europa, "fapt care reflecta starea actuala a pietei rezidentiale, dar si potentialul sau de dezvoltare", arata raportul. In cazul strategiei adoptata de dezvoltatori, studiul releva faptul ca acestia isi indreapta acum atentia catre locuintele cu suprafete mici, adresate clasei medii.
"In ciuda ofertelor lansate, cererea de locuinte a scazut, fiind cauzata de limitarea creditelor ipotecare. Se estimeaza ca piata isi va reveni o data cu relaxarea creditelor ipotecare, insa nu sunt asteptate mari cresteri ale cererii in 2009", se mai arata in studiu. "Chiar si cele mai pesimiste previziuni arata ca anul 2009 va fi cel mai prolific din punct de vedere al finalizarii de unitati locative noi", au adaugat specialistii companiei JLL. Radu Zilisteanu, expert imobiliar, explica aceste previziuni prin faptul ca lucrarile la foarte multe dintre locuintele care vor fi date in folosinta in 2009 au fost demarate inca din urma cu doi ani sau chiar mai mult, "cand nu existau semnele unei posibile viitoare crize pe piata".

Investitii justificate
Specialistul Radu Zilisteanu mai spune, referitor la proiectele a caror demarare a fost anuntata pentru 2009, ca investitiile sunt justificate, chiar si in vreme de criza, prin faptul ca au scazut preturile materialelor de constructii si ale manoperei. "Ciclul de fabricatie in imobiliare este destul de mare, uneori de pana la doi ani, astfel ca decizia dezvoltatorilor, in special a celor care au finantarea necesara, de a investi chiar si pe timp de criza este de inteles, deoarece acestia incep sa construiasca suportand costuri mai mici. Insa criza poate lua sfarsit pana la finalizarea lucrarilor!", mai spune expertul. Pe de alta parte, situatia are si o alta dimensiune, ca urmare a abandonarii de catre dezvoltatori a proiectelor rezidentiale aflate in faza incipienta.

Costuri mai mici
Pretul final pentru metrul patrat construit s-a diminuat cu 30% fata de anul precedent, iar dezvoltatorii care dispun de lichiditati pot face o afacere buna investind in proiecte imobiliare. In plus, inainte de a realiza o astfel de investitie, constructorii efectueaza studii care sa identifice existenta si tipul cererii din partea populatiei.

Sursa: Georgiana Voicu, coordonator al departamentului rezidential de la Agentia EuroMetropola

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă